U Festival novog cirkusa danas nas uvodi fenomenalni cirkusant. I to besplatno

Možda još uvijek stignete u 20 sati do Travnog na ovaj vrlo zanimljivi performans

FOTO: Facebook

Strelovito nam se približava još jedno izdanje Festivala novog cirkusa, čak 10 po redu. Radi se o festivalu koji slovi kao međunarodno susretište suvremenih cirkuskih produkcija, a zagrebačka će publika već danas dobiti priliku da se zagrije za njegovo jubilarno izdanje performansom „Aneckxander“ belgijskog plesača i akrobata Alexandera Vantournhouta. Njegovu izvedbu publika će moći pogledati besplatno na Sceni Travno s početkom u 20 sati.

„Aneckxander“ je tragična autobiografija tijela. Istražuje kako pogled Drugoga reducira naš identitet na niz fizičkih/vanjskih karakteristika: disproporcije, ranjivosti itd. Alexander Vantournhout pokušava pobjeći od ove redukcije stalnim uzimanjem novih fizičkih oblika. Objekti na pozornici tu su da bi korigirali ili zakamuflirali „pogreške“ izvođačeva tijela – platforma-cipele tu su da bi kompenzirale njegove kratke noge, a boksačke rukavice da zaštite njegove ručne zglobove. No kako to obično ide s maskama, ove „proteze“ češće naglašavaju ranjivost tijela umjesto da ih kompenziraju.

Kako je došlo do predstave?

„Ideja ove predstave nastala je prije puno vremena na radionici na kojoj mi je jedan plesač rekao da imam vrlo dugačak vrat. Nisam ga poznavao, ali on je nekako znao mene. Znao mi je čak i ime, i šalio se okolo zovući me Aneckxander umjesto Alexander. Iznenadilo me da se usudi tako šaliti s nekim koga je tek upoznao. Kako bilo, ovaj slučaj potakao me da analiziram svoje tijelo. Prije sam znao da nešto nije u redu s mojim fizičkim proporcijama, ali nisam mogao locirati ‘problem’. Ovaj događaj bio je okidač promišljanja o konvencionaliziranoj percepciji koju o tijelu imamo“, govori autor koji stiže na prvu u nizu ovogodišnjih rezidencija Festivala novog cirkusa.

Ovo djelo istraživanja pokreta izvodi se bez odjeće. Golo tijelo savija se u bizarne i konfrontirajuće poze. Simultano se istražuje i razotkriva tanka linija između užasa i empatije. Ta linija gradi mogući most između usamljenosti solista i Drugoga, publike. Umjetnik se fokusira na bol i opsesiju (emocije koje Drugi ne treba) i situacije relacijske samoće (na primjer stid). Angažirajući se u akcijama koje su naizgled lišene svrhe s naizgled slučajnim objektima, manifestira se tragično ljudsko biće.

https://vimeo.com/103804451

Tko je Alexander Vantournhout?

Alexander Vantournhout (r. 1989.) studirao je na ESAC-u (Ecole Supérieure des Arts du Cirque) u Bruxellesu, gdje je specijalizirao Cyrov kotač, a 2010. priključio se P.A.R.T.S-u (Performing Arts Research and Training Studios), briselskoj školi Anne Terese De Keersmaeker. Kreirao je nekoliko solo izvedbi. „Caprices“ (2014.) cirkuska je koreografija posvećena glazbi Salvatorea Sciarrina, a njegov najnoviji rad u nastajanju „ANECKXANDER“ (sukreacija s Bauke Lievens) laureat je Circus Nexta 2013-2014. Rado surađuje s glazbenicima: Alexander i Niko Hafkenscheid kreirali su performans „Don’t run away“ (2012.), a Harald Austbo bio mu je partner u improvizaciji „WAK“ (2015.). Kao interpret radio je s Rolfom Almeom u predstavi „A Clockwork Orange, Fucking Men“ (2013.). Alexander redovito podučava cirkus i ples na ESAC-u i ACAPA-i (Academy for circus and performance art, Tilburg, Nizozemska).

Projekt „ANECKXANDER“ rezultat je Alexanderova intenzivnog dijaloga s Bauke Lievens, dramaturginjom koja je dosad radila sa skupinama kao što su Un loup pour l’homme (FR) ili Kaori Ito/les ballets C de la B (JP/BE). Sa studijskom podlogom u kazalištu i filozofiji, Bauke je predavačica i istraživačica na dramskom odjelu KASK umjetničke škole u Ghentu.

Izvor: cirkus.hr