Ukrajina poziva na bojkot Orašara: 'Kremlj koristi rusku kulturu kao oruđe, pa čak i oružje'

Neki ne vjeruju u kulturne sankcije

President of Russia Vladimir Putin (L) congratulates ballet dancers who took part in The Nutcracker directed by Yury Grigorovich as part of the 2019 New Year gala event held at the State Academic Bolshoi Theatre in Moscow on December 27, 2018. - Members of the Russian government, representatives of the Federation Council, State Duma, federal executive and juridical bodies, regional bodies, scientists, cultural figures, artists, athletes, military personnel, religious heads, leaders of political parties and heads of the largest enterprises and public organizations were invited. (Photo by Alexei Druzhinin / Sputnik / AFP) / “The erroneous mention appearing in the metadata of this photo by Alexei Druzhinin has been modified in AFP systems in the following manner: [December 27] instead of [December 28]. Please immediately remove the erroneous mention from all your online services and delete it from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
FOTO: AFP

Ukrajina poziva zapadne saveznike da privremeno bojkotiraju Čajkovskog, ruskog skladatelja koji stoji iza božićnog klasika Orašara i mnogih drugih ruskih djela. U članku, objavljenom u Guardianu prošloga tjedna, ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko, napisao je da Kremlj koristi rusku kulturu kao “oruđe pa čak i oružje” kako bi opravdali svoj užasni rat.

“Ne govorimo o otkazivanju Čajkovskog već o pauziranju izvođenja njegovih djela dok Rusija ne prestane s krvavom invazijom”, napisao je Tkačenko. ”Ukrajinske kulturne institucije već su to učinile sa svim ruskim skladateljima. Pozivamo naše saveznike da učine isto”, dodao je.

Bojkot ruske kulture bio je u tijeku i prije Tkačenkova poziva. Njujorška Metropolitan opera prestala je surađivati s umjetnicima koji podržavaju Vladimira Putina, Eurovizija je zabranila Rusiji sudjelovanje u natjecanju 2022. godine, a Filmski festival u Cannesu zabranio je ruskim izaslanstvima dolazak ove godine. Brojni svjetski restorani uklonili su rusku votku sa svojih polica, piše NPR.

Neki ne vjeruju u kulturne sankcije

NPR piše da se svi ne slažu s ovakvim stavovima. Neki čuju odjeke “crvenog straha” u pozivima na bojkot ruske kulture. Dvoje ukrajinskih umjetnika koji žive u New Yorku, Ilya i Emilia Kabakov, kazali su za Artnet još u veljači da ne vjeruju u kulturne sankcije. “Kulturne veze su stvari koje mogu zbližiti ljude kada političari zakažu, a dijalog je važan sve dok ga možemo stvoriti, posebno kroz kulturnu razmjenu” rekli su.

“Jasno je da bi svijet trebao širiti ukrajinsku umjetnost i kulturu. To je od najvećeg prioriteta”, napisao je Kevin M.F. Platt, stručnjak za ruske i istočnoeuropske studije sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, za The New York Times. “Ipak, podrška ukrajinskoj kulturi ne podrazumijeva ukidanje ruske kulture. Zauzeti takav stav znači podržavati svijet pogubnih nacionalnih antagonizama i zatvorenih granica. To je upravo svijet kakav gospodin Putin želi stvoriti svojim ratom”, dodao je.

Orašar je ključna zarada mnogima

Tkačenkov poziv na bojkot stigao je početkom prosinca kada su izvedbe Orašara već bile u tijeku. Za mnoge baletne ansamble, omiljena božićna predstava ključni je izvor zarade. Otprilike 45 posto godišnje prodaje ulaznica New York City Balleta, prošle godine, dolazi od petotjednog prikazivanja Orašara, izvještava Reuters .

Glasnogovornica Engleskog nacionalnog baleta rekla je za The Guardian da se solidarizira sa svima onima koji su pogođeni ruskom invazijom ali da se produkcija Orašara nastavlja prema planu.

Glasnogovornica londonskog Kraljevskog baleta kaže da bi izvođenje velikih povijesnih djela kao što je Orašar, u izvedbi međunarodnog sastava plesača, trebalo poslati snažnu poruku da se Čajkovski, i sam ukrajinskog porijekla, i njegova djela obraćaju čitavome čovječanstvu, u izravnoj i snažnoj suprotnosti s uskim nacionalističkim pogledom na kulturu koji prodaje Kremlj.

‘Bojkotiranje cijele ruske kulture je problematično’

Izvršna direktorica londonskog simfonijskog orkestra kaže za The Guardian da će nastaviti izvoditi rusku glazbu i raditi s ruskim umjetnicima koji se ne identificiraju s trenutnim vodstvom.

“Bojkotiranje cijele ruske kulture je problematično jer je tako mnogo kultura inherentno kontrakulturno. Nitko Rusiju ne optužuje oštrije od ruskih pisaca i umjetnika. Ruskoj agresiji se moguće oduprijeti i vojno je poraziti ali jedini pravi lijek će proizaći iz ruskog srama, gađenja i samokritičnosti. Bojkot koji rusku kulturu ostavlja u rukama Putina samo će pojačati ono najgore”, piše The Washington Post.