U suradnji s
U suradnji s Planet of Plants

Sve se više ljudi okreće ovom načinu prehrane, jeste li čuli za fleksitarijance?

Ništa se ne izbacuje s jelovnika, ključ je u raznovrsnom izboru namirnica

FOTO: Shutterstock

Fleksitarijanizam je jedan od najbrže rastućih trendova u prehrani, a za njegovu popularnost zaslužna je hvaljena američka dijetetičarka Dawn Jackson Blatner. Ona je 2008. godine objavila knjigu The Flexitarian Diet u kojoj je predstavila svojevrsni vodič za ovaj način prehrane te time izazvala veliku zainteresiranost. Doprinos razvoju ovog trenda dala su i brojna istraživanja koja potiču takozvanu plant-based prehranu.

Kako mu sam naziv govori, fleksitarijanizam karakterizira spoj fleksibilnosti i vegetarijanstva, a njime se označava tip prehrane koja se temelji na vegetarijanstvu, no povremeno uključuje konzumaciju mesa i ribe. Većina obroka je zasnovana na biljnim namirnicama i proizvodima, no meso nije u potpunosti isključeno zbog čega i ljubitelji mesa sve češće postaju privrženi ovoj vrsti prehrane.

Raznolikost prehrane

Umjesto potpunog izbacivanja određenih namirnica iz prehrane, fleksitarijanci zagovaraju uvrštavanje što raznovrsnijih namirnica u prehrambeni plan. Temelj svega je što veća konzumacija voća, povrća i cjelovitih žitarica te zamjena životinjskih proteina s onim biljnima. Međutim, meso i proizvodi životinjskog podrijetla i dalje su dobro došli, ponajviše zbog toga što se smatra da je ravnoteža ključ održive prehrane.

Tako se istraživanjem u 10 europskih zemalja, provedenim prošle godine, pokazalo da se sve više ljudi s prehrane temeljene na životinjskim proizvodima prebacuje na prehrambene namirnice biljnog porijekla. Podaci govore da 46 posto ispitanika jede manje mesa u odnosu na godinu ranije, a njih 40 posto u budućnosti planira smanjiti unos mesnih, dok njih 30 posto odlučuje reducirati unos mliječnih proizvoda.

Smanjeni rizik od teških bolesti

Istraživanje je također pokazalo da fleksitarijanci najviše konzumiraju mlijeko, jogurt i goveđe proizvode temeljene na biljnoj bazi, a više od 50 posto njih spremno je u potpunosti životinjske mesne proizvode promijeniti s onim baziranim na biljnim sastojcima.

Kao neke od razloga zbog kojih se odlučuju na to, u istraživanju Euromonitora, fleksitarijanci su naveli da se time osjećaju zdravije, izbjegavaju rizik od teških bolesti, smanjuju svoj utjecaj na okoliš te potiču očuvanje dobrobiti životinja. S druge strane, kada je riječ o mliječnim proizvodima, fleksitarijanci biraju one na biljnoj osnovi zato što time žele smanjiti unos šećera te zato što pozitivno utječu na njihovu probavu.

100 posto plant-based

Važnost novih trendova prepoznao je i prvi domaći plant-based brend Planet of Plants. Nijme se nastoje promijeniti navike, ali ne i okusi. Tako u svojoj ponudi imaju kokosovu mast, biljni burger i okruglice napravljene od proteina graška, namaz od ulja i sjemenki konoplje, salamu od proteina suncokreta, majonezu od vlakana psilijuma, umak nastao kombinacijom đumbira, kumina i kurkume te brojne druge proizvode.

Planet of Plants je posljedica dugogodišnje potrage, istraživanja i rada na proizvodima koji su 100 posto plant-based te svojim potrošačima daju slobodu da u svemu uživaju bez imalo grižnje savjesti. Brendom se također želi istaknuti kako se nije potrebno ničega odreći kako bi se svi osjećali slobodno i dobro.

PROMO

Ekološki osviještene nutritivne odluke

Kako stručnjaci napominju, trend fleksitarijanizma prepoznaje činjenicu da meso uživaju mnogi te da je vrijedan izvor makro i mikronutrijenata, ali ujedno uzima u obzir i etičke strane, kao što je potreba za poboljšanjem dobrobiti životinja te pozitivnim utjecajem na okoliš. Također, ovakvom fleksibilnom prehranom ističe se i potreba za alternativnim i održivim izvorima prehrambenih namirnica.

Osim što se ovim načinom prehrane smanjuju mesni i životinjski proizvodi iz svakodnevnog korištenja, fleksitarijanizam potiče i smanjeni unos prerađenog voća, povrća i mliječnih proizvoda, ali i utječe na donošenje ekološki osviještenih nutritivnih odluka.

Doprinos očuvanju prirodnih resursa

No, iako je fleksitarijanizam sve veći trend, i dalje postoje određene prepreke s kojima se susreću pobornici te vrste prehrane. Kao neke od njih navode ograničenu dostupnost proizvoda, cijene i nedostatak informacija, ali i društvene aspekte koji obuhvaćaju utjecaj okoline, ali i odluke bližnjih koji se protive takvom obliku prehrane.

Bez obzira na to, zbog sve veće osviještenosti i želji potrošača da žive kvalitetnijim, održivim i ekološko prihvatljivim načinom života, stručnjaci predviđaju daljni rast ovog trenda, kao i broja njegovih pobornika te sve veću zainteresiranost za plant-based proizvode.

A osim što je dobro za zdravlje, smanjenom potrošnjom mesa i životinjskih proizvoda, fleksitarijanizam može doprinijeti i očuvanju prirodnih resursa, prvenstveno vode i tla te dovesti do smanjenja emisija stakleničkih plinova.


Sadržaj nastao u suradnji s brendom Planet of Plants.