ZKM postaje prvo kazalište u Hrvatskoj s vlastitim showcaseom. U Zagreb dolaze utjecajni inozemni kazalištarci iz Europe

Dolazak već potvrdili intendanti, dramaturzi i predstavnici kazališta iz Španjolske, Njemačke, Švedske, Velike Britanije, Grčke, Češke i Srbije.

Zagrebačko kazalište mladih nosi atribut progresivnog unutar hrvatske institucionalne kazališne scene. Stoga ne treba čuditi što će upravo ono postati prvi hrvatski teatar koji, od 14. do 17. ožujka, organizira vlastiti showcase, na kojemu će utjecajnim inozemnim kazalištarcima prikazati rad ZKM-a.

U Hrvatskoj je prezentaciju hrvatske kazališne i plesne scene dosad organizirao Hrvatski ITI centar. U susjedstvu svoj showcase organizira jedino Mladinsko gledališče iz Ljubljane. ZKM-ov showcase, po riječima ravnateljice Snježane Abramović Milković, ponudit će inozemnim intendantima, ravnateljima festivala, producentima i dramaturzima pregled izabranih predstava ovoga teatra, a sve s ciljem jačanja europskih kontakta i dogovaranja novih suradnji.

“Važna je činjenica da imamo petnaest izvrsnih predstava na repertoaru, tako da nije bilo teško izabrati naslove koje ćemo prezentirati”, ističe Abramović Milković. Prikazat će se predstave: “Braća Karamazovi” u režiji Olivera Frljića, “Mladež bez Boga” Boruta Šeparovića, “12. noć” redatelja Grzegorza Jarzyne i “Eichmann u Jeruzalemu” čiju režiju potpisuje Jernej Lorenci.

Brojni gosti iz cijele Europe

“Riječ je o važnom dijelu međunarodne suradnje i od ove ćemo godine nastaviti tradiciju svakog ožujka”, govori Abramović Milković. Plan je iduće godine program proširiti i na scenska čitanja tekstova nastalih u sklopu programa European Residency (ERP), u kojem ZKM sudjeluje od ove godine.

ERP je program rezidencije pisaca za dramatičare, a održava se u koprodukciji teatara Centro Dramatico Nacional (Madrid, Španjolska), Maxim Gorki Theater (Berlin, Njemačka), Lietuvos Nacionalinis Teatres (Vilnius Litva), Koninklijke Viaamse Schouwburg (Bruxelles, Belgija) i Zagrebačkog kazališta mladih, s idejom afirmiranja europskog novog dramskog pisma na službenim jezicima zemalja sudionica.

Prvi showcase ZKM-a već je privukao značajan interes, a za sada svoj su dolazak potvrdili intendanti Nacionalnog teatra iz Barcelone i Kazališta Maxim Gorki iz Berlina, zamjenica intendanta Nacionalnog dramskog centra iz Madrida, glavna dramaturginja Dramatena iz Stockholma, predstavnik Međunarodnog festivala Shakespearea iz Ujedinjenog Kraljevstva, savjetnica Epidaurus festivala iz Atene, ravnateljica međunarodnog festivala iz Plzeňa, predstavnici estonske kazališne agencije, te festivala Desire iz Subotice, Narodnog pozorišta iz Beograda i mnogi drugi.

Dogovorene suradnje

ZKM od ovog projekta očekuje jačanje međunarodne suradnje, povezivanje s europskim kazalištima kroz koprodukcije i gostovanja, te realizaciju suradnji s festivalima.

“Mi smo i do sada imali jaku međunarodnu suradnju, poput koprodukcije sa Schauspiel teatrom iz Stuttgarta i Teatra Nowy iz Varšave, a trenutno realiziramo koprodukciju s Borštnikovim srečanjem i Beogradskim dramskim pozorištem u sklopu projekta Kreativna Europa”, kaže Abramović Milković.

Pored svega, teatar iz Tesline je u pregovorima i s Litavskom nacionalnom dramom iz Vilniusa za sljedeću sezonu.