Zagrebački HNK otvorio novu sezonu, pred punom dvoranom izvedena Verdijeva 'Traviata'

Izvedena je u integralnoj verziji, kako je postavljena premijeri 2009. u riječkom HNK

FOTO: Mara Bratoš/HNK Facebook

Službeni početak sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježila je zagrebačka premijera operne predstave Giuseppea Verdija “Traviata”. U subotu, pred ispunjenim HNK-om, “Traviata” je izvedena u integralnoj verziji baš onako kako je postavljena muzički i scenski na premijeri 2009. u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Nastavak je ovo uspješne suradnje zagrebačkog HNK i Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Janusza Kice. U glavnim ulogama ove operne priče kao Violeta i Alfredno nastupili su Sanja Kerkez i Sebastian Ferrada, te Vitomir Marof u ulozi Georgia Germonta.

Libreto ove opere napisao je Francesco Maria Piave prema drami “Dama s kamelijama” Aleksandrea Dumasa, čiji je otac bio autor popularnih romana “Tri mušketira” i “Grof Monte Christo”. Drama je praizvedena u Parizu 2. veljače 1852., što znači da je praizvedba Verdijeve “Traviate” održana svega 13 mjeseci kasnije, a to je zaista jedinstven slučaj u opernoj povijesti. Verdijeva partitura sadržava i glazbu za ples i društvena događanja, poput svečane večere iz prve slike ili partije karata u trećoj, koja svojom vrsnoćom pripada najkvalitetnijim stranicama toga žanra.

Nove izvedbe ovog tjedna

Glavno lice u operi je Violetta Valery, milosnica bogataša koja slučajno susreće iskrenu ljubav, a zatim ju gubi zbog nemilosrdnih predrasuda društva te na kraju, napuštena i shrvana bolešću umire u siromaštvu. Na licemjernost društvene osude mlade djevojke ukazuje i naslov Verdijeve opere – la traviata, što znači zalutala ili skrenula s puta.

Nove izvedbe Traviate najavljene su za 18. i 19.9., i tada će u glavnim ulogama nastupati Sanja Kerkez (u ulozi Violette Valery), Sebastian Ferrada (18.9.) i Nikša Radovanović (19.9) u ulozi Alfreda Germonta, te Vitomir Marof (18.9.) i Ljubomir Puškarić (19.9.) u ulozi Giorgia Germonta.