Umro veliki glumac Sidney Poitier

Oskarovac je imao 94 godine, ne zna se od čega je umro

Photo taken on June 25, 1983 shows  Bahamian-American actor Sidney Poitier (R) and his wife Joanna Shimkus during the Monte-Carlo ATP Masters Series Tournament tennis match. (Photo by Ralph Gatti / AFP)
FOTO: AFP

Preminuo je legendarni glumac Sidney Poitier, prenosi CNN. Vijest je potvrdio zamjenik premijera Bahama, zemlje u kojoj je glumac odrastao. “Izgubili smo ikonu, heroja, mentora, borca, nacionalno blago”, napisao je Chester Cooper na Facebooku.

Nije objavio od čega je Poitier, koji je imao 94 godine, umro. Poitier je bio bahamsko-američki glumac, filmski producent i diplomat, a 1963. godine osvojio je filmsku nagradu Oskar.

Bio je poznat po ulogama u kultnim filmovima ‘Pogodi tko dolazi na večeru’, ‘U vrelini noći’, ‘Šakal’ i ‘Ljiljani u polju’.

Nagrađen Oskarom za film Ljiljani u polju

Za ulogu u filmu ‘Ljiljani u polju’ nagrađen je Oskarom i tako je postao prvi glumac crne boje kože nagrađen za najbolju glavnu mušku ulogu.

2002. godine, trideset i devet godina nakon što je dobio zlatni kipić za najboljeg glumca, Poitier je nagrađen Oskarom za životno djelo. Bivši američki predsjednik Barack Obama nagradio ga je 2009. Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom počasnom američkom civilnom nagradom.

Rođen je 1927. godine u Miamiju, u obitelji bahamskih poljoprivrednika. U djetinjstvu je živio na rodnim Bahamima, a s 15 godina preselio je u New York.