Završio je Festival Željezara, a mi smo provjerili kako je pokušao kulturno preporoditi Sisak

Umjetnici, arhitekti i kulturnjaci intenzivno su surađivali s lokalnom zajednicom

Otvorenj Festivala i instalacije 'Sky Waves' autorice Elisabeth Shimana
FOTO: festivalzeljezara.com

Prošlog tjedna, od 1. do 7. lipnja, u Sisku je održano drugo izdanje Festivala Željezara koje je obilježila programsko i radno geslo “Zajednički (g)rad”. U skladu s time program ovogodišnjeg Festivala zajednički su organizirale profitne i neprofitne udruge te radnici u području kulture: umjetničke organizacije Nevidljivi Sisak i Galerija “Miroslav Kraljević”, kreativna agencija Lab 852, Kontraakcija, Muzej kvarta, kao i umjetnik Marijan Crtalić i kustosica Nataša Kadin. Drugi Festival rezultat je njihove intenzivne cjelogodišnje suradnje. Građani Siska i okolice imali su priliku sudjelovati u raznim radionicama, predavanjima, diskusijama, kreativnim inkubatorima, studentskim razmjenama te svjedočiti njihovim rezultatima – izložbama, koncertima, predstavljanjima raznih studija. Takvim se programom željela potaknuti kulturna revitalizacija Siska koja bi omogućila građanima sretniji i ostvareniji život. Nakon što je drugi Festival Željezara završio, potvrdilo se da je upravo takav program – radni i participativni – ono što je Sisku prijeko potrebno.

Nakon što je drugi Festival Željezara završio, potvrdilo se da je upravo ovakav program – radni i participativni – ono što je Sisku prijeko potrebno.

Sisak – Grad (S)ku(p)ltura

Tijekom tjedan dana radionica, razmjena znanja i vještina, ali i stvaranja, Sisak je živnuo. U nedjelju je na događanju MIMO-a u Muzeju suvremene umjetnosti predstavljena suradnja francuske glazbenice Mauve Lunel i hrvatskoga glazbenika Ohnokona koja se kuhala na vrućem petom katu Instituta Željezara, a privremena instalacija “Sound Waves” austrijske umjetnice Elisabeth Schimane na skulpturi “Galebovo krilo” Milene Lah svojim vibracijama i šumovima upozorila je na beskonačne mogućnosti inovativne i nenametljive interpretacije kulturne baštine Siska, kao i uloge suvremene umjetnosti u kreiranju nove emotivne mape grada. Panel-diskusija “Vizije revitalizacije” u koju su bili uključeni istaknuti lokalni politički i gospodarski akteri i inicijative, pokazala je da Sisak raspolaže svim resursima potrebnim za pametan i održiv razvoj te da je jedino što nedostaje da bi se riječi pokrenule u djela zajednička integrirana vizija.

Elisabeth Shimana, autorica instalacije 'Sky Waves'
Elisabeth Shimana, autorica instalacije “Sky Waves” festivalzeljezara.com

Na radionici “Scenariji razvoja”, u kojoj su sudjelovali profesionalci iz područja kulture, kreativnosti i strateškog planiranja, radilo se na integraciji partikularnih vizija, a rezultat je izražen u sloganu “Sisak – Grad (S)ku(p)ltura”. Riječ je o prijedlogu novog programa ulaganja u vještine povezane s razvojem kulturnog turizma i marketinga u kulturi i umjetnosti. Predstavljeni su i uspješni europski i regionalni primjeri kreativnih inkubatora kao mogućih formata platformi za potporu razvoju kreativnih i kulturnih industrija grada. Cjelokupni trening / inkubativni program Festivala Željezara ostvaren je u suradnji s kreativnom agencijom LAB 852, a dijelovi programa i u suradnji s Rendez-vous – Festivalom Francuske u Hrvatskoj i projektima European Music Incubator i MIMO.

Panel diskusija “Vizije revitalizacije” pokazala je da Sisak raspolaže svim resursima potrebnim za pametan i održiv razvoj te da je jedino što nedostaje da bi se riječi pokrenule u djela zajednička integrirana vizija.

Koncert Mauve Lunel
Koncert Mauve Lunel

Zajednički (g)rad

U okviru umjetničkog programa “Zajednički (g)rad” Galerije “Miroslav Kraljević” Festival Željezara posjetili su umjetnici Marko Tadić, Vladan Jeremić i Rena Rädle, Tonka Maleković, Tanja Vujasinović i Nadija Mustapić te grupa arhitekata ARCHIsquad. Mimo razgledavanja izložbi i projekcija filmova, posjetitelji Festivala bili su pozvani uključiti se u rad i razgovor s programskim sudionicima – umjetnicima i arhitektima. Vladan Jeremić i Rena Rädle postavili su rad “Abeceda Željezare” u javni prostor Capraga te su kroz jednosatnu šetnju predstavili svoj projekt i popratne novine, a sam rad bit će još tjedan dana izložen na glavnom capraškom trgu.

'Abeceda Željezare', novi rad Rene Rädle i Vladana Jeremića
“Abeceda Željezare”, novi rad Rene Rädle i Vladana Jeremića festivalzeljezara.com

Marko Tadić je u razgovoru s publikom u Institutu Željezara otkrio pojedinosti procesa nastanka filma “1972. – 2004.”, o radniku koji je u tom razdoblju radio u Željezari i svjedočio njenu fenomenu te je najavio daljnji rad na prikupljenim materijalima. ARCHIsquad su proveli subotnje prijepodne razgovarajući sa stanovnicima Capraga o uvjetima života u tom bivšem radničkom naselju, pa je njihov projekt “hitnaArhitektura” poslužio kao dobra platforma za dijagnosticiranje specifičnih lokalnih prostornih problema s kojima se bore stanovnici. Suradnja studenata Metalurškog fakulteta u Sisku i Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci na projektu “Pogled na drugi grad” predstavljena je u formi izložbe.

ARCHIsquad: 'Hitna arhitektura', savjetovanje u Capragu
ARCHIsquad: “Hitna arhitektura”, savjetovanje u Capragu festivalzeljezara.com

U subotu su Festival posjetile umjetnice Tonka Maleković i Tanja Vujasinović (PUNKT), sisački studenti uključeni u razmjenu te umjetnica Nadija Mustapić s riječke akademije. U grupnom razgovoru umjetnice i studenti progovorili su o pozitivnim iskustvima ostvarene razmjene te upozorili na važnost ovakvih edukativnih projekata. Program “Zajednički (g)rad” pokazao se kao dobra baza za daljnje dugoročne suradnje na lokalnoj razini koje će kustosice Galerije “Miroslav Kraljević” nastojati razvijati i izvan festivalskog formata.

Predstavljanje projekta 'Pogled na drugi grad'
Predstavljanje projekta “Pogled na drugi grad” festivalzeljezara.com

Novi proizvodni kapaciteti Siska

Polazeći od prošlogodišnjeg programa kojemu je cilj bio popisati povijesne slojeve razvoja proizvodnje, na ovogodišnjem programu Festivala Željezara Muzej kvarta poželio se povezati s lokanom zajednicom kroz program dokumentiranja proizvodnih cjelina. Kroz realizirani dio planiranog programa razmatrale su se mogućnosti novih kreativnih i emotivnih promjena koje bi mogle doprinijeti novim proizvodnim kapacitetima Siska. Radionicama, dokumentacijom i predavanjima povezale su se lokalne institucije i stanovnici. Drugim izdanjem infografika uputilo se na potencijalne efikasne mogućnosti razvoja postojećih industrijskih pogona te upotpunilo predavanjem UNDP-a (United Nations Development Programme) o mogućnostima stvaranja postugljičnog Siska.

Radionica camere obscure
Radionica camere obscure

Učenice i učenici Industrijsko-obrtničke škole su u sklopu dokumentarne novomedijske radionice Nere Miočić i Antonije Bačić filmom i izložbom povezali svoja znanja i radove s proizvodnom poviješću Siska i Željezare. Metaluršku povijest Siska predavanjem “Siscia in situ” predstavio je prof. Ivica Kiš, koji je grad Sisak ponudio kao inspiraciju polaznicama i polaznicama radionice izrade fotografija camerom obscurom, zaključene izložbom nastalih fotografija u prostorijama bivše Željezare.

Radionica 'Scenariji razvoja'
Radionica “Scenariji razvoja” festivalzeljezara.com

O tijeku Festivala Željezara iscrpno su izvještavali medijski partneri Arteist, H-Alter, Sisak.Info, Kulturpunkt.hr, Lupiga, Novosti, Radio Sisak, Radio Student, Večernji list, Vizkultura i Zarez, a potporu organizaciji Festivala pružili su Grad Sisak i Ministarstvo kulture RH, uz pomoć poduzetničkog inkubatora PISAK, tvrtki Aplied Ceramics, Sisak stan, ABS, Autopromet Sisak i građana Siska. Nakon što je drugim izdanjem Festivala Željezara artikuliran tako produktivan model rada, k tome iznimno djelotvoran za lokalnu zajednicu, vjerujemo da će se ciljevi organizatora i onih koji ih podržavaju s trećim izdanjem samo proširiti, a suvremeni Sisak zajedno s Festivalom nastaviti rasti.

Izvor: Festivalzeljezara.com

Željezara Sisak
Željezara Sisak