U procvat ilustracije u regiji uključio se Zagreb izložbom u kuli Lotrščak

"Neka druga nova godina" traje do 24. travnja i okuplja autore iz Hrvatske i Srbije

FOTO: Corporeal Geometrics/www.corporealgeometrics.org

U zagrebačkoj kuli Lotrščak u tijeku je zanimljiva izložba “Neka druga nova godina“, na kojoj se predstavlja dvadeset i četvero mladih ilustratora, dizajnera i umjetnika iz Hrvatske i Srbije, ujedinjeni zajedničkim konceptom dočaravanja vremenskog ciklusa od jedne godine, na vlastiti originalan način. Izložba je otvorena prošli petak, 17. travnja, a traje do sljedećeg petka, 24. travnja, nakon čega se ubrzo seli u Berlin, a potom i u Beograd. Izložbu je organizirala udruga Corporeal Geometrics, kojoj je ovo prvi (i uspješni) projekt, a koja se bavi poduzetništvom u kulturi, te stvaranjem, kuriranjem i distribucijom sadržaja umjetničke vrijednosti. Osnivači CG su Gregor Mihaljević, Tom Palinić i Ivorin Vrkaš, svestrani kreativci koji su dosad zasebno djelovali u područjima produkcije, oglašavanja i dizajna.

Okupljeni autori slikom su i riječju interpretirali mjesece u godini, i to tako da ih se po dvoje odlučilo za isti mjesec, a rezultat je dvanaest interesantnih diptiha koji su realizirani u različitim tehnikama, ali su grafički umnoženi tehnikom sitotiska. Među autorima nalaze se etablirana i vrlo zvučna imena regionalne scene, kao što su Miron Milić, Stipan Tadić, Booboo Tannenbaum i Zlatan Vehabović, ali i oni obećavajući, čije pravo vrijeme tek dolazi, poput Paola Čerića, Klasje Habjan i Hane Tintor. Tu su i autori poput Ive Matića koji su se svojim stilom i sigurnošću u scenskim krugovima odavno afirmirali, ali šira javnost možda još čeka da ih upozna. A svi oni to beziznimno zaslužuju.

Ulični umjetnici i studenti dizajna u akciji

Hrvatska i regionalna ilustratorska scena posljednjih je godina u očitom i sve bržem usponu, s nizom imena koja su se u ilustraciji našla pristižući iz različitih pozadina, od ulične umjetnosti do dizajnerskih škola i likovnih akademija, pri čemu se među tom niskom talentiranih autora i autorica primjećuje i nekoliko najmlađih imena koja su osnove zanata stekla na Odsjeku za dizaj Umjetničke akademije u Splitu, tradicionalno jakom kad je ilustracija u pitanju, ali i Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, kada je napokon uveden kolegij ilustracije pod vodstvom renomirane dizajnerice i ilustratorice Inje Kavurić.

Print

Mada domaći tiskani mediji, uz rijetke izuzetke poput Zareza i hrvatskog izdanja Le Monde diplomatique, sužavaju prostor za ilustraciju, ona doživljava ekspanziju zahvaljujući internetu, koji ilustratore intenzivno povezuje s klijentima i uvjerljivo im otvara neslućene mogućnosti. Na regionalnom planu tom je širenju scene zasigurno pomoglo nekoliko izvrsnih inicijativa s ilustracijom u središtu interesa. Primjerice, tu je “Plakatiranje“, veoma važan projekt Vizkulture, portala za vizualnu kulturu u širem smislu riječi, koji već dvije godine na tjednoj bazi pruža umjetnicima priliku da za portal kreiraju promotivne plakate, dajući im punu autorsku slobodu i prilično veliku vidljivost i izvan krugova scene.

Ilustracije niču kao gljive poslije kiše

Upravo je Vizkultura u suradnji s Iskonom prošle godine organizirala natječaj za izradu vizualnih materijala Iskonovog promo paketa, na što se izvrsnim radovima odazvalo mnogo ilustratora koji sada sudjeluju i na izložbi “Neka druga nova godina”. U Srbiji se, pak, već godinama održava Laserski samit jeftine grafike, manifestacija koja je doživjela i europsku turneju, a pod svjetla reflektora dovela je osebujne ilustratore i stripaše kojih tamo ima čitava gomila, i dugo su vrijedno radili u podzemlju prije nego što ih je šira publika polako, ali sigurno počela otkrivati.

S otvorenja izložbe

Svim tim sočnim inicijativama sad su se pridružili i Corporeal Geometrics, a ova izložba obećava da bi to mogla postati dobra nova platforma za korak dalje. Nakon izložbe ostat će kalendar sastavljen od otisnutih ilustracija autora i autorica, vrijedan umjetnički predmet čija cijena iznosi 120 kn. Imena svih autora na izložbi “Neka druga nova godina” možete pronaći ovdje, kao i linkove na njihove online portfolije. Tu su i informacije o udruzi Corporeal Geometrics i njezinim daljnjim aktivnostima, koje pored izložba zasad uključuju i skore radionice sitotiska. Na sceni imamo nove igrače s kojima valja računati.

Predbilježbe za kalendar "Neka druga nova godina"