U petak prvi put izlaze digitalni Star Warsi, ali prava vijest je da su neki klinci kod kuće napravili genijalan crtić

Loša vijest je da ćemo skidati samo remasterirane verzije, dobra je na kraju članka

FOTO: YouTube

Ovo će definitivno biti godina Star Warsa. Tapkam nogom na mjestu, čekajući barem neku sliku, video ili rumor o novom filmu koji će se pojaviti u kinima krajem godine. Ne samo da čekam film, nego nestrpljivo čekam i Avengers: Age of Ultron, ne samo zato što su Avengersi cool, nego i zato što bi tada trebali vidjeti novi trailer za Star Warse. Toliko sam nestrpljiv da ozbiljno razmišljam da sada odem kampirati pred Cinestarom i čekam karte. Koje se neće pojaviti u prodaji još mjesecima.

Dok mi čekamo, Lucasfilm upravo izbacuje sve Star Wars filmove kao digitalni download. Od petka, 10. travnja, svi filmovi od Phantom Menacea do Return of the Jedi će biti dostupni za digitalni download. Čemu tolika frka, pitate se? Pa šokantno je da 2015. Star Warse je nemoguće nabaviti legalnim putem i to digitalno.

Fenomenalan povijesni dogovor

Dobro, dovojlno je malo kopanja da vidim zašto nisu bili dostupni digitalno. 20th Century Fox, studio koji je izbacio originalne filmove, ima prava na fizičku distribuciju, dok Disney ima prava na digitalnu distribuciju svih filmova osim Epizode IV. A Lucasfilms, koje je Disney kupio relativno nedavno, je pokušao spojiti te dvije kompanije kako bi se dogovorili oko digitalnih downloada. I konačno su uspjeli.

Ali, ne valja se previše veseliti. Ovo će i dalje biti remasterirane verzije koje je Lucas napravio krajem devedesetih u koje je dodao neke nepotrebne efekte i, u nekim slučajevima potpuno promijeni smisao filma (svi znamo da je Han pucao prvi, ne možeš nam lagati). Ove tužne remasterirane verzije će biti dostupne na iTunesu, Google Playu i Amazonu.

Urnebesna parodija na Cars

I dok su se veliki studiji svađali kako da izbace filmove stare i po trideset godina, neki klinci su u svom malom studiju napravili nešto što je bolje od zadnjih 15 godina Star Wars univerzuma. Radi se o parodiji na Pixarov crtić Cars. Složili su fake trailer za crtić koji se bavi X-wingovima, glavnim prijevoznim sredstvom likova u Star Warsima.

Zanemarimo sad što je kvaliteta animacije stvarno dobra, zvuk poprilično niske produkcije, ali samo po ovom traileru moram priznati – ovo je crtić kojeg bi stvarno volio gledati. Procjenite sami.