Brzi recepti

Osmislili smo tri prefina deserta s omiljenom čokoladom. Nama je najdraži Toblerone bijeli cheesecake

Idealni su za one koji vole malo posebniju dozu slatkog

FOTO: Shutterstock

Slastice i deserti oduvijek su obožavani grijeh koji vrlo često mnogi nisu sposobni odbiti. Neizostavan su dio svake svečanije prigode, ali i mali užitak kojim se volimo nagraditi na dnevnoj bazi. Budući da su uz čokolade i kekse, kolači i torte ključni stanovnici slatkog svijeta, odlučili smo osmisliti primamljive, a ujedno i jednostavne recepte kojima bismo mogli zasladiti nadolazeće Valentinovo.

Da bi stvar bila zanimljivija, kao glavnu namirnicu svakog deserta odabrali smo različite verzije popularnih Toblerone čokolada koje su, zahvaljujući jedinstvenoj recepturi, savršeno kvalitetan spoj ukusnog kakaa, hrskavog bademovog nougata i meda. Upravo ti sastojci su ono što najviše volimo kod ove čokoladice, a komadići hrskavih badema uz slatkastu notu meda, otopljenoj čokoladi u desertima daju poseban tvist. Stoga su ovi recepti idealni za one koji, osim u klasičnom čokoladnom okusu, vole uživati i u ekstra dodacima, a Toblerone čokolade upravo to i nude. Evo kako smo ih uklopili u čokoladni mousse, Toblerone bijeli cheesecake i lisnate kroasane.

Čokoladni mousse u čaši

Čokoladni mousse odličan je i jednostavan izbor za večernja druženja Mondelez International

Sastojci:

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 200 gr mascarpone sira
  • 200 g Toblerone mliječne čokolade
  • žlica maslaca
  • dvije žlice mlijeka
  • prženi bademi
  • kakao u prahu

Priprema: U posudi izmiksajte 200 ml vrhnja za šlag te u smjesu dodajte mascarpone sir i lagano promiješajte. Na vatri otopite Toblerone čokoladu, uz dodatak jedne žlice maslaca i dvije žlice mlijeka. Kada se otopi i sjedini, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Čokoladu ulijte u izmiksanu smjesu šlaga i mascarponea te sjedinite sve sastojke. Dobivenu smjesu rasporedite u čaše – trebat će vam otprilike njih četiri do šest, ovisno o veličini. Jedna čaša namijenjena je za jednu osobu. Sa strane izradite preostalih 100 ml vrhnja za šlag. Uz pomoć vrećice ili šprice za ukrašavanje, na vrh moussea dodajte šlag te ga po želji ukrasite kakaom u prahu i prženim, sjeckanim bademima. Gotov desert stavite u hladnjak minimalno sat vremena da se ohladi i stisne.

Lisnati punjeni kroasani

Sastojci:

  • dva paketa lisnatog tijesta
  • 200 g Toblerone tamne čokolade
  • brašno
  • mlijeko
  • šećer u prahu

Priprema: Gotovo lisnato tijesto razvaljajte u oblik kruga, na otprilike prst debljine. Nemojte ga zaboraviti pobrašniti kako se ne bi lijepilo. Krug izrežite na trokutiće čija će veličina ovisiti o tome želite li napraviti manje ili veće kroasane. U prosjeku su sastojci dovoljni za petnaestak srednjih kroasana. Na svaki trokutić tijesta stavite jedan ili dva trokutića Toblerone tamne čokolade. Zarolajte napunjeno tijesto u oblik kroasana te ih poslažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Prije pečenja kroasane premažite mlijekom. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kroasane pecite dok ne poprime zlatno žutu boju. Otprilike 20 minuta – ovisno o jačini i vrsti pećnice. Prije posluživanja kroasane možete posuti šećerom u prahu.

Toblerone bijeli cheesecake

Toblerone bijelu čokoladu možete koristiti i kao preljev za kolače Mondelez International

Sastojci:

  • 250 g mljevenog keksa po izboru
  • 150 g maslaca
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 g milerama
  • 150 g svježeg sira
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 250 g Toblerone bijele čokolade
  • žlica maslaca
  • preljev od karamele
  • lješnjaci

Priprema: Maslac otopite na laganoj vatri te ga pomiješajte s mljevenim keksima. Smjesom obložite kalup za tortu – ako je manjeg promjera, podloga će biti deblja, ako je većeg promjera, bit će tanja. Odaberite po izboru, no savjetujemo koristiti one između 24 i 26 cm. Ovisno o načinu rezanja, torta bi trebala biti dovoljna za desetak ljudi. Vrhnje za šlag izradite mikserom, dodajte tri žlice šećera u prahu te u to umiješajte mileram i svježi sir. Na laganoj vatri otopite maslac i 200 g Toblerone bijele čokolade. Ostavite da se malo prohladi te čokoladu pomiješajte u smjesu od šlaga, sira i milerama. Dobivenu smjesu isipajte na podlogu keksa te stavite u hladnjak na hlađenje, minimalno dva sata. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti sitno nasjeckanim lješnjacima i s preostalih 50 g trokutića Toblerone čokolade. Po želji, svaki posluženi komad zasladite gotovim preljevom od karamele.

Toblerone čokolade zaista mogu biti savršeni tajni sastojak raznovrsnih desertnih recepata, stoga je pravo vrijeme da ih napokon isprobate, ako već niste. Dodatnu inspiraciju pronađite u galeriji.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Mondelez International.