Umro je veliki Vojo Radoičić

Poznati hrvatski slikar, kipar i ilustrator umro je sa 87 godina

ZADNJA IZMJENA: srp. 17, 2017

Umro je poznati hrvatski slikar, kipar, grafičar i ilustrator Vjekoslav Vojo Radoičić. Legendarni umjetnik preminuo je u dobi od 87 godina, javio je danas prvi Novi list.

Radoičić se rodio 1930. u Požegi, a tijekom života održao više 180 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a za televizijsku i kazališnu produkciju izradio je više od 40 scenografija. Radoičić je tijekom 58 godina karijere osvojio mnoge nagrade. Recimo, Vladimira Nazora i odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi.

Posljednja monografija prije 20-ak dana

Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju, a posljednja je njegova lokovna monografija predstavljena u gradskoj vijećnici Rijeke, prije nepunih mjesec dana. Radi se o likovnoj monografiji naslovljenoj Radoičić, San s otprilike 500 fotografija njegovih radova.

“Zahvaljujem, ne samo zato što mi je izdana monografija ‘San’, već zato što ste me prihvatili ljudski”, rekao je na toj promociji 27. lipnja Radoičić.

‘Mislim da nitko ne radi tako djetinjasto’

Posebno je volio slikati brodice. To ga je, kako je rekao prije dvije godine za Globus, podsjećalo na čežnju njegove majke prema ocu. Otac mu je nestao u Drugom svjetskom ratu kao član pomorske flote kralja Petra. S majkom je tad počeo živjeti u Rijeci, htjela je biti negdje odakle se vidi more.

Poznati umjetnik jednom je prilikom na upit smatra li sebe riječkim brendom rekao ovako: “Recimo da jesam. Jer sam toliko prepoznatljiv da me već none, pranone, mame, tate, pa i djeca znaju i onda se identificiraju sa mnom.

Jer mislim da nitko ne radi tako djetinjasto. Došao sam u takvu fazu da se iz starosne faze vraćam u pubertet, djetinjstvo, pa si mogu dozvoliti igrati se”, rekao je Radoičić za sebe u intervjuu koji je prije par godina dao za portal Teklic.hr.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3043 članka Više o autoru