Uskoro počinju 48. Dani satire. Dolazi jedna od najzanimljivijih kazališnih grupa u jugoistočnoj Europi

Od 2. do 18. lipnja publika će moći uživati u 12 predstava, a festival zatvara koncert grupe Neki to vole vruće

FOTO: Kerempuh

Kazališni festival Dani satire Fadila Hadžića, kojim zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh tradicionalno zaključuje aktualnu sezonu, u svojem će se 48. izdanju održati od 2. do 18. lipnja a donosi dvanaest predstava iz domaće i inozemne dramske produkcije u selekciji dramaturginje Željke Udovičić Pleština.

Festival 2. lipnja otvaraju domaćini, s predstavom “Kroćenje goropadnice” po motivima Williama Shakespearea i u režiji Selme Spahić. Spahić je na festivalu prisutna i s predstavom “Ljubičasto”, produkcijom sarajevskog Kamernog teatra 55 koja se bavi konzervativnošću i uskogrudnošću skrivenom iza dobrih namjera (4. lipnja).

Iz glavnog grada Bosne i Hercegovine u goste Kerempuhu dolazi i Narodno pozorište Sarajevo, s komadom Almira Imširevića “Jedan je Muhammad Ali” u režiji Dine Mustafića (8. lipnja), autorskom pričom o identitetu ispričanom kroz biografiju Muhammada Alija.

Uzbudljivi gosti iz Prištine

Beogradski Atelje 212 u Zagreb dovodi “Akademiju smijeha” (11. lipnja) japanskog autora Kōkija Mitanija u režiji Milice Kralj, predstavu koja govori o kazališnim cenzorima u teatrima Japana u periodu Drugog svjetskog rata. Slovenske će, pak, boje ove godine braniti “Raj” Slovenskog ljudskog gledališča Celje (5. lipnja), gorka komedija Matteja Spiazzija smještena u starački dom malog slovenskog mjesta.

U Zagreb dolazi i Qendra Multimedija, smatrana jednom od najzanimljivijih kazališnih grupa u jugoistočnoj Europi, i to s predstavom “Mirovni pregovori” po tekstu Jetoha Neziraja i režiji Blerte Neziraj (7. lipnja). Riječ je o velikoj koprodukciji koja uključuje još i Teatro Della Pergola (Italija), Euro-scene Leipzig (Njemačka), Prague City Theaters (Češka), R.A.A.A.M. (Estonija), Mittelfest (Italija), Kontakt (BiH), Black Box Teater (Norveška) i My Balkans (SAD/Srbija).

Neki to vole vruće za kraj

Domaćin Kerempuh izvest će još i Nušićevu “Ožalošćenu porodicu” redatelja Ivana Plazibata, zagrebački HNK na Dane Satire dolazi sa “Zbiljom” Tomislava Šobana, a GDK Gavella s “Mojim tužnim monstrumima” Mate Matišića i u režiji Vite Taufera. Teatar &TD publici će se predstaviti s “Beštijama” Kristine Grubiša i Karle Leko te s “Visibabom”, autorskim projektom Lane Barić i Sanje Milardović. Gradsko kazalište mladih Split u Zagreb stiže sa “Zakonom Zagore” Ivana Lea Leme.

O nagradama za najbolju predstavu, tekst, režiju, glavnu žensku i mušku te sporednu žensku i mušku ulogu odlučivat će tročlani žiri u sastavu redateljica Marina Petković Liker, glumica Iva Visković Križan i novinarka Božena Matijević.

Odabrane predstave ulaze i u konkurenciju za nagradu za kompletno autorsko i izvedbeno postignuće te Nagradu Ivo Serdar za ulogu koju je publika najbolje prihvatila i Nagradu Sabrija Biser mladoj glumici ili glumcu do 28 godina. Dodjelu nagrada posljednjeg dana festivala upotpunit će nastup grupe Neki to vole vruće.