U Egiptu je sasvim slučajno pronađen najstariji dosad poznati pisani dokument (barem što se Egipta tiče)

Jedan ga je znanstvenik sasvim nenadano iskopao iz depoa jednog muzeja u Kairu

FOTO: Wikipedia

Jedan je egiptolog nedavno rekonstruirao 4 tisuće godina star manuskript napisan na koži. Taj dokument sadrži inkantacije i živopisne opise božanskih i nadnaravnih bića, a uvelike je stariji od poznate Knjige mrtvih. Manuskript je dugačak čak 2,5 metra i ispisan je s obje strane. Radi se o najstarijem i najdužem dokumentu koji se povezuje s antičkim Egiptom.

“Taj je dokument bio u potpunosti zaboravljen”, rekao je Wael Sherbiny, znastvenik koji je dokument pronašao u depou muzeja u Kairu. “Manuskript je nestao pred kraj Drugog svjetskog rata. Zapravo, bio je pohranjen zajedno sa stotinama drugih manuskripata i antičkih papirusa sve dok ga ja nisam pronašao.”

Točno porijeklo ovog važnog dokumenta zasad nije poznato, ali profesor Sherbiny pretpostavlja da ga je nakon Prvog svjetskog rata od nekog trgovca antikvitetima otkupio Francuski institut za orijentalnu arheologiju i potom poklonio Muzeju gdje je bio prepušten zaboravu.

Dugotrajan postupak rekonstrukcije

“Prije no što sam uopće krenuo s rekonstrukcijom dugo sam i intenzivno proučavao detalje svakog od pronađenih fragmenata. Tako sam uspio dijeliće skupiti u cjelinu”, izjavio je ponosni znanstvenik usporedivši cijeli proces sa slaganjem slagalice. “Pomogla mi je činjenica što sam zahvaljujući svom radu na sarkofazima nastalima otprilike kad i ovaj manuskript već dosta dobro upoznao simbole.”

Sherbiny je rekao da na svijetu postoji još samo šest drugih prijenosnih manuskripata iz drevnog Egipta koji bi mogli datirati iz vremena ovoga koji je on rekonstruirao, ali su svi ispisani na papirusima što ovaj koji je on pronašao čini prilično jedinstvenim. Premda je koža bila popularan izbor pri odabiru medija na kojem se u starom Egiptu pisalo, samo su rijetki dokumenti napisani na koži preživjeli do danas, za razliku od onih napisanih na papirusu.

Sherbiny u ovom trenutku dragocijeni manuskript priprema za objavu tako ćemo uskoro moći vidjeti kako najstariji sačuvani egipatski dokument izgleda.