Ivo Pogorelić rasprodao riječki Zajc: Brojni će uživati u virtuoznosti hrvatskog pijanista svjetskog glasa

Pogorelić će nastupiti 19. i 20. travnja, a izvedbe su rasprodane u manje od tjedan dana

FOTO: Andrej Grlić/Andrej Grlić

Legendarni pijanist koji je obilježio klasičnu glazbenu scenu našeg vremena – Ivo Pogorelić – rasprodao je obje izvedbe svog koncerta u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Pogorelić će, zajedno s Riječkim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom maestra Valentina Egela, nastupiti 19. i 20. travnja, a izvedbe su rasprodane u manje od tjedan dana.

Slavni umjetnik jedinstvenoga glazbenog izričaja će na koncertima uz orkestar izvesti “Klavirski koncert br. 2 u f-molu” poljskoga romantičarskog skladatelja Frédérica Chopina. Osim toga, publika će u prvome djelu koncerta uživati u Trećoj simfoniji Ludwiga van Beethovena, poznatijoj kao “Eroica”.

Tehničko majstorstvo

“Jedinstveni glazbeni talent i inovativni pristup svrstali su Pogorelića među najoriginalnije glazbenike današnjice. Cijenjen zbog iznimne pronicljivosti u otkrivanju novih mogućnosti glazbenog izričaja, njegov je pijanizam odavno dosegnuo najviše estetske vrijednosti, neponovljive virtuoznosti i tehničkog majstorstva”, stoji u najavi koncerta.

Pogorelić je u više od četiri desetljeća karijere ostvario autentična ostvarenja, cijenjena od publike i kritike, a njegovi koncerti diljem svijeta stekli su status željno iščekivanih kultnih događaja.

Slavni pijanist ima poseban odnos s klavirskom glazbom poljskog romantičarskog skladatelja Chopina, stoga ne čudi da će na riječkim travanjskim koncertima svirati upravo njega.

Zašto baš Chopin?

Naime, zahvaljujući Chopinu doživio je svoj međunarodni zvjezdani proboj. Kada je 1980., sa samo 22 godine sudjelovao na Chopinovom pijanističkom natjecanju u Varšavi, njegova je nesvakidašnja interpretacija sa zadivljujućom tehnikom odmah izazvala senzaciju, a Martha Argerich, članica žirija, prozvala ga je genijem.

“Chopinov koncert broj dva je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih djela za klavir i orkestar. Ovo djelo napisano je kao koncert broj jedan, međutim kako je bilo tiskano nakon drugog koncerta došlo je do zamjene mjesta pa je tako prvonapisani koncert postao koncert broj dva, a drugonapisani koncert broj jedan. Djelo se odlikuje nevjerojatnim rasponom emocija, a posebno revolucionarno je suprotstavljanje glasovira i orkestra u drugom stavku koji je veoma dramatičan i izuzetno uznemirujući u jednom svojem dijelu” priznaje Pogorelić.

“Publika voli taj koncert, ja sam uvijek spreman za susret s novim orkestrom i nadam se da će prilika s Riječkim simfonijskim orkestrom biti iskorištena na obostrano zadovoljstvo. Taj koncert je napisan s takvim nadahnućem da svaki put dotakne najfinije izvođačke nakane svakog pijanista”.

Svi koji su imali sreće uhvatiti karte za koncert “Ivo Pogorelić i Riječki simfonijski orkestar” u spomenutom će zasigurno i uživati jer je riječ o jednom od najoriginalnijih pijanista današnjice.