U Zorin dom stiže rasprodana 'Carmina Burana'. Karlovac će po prvi puta čuti taj biser klasične glazbe

Osim što se po prvi put izvodi u Karlovcu, ova izvedba "Carmine Burane" bit će i prva izvedba u Hrvatskoj u 2024. godini

FOTO: Zorin dom

Jedno od najpopularnijih djela klasične glazbe, scenska kantata “Carmina Burana” Carla Orffa ove će subote po prvi put biti izvedena u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Kantatu, poznatu po svojoj uvodnoj i završnoj pjesmi – “O Fortuna”, izvest će više od stotinu glazbenika: Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Big Bang, udaraljkaški ansambl Muzičke akademije u Zagrebu, sopranistica Gabriela Hrženjak, tenor Ladislav Vrgoč, bariton Ljubomir Puškarić te Viktor Rafajlovski i Petra Akrap na klavirima pod dirigentskom palicom Ivana Šćepanovića.

Glazbeno-karnevalski spektakl pod maskama

Osim što se po prvi put izvodi u Karlovcu, ova izvedba “Carmine Burane” bit će i prva izvedba u Hrvatskoj u 2024. godini.

Glazbeno-karnevalski spektakl, koji će biti izveden pod maskama, kako i dolikuje “razuzdanom i grotesknom” djelu poput Orffove kantate, rasprodan je već tjedan dana.

Zorin dom

“Publika može očekivati jedinstveni doživljaj. Osim zamaskiranih izvođača, Zorin dom će osvanuti u posebnoj scenografskoj dekoraciji, a pozivam gledatelje da i oni dođu zamaskirani”, rekao je Milivoj Juras, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom.

Zabava nakon izvedbe

Nakon izvedbe, publika i izvođači družit će se na posebnoj karnevalskoj zabavi u kazalištu uz DJ-a Joe2Shine.

“Carmina Burana” zbirka je srednjovjekovnih pjesama na latinskom, srednjovisokonjemačkom i frankoprovansalskom jeziku koje su raspoređene tematski na opore moralne i satiričke invektive, ljubavne pjesme, krčmarske napitnice o vinu, plesu i kocki, prijeziru svijeta, križarskim pohodima, proljeću i antičkim motivima.

Nakon što je Carl Orff 1936. godine uglazbio 25 pjesama iz zbirke, “Carmina Burana” postala je jedno od najizvođenijih djela 20. stoljeća.