'Udar sreće': U kina stiže novi film Woodyja Allena, vjerojatno njegov posljednji

Pedeseti film u karijeri jednog od najslavnijih živućih američkih redatelja u hrvatska kina stiže u četvrtak, 11. siječnja

FOTO: MCF Hrvatska

Romantični triler “Udar sreće”, pedeseti film u karijeri Woodyja Allena, kojega mnogi smatraju najvećim živućim američkim redateljem, nakon premijere na filmskom festivalu u Veneciji u rujnu prošle godine sljedećega četvrtka stiže i u hrvatska kina.

Redatelj, koji je koncem studenoga 2023. napunio 88 godina života, ranije je dao naslutiti kako bi upravo ovaj film mogao biti posljednji u njegovoj višedesetljetnoj redateljskoj karijeri, obogaćenoj nekim od najznačajnijih ostvarenja sedme umjetnosti kao što su filmovi “Annie Hall”, “Hannah i njezine sestre” ili “Završni udarac”.

MCF Hrvatska

Kad sreća završava zločinom

Radnja ovog romantičnog trilera vrti se oko važne uloge koju sreća igra u životima svih nas. Fanny (Lou de Laâge) i Jean (Melvil Poupaud) na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili profesionalne uspješne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku svoje veze.

No, kad Fanny igrom slučaja sretne Alaina (Niels Schneider), svojeg bivšeg kolegu iz srednje škole, on ju doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje počnu sve češće viđati i sve se više zbližavati…

O “Udaru sreće” sam Woody Allen u jednom je intervjuu rekao kako je to “moderna priča o romansi, strasti i nasilju” smještena u suvremeni Pariz, koja “započinje bračnom nevjerom, a završava zločinom”.

Prvi snimljen na francuskom jeziku

“Udar sreće” predstavlja žanrovsku mješavinu u kojoj se Woody Allen dokazano najbolje snalazi: pedeseti film slavnoga redatelja u sebi sadrži elemente trilera, drame i komedije. Zbog toga ga je velika većina kritičara usporedila s jednim drugim izvrsnim Allenovim ostvarenjem, filmom “Završni udarac” iz 2005. godine koji, uz “Jasmine French” i “Ponoć u Parizu”, slovi kao ponajbolji redateljev film snimljen u 21. stoljeću.

MCF Hrvatska

Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta, romantični triler “Udar sreće” dobio je dosad 84 posto pozitivnih ocjena filmske struke.

Jedinstvenost ovoga filma u odnosu na Allenova prethodna djela leži u činjenici što je to prvi film u njegovoj karijeri koji je u potpunosti snimljen na francuskom jeziku. Radnja je smještena u Pariz, film je sniman na stvarnim pariškim lokacijama, a Allen je na svojem najnovijem filmskom pothvatu zaposlio i mlade francuske glumce.

Posljednji Allenov film?

Zanimljiv je podatak da je Woody Allen 36 godina za redom snimio film svake godine – od 1982. do 2017. nije prošla godina da nije izbacio film, a nekad je snimio čak i dva filma u istoj godini. Za svoja je ostvarenja dobio više desetaka uglednih nagrada i priznanja, uključujući četiri nagrade Oscar, deset nagrada BAFTA, dva Zlatna globusa i jednog Grammyja.

Njegov jubilarni 50. film mogao bi, međutim, ujedno biti i njegov posljednji: naime, u lipnju 2022. godine u razgovoru uživo s glumcem Alecom Baldwinom, redatelj je natuknuo kako bi mu “Udar sreće” mogao biti posljednji film u karijeri. Isto je ponovio i u intervjuu koji je dao za Variety početkom rujna prošle godine, kada je kazao kako više ne želi prolaziti proces skupljanja novca za financiranje svojih projekata.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji u rujnu prošle godine a, budući da još uvijek nije prikazan u velikom broju europskih kina, Hrvatska je jedna od prvih zemalja u Europi, pa i u svijetu, čija će ga publika imati priliku pogledati – najsvježiji Allenov scenaristički i redateljski uradak 11. siječnja stiže u domaća kina, gdje smo posljednji puta gledali njegov film “Kišni dan u New Yorku”, od čega prošlo gotovo pet godina.

MCF Hrvatska
MCF Hrvatska