Zagrepčani, navratite večeras na odličan punk koncert u susjedstvu

U klubu Attack! nastupaju Catalogue, Eke Buba i Šlagvort na kraju

FOTO: johnny72.blogspot.com

Tko je u Zagrebu i ne želi sjediti pred televizorom ili visjeti na Faceu na današnju nedjelju navečer, trebao bi navratiti do kluba Attack! u Autonomnom kulturnom centru Medika u Pierottijevoj ulici, gdje će od 21 h prašiti jake snage lokalnog i kontinentalnog garage-rocka i post-punka. Nije nikakva tajna da je Attack! uz Spunk (ili po novom Prostor do), Močvaru i još pokoje mjestašce glavni prostor u metropoli gdje se može uživo čuti takva glazba, i to po najčešće benignim cijenama upada koje rijetko prelaze 50 kn. Međutim, zadivljujuće je što agilna organizatorska ekipa okupljena oko DIY izdavačke kuće Doomtown Records iz vikenda u vikend ne posustaje.

Zahvaljujući njima, zadnjih par godina gotovo jednom tjedno neumorni pankeri i alternativci mogu nesmetano uživati u koncertima kultnih bendova današnjice koji su praktički bez prestanka na turnejama diljem Starog i Novog kontinenta. Lista bendova koje je Doomtown ekipa ugostila u Zagrebu duga je i impresivna. Našli su se tu Hank Wood & The Hammerheads, The Estranged, Mean Jeans, Autistic Youth, P.R.O.B.L.E.M.S., Generacion Suicida, The Riots i mnoga druga imena koja nekome na prvi pogled možda neće ništa značiti, no ako ih malo progugla brzo će shvatiti da je riječ o glazbenicima koji će svakom ljubitelju underground rocka odmah izvući osmijeh na lice.

Prva liga francuskog post-punka

Predvodnici večerašnjeg koncerta su Catalogue, post-punk trio iz Marseja u Francuskoj, koji djeluje od 2012. godine. “Njihova glazba prožeta je hipnotičnim i frenetičnim ritmovima, repeticijom, riffovima oštrima poput britve i uplivima u područja noise-rocka, garage-popa, electro-punka i novog vala. Plesni i sonični zvuk ovih retro-entuzijasta popraćen je ženskim vokalom koji manevrira u rasponu između pjevanja i šaputanja”, entuzijastično najavljuju organizatori.

Ako nekome trebaju reference, glazba ovih zanesenjaka mogla bi se usporediti s veličinama kao što su Siouxsie & The Banshees, Swell Maps i Suicide. Europska turneja Catalogue, u sklopu koje i dolaze u Zagreb, uslijedila je odmah nakon američke promocije albuma objavljenog za francusku etiketu Reloxomatic Vibrator Records.

Nova klapa zagrebačkog punka

Podršku Catalogueu pružat će Eke Buba iz Zagreba, na sceni već vrlo dobro poznati garage-punk-rock’n’roll prvoborci, frenetični, energični i primitivni punkeri koji će na koncertu predstavljati novi EP “Buba Means Bug“, objavljen kao kazeta na No Taste etiketi. Izvršni snimatelj izdanja bio je Goran Lautar, legenda domaće garažne scene koja je dosad svirala u nebrojenim bendovima (Modern Delusion, The Celetoids, Dykemann Family, The Babies, Welcomin’ Committee In Flames…). Tko voli bendove a la The Stooges, The Reatards, MC5 i slične, Eke Bubu ne bi trebao propustiti.

Na početku će nastupiti i Šlagvort na kraju, “Relativno mlada tinedjžerska post-punk/new wave četvorka iz Zagreba. Ne postoje ni godinu dana, a već su uspjeli objaviti dva EP-a, od kojih je jedan objavio Zdenko Franjić (Slušaj Najglasnije!, Babilonci). Ljubitelji jugoslavenskog post-punka i novog vala doći će na svoje, jer se glazba Šlagvorta na kraju nastavlja direktno na nasljeđe bendova poput Šarla akrobate, Parafa, Mrtvog kanala, Pekinške patke i drugih.” Upad na gig iznosi pristupačnih 25 kn, stoga nema opravdanja za propuštanje. Glazba se kuje dok je vruća.