U najvažnijoj donaciji ikad, Berlinska Akademija dobiva Brechtove rukopise

Berlinska Akademija umjestnosti naslijedila je vrijednu zbirku Brechtovih rukopisa.

Berlinska Akademija umjetnosti naslijedila je vrijednu zbirku Brechtovih rukopisa. Spomenuti originali uključuju pjesme, oko 150 pisama i dnevnik iz 1921. godine.

Jedan od zapisa iz tog dnevnika svjedoči o razini Brechtova života u dvadesetim godinama. “Živim luksuzno s najljepšom ženom u Augsburgu. Pišem filmove. Koliko će još dugo trajati sve ovo prije no što nas napušti Božje strpljenje?”

Ovako nešto se ne može kupiti

Arhiv Bertolt Brecht osnovan je 1956. godine. Tu je isntituciju osnovala Brechtova žena Helene. Njihova građa o ovom značajnom piscu uključuje daleko više od milijun dokumenata koji su povezani s njim. I iako se već neko vrijeme brine za njegove rukopise, službeno je postao njihovim vlasnik tek nakon što je predočen dokaz o pravu nasljeđivanja koji je imao potvrditi da je Brechtova kćer, Hanne Hiob, ostavila materijal.

“Radi se o velikom dobitku za nas “, rekao je upravitelj Arhiva, Erdmut Wizisla. “Da su rukopisi kojim slučajem završili na tržištu, sigurno bismo se potrudili da ih dobijemo premda sumnjam da bismo ih mogli platiti.”