Zvjezdice, keksi i kuglice sa šljivama. Imamo recepte za božićne slastice s alkoholom, nećete ga ni osjetiti

Neki su recepti već tradicionalno neizostavni kada je u pitanju bogata blagdanska trpeza

FOTO: Unsplash

Tradicija pripremanja božićnih slastica mnogima je omiljen dio blagdana, a njihovi se recepti često prenose s generacije na generaciju. Tako postoje neizostavni deserti koji se moraju naći na blagdanskoj trpezi poput fritula i zvjezdica s marmeladom, a kako ne bismo ostali bez inspiracije ni ove godine, odlučili smo na jednom mjestu sažeti one najprimamljivije.

Budući da si za vrijeme blagdana zaista damo oduška i ne brojimo kalorije, pa nemamo problema ni s time da u kolače dodamo alkohol, u fokus smo stavili upravo takve vrste. U nastavku donosimo pet detaljnih recepata, a sve potrebne sastojke nabavili smo u SPAR supermarketima i INTERSPAR hipermarketima.


1. Fritule s rumom

Sastojci:

  • 700 g brašna za dizana tijesta
  • 200 ml mlijeka
  • 150 ml jogurta
  • 40 g svježeg kvasca
  • 2 SPAR Vital jaja
  • 60 g šećera
  • 75 g SPAR mekanog maslaca
  • 50 g kiselog vrhnja
  • 30 ml rakije
  • 30 ml ruma
  • 20 g SPAR Natur*pur grožđica
  • ribana korica limuna i naranče
  • sol
  • 600 ml ulja za prženje
  • 60 g S-BUDGET šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Namočiti grožđice u rumu. U malo toplog mlijeka izmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i ostaviti na toplom da se diže. Staviti brašno u posudu u kojoj će se mijesiti tijesto, dodati uzdignuti kvasac, toplo mlijeko, šećer, maslac, vrhnje, jogurt, jedno jaje i jedan žumanjak, alkohol, ribanu koricu limuna i naranče, grožđice i sol.

Zamijesiti gipko, elastično, mekano tijesto. Po potrebi dodati još vrhnja. Od tijesta oblikovati kuglu, posipati brašnom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se diže jedan sat. Dignuto tijesto promijesiti na pobrašnjenoj podlozi. Razvaljati tijesto na debljinu od oko pet milimetara, rebrastim izrezivačem za tijesto izrezati krugove od tri do četiri centimetra promjera.

Rubove polovice krugova premazati tankim slojem bjelanjka, poklopiti nenamazanim krugom, zarotirati među dlanovima da se dobije kuglica. Ostaviti na toplom da se dižu oko 30 minuta. Fritule peći u dobro zagrijanom ulju, okrećući do zlatnožute boje. Kada su gotove odložit ih na kuhinjski ubrus. Tople fritule posipati šećerom u prahu i poslužiti ili pak preliti čokoladnim i sličnim preljevom po želji.

SPAR

2. Tiramisu u čaši

Sastojci za šest čaša:

  • 100 ml ohlađene jake crne kave
  • 2 žlice desertnog vina Marsala
  • 200 g piškota
  • 3 žumanjka SPAR Vital jaja
  • 70 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 250 g S-BUDGET mascarpone sira
  • 2 žlice SPAR Natur*pur kakaa u prahu
  • ¼ žličice cimeta
  • 250 ml S-BUDGET slatkog vrhnja
  • 50 g čokolade

Priprema: Skuhati jaku kavu i ostaviti da se ohladi. Žumanjke, vanilin šećer i šećer pjenasto umutiti, dodati kakao, cimet pa staviti na zagrijanu vodu u posudi. Uz miješanje kuhati na pari dok se ne stvori gusta, pjenasta krema. U 100 ml slatkog vrhnja zagrijanog do vrenja otopiti natrganu čokoladu. Preostalo vrhnje istući u šlag.

Kad se krema ohladi na sobnu temperaturu, umiješati desertno vino, mascarpone i slatko vrhnje istučeno u šlag. Umjesto desertnog vina dodati liker od kave ili neki drugi liker. Na dno čaše žlicom staviti kremu, zatim natrgane piškote kratko umočene u pripremljenu kavu. Preko njih staviti žlicu šlaga, preliti čokoladom i na kraju dodati još kreme. Ukrasiti po želji.

SPAR

3. Božićni keksi s koricom naranče

Sastojci za tijesto:

  • 360 g S-BUDGET glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 150 g SPAR maslaca
  • 1 žumanjak
  • ½ praška za pecivo
  • oko 100 ml SPAR mlijeka

Sastojci za nadjev:

  • 150 g mljevenih oraha
  • 50 g šećera
  • 1 S-BUDGET vanilin šećer
  • naribana korica naranče
  • ½ žličice cimeta
  • 1 žlica ruma
  • 50 ml SPAR mlijeka
  • 1 bjelanjak SPAR Vital jaja
  • prstohvat soli
  • 200 g S-BUDGET šećera u prahu
  • 1 žlica svijetlog voćnog likera
  • jezgre oraha
  • 2 žlice čokoladnog preljeva za ukrašavanje

Priprema: Brašnu dodati sol, prašak za pecivo, zatim maslac sobne temperature, žumanjak i mlijeko po potrebi pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga u hladnjaku pola sata, a za to vrijeme pripremiti nadjev. Orasima dodati šećer, vanilin šećer, koricu naranče, cimet, rum i preliti vrućim mlijekom. Smjesu promiješati i ostaviti da se hladi. Tijesto tanko razvaljati na pobrašnjenoj površini.

Na pola tijesta staviti žličicom nadjev u pravilnim razmacima. Preklopiti drugim tijestom i kalupom te izrezati kekse. Tijesto koje preostane ponovo zamijesiti i ponoviti postupak dok se ne potroše sastojci. Poslagati na lim prekriven papirom za pečenje i peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta.

Kekse ohladiti na žičanoj rešetki. Bjelanjak istući u čvrst snijeg, posoliti i postupno dodati šećer u prahu i liker. Kekse umočiti u navedenu smjesu i staviti na lim za pečenje prekriven papirom. Na svaki staviti polovicu orahove jezgre i sušiti u toploj pećnici, na oko 40 °C, ne duže od pet minuta. Kekse ukrasiti po želji.

SPAR

4. Zvjezdice s marmeladom

Sastojci:

  • 300 g S-BUDGET glatkog brašna
  • 60 g škrobnog brašna
  • 90 g šećera u prahu
  • 200 g SPAR maslaca
  • 60 g SPAR mljevenih badema
  • 4 žumanjka SPAR Vital jaja
  • 300 g džema od šipka ili jagoda
  • 1 žlica ruma
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 S-BUDGET vanilin šećer

Priprema: Od brašna, škrobnog brašna, šećera u prahu, ohlađenog i na listiće narezanog maslaca, mljevenih badema i žumanjaka umijesiti prhko tijesto. Omotati ga prozirnom folijom i držati u hladnjaku oko jedan sat.

Na pobrašnjenoj podlozi tijesto razvaljati sasvim tanko, izrezati kalupom zvjezdice, i to polovinu od njih s rupicom na sredini. Složiti ih jednu do druge u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i peći oko 10 minuta na temperaturi od 200 °C.

Pečene zvjezdice s rupicom staviti na papir i posipati ih šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom. Preostale, čitave zvjezdice premazati marmeladom u koju se umiješa rum, pa ih poklopiti pošećerenim zvjezdicama.

SPAR

5. Čokoladne kuglice sa suhim šljivama

Sastojci:

  • 10 suhih šljiva
  • 2 žlice konjaka
  • 25 g oguljenih lješnjaka
  • 125 ml S-BUDGET slatkog vrhnja
  • 185 g tamne čokolade
  • 30 g SPAR maslaca
  • 1 S-BUDGET vanilin šećer
  • ½ žličice cimeta u prahu
  • SPAR Natur*pur kakao u prahu

Priprema: Suhim šljivama izvaditi koštice, sitno ih nasjeckati, staviti ih u manju posudu, preliti konjakom i ostaviti stajati oko dva, tri sata. U suhoj tavici popržiti sitno nasjeckane lješnjake dok ne postanu svijetlosmeđi.

Vrhnje zagrijati u manjoj posudi gotovo do vrenja, dok se ne pojave mjehurići, ukloniti ga s vatre pa dodati na kockice natrganu čokoladu. Poklopiti i ostaviti stajati oko pet minuta. Smjesu žlicom dobro promiješati dok ne postane glatka. Dodati rastopljeni maslac i ponovno dobro promiješati.

Šljive zajedno s ostatkom konjaka i poprženim lješnjacima umiješati u čokoladnu mješavinu. Ostaviti smjesu da se ohladi kako bi se stvrdnula. Od ohlađene smjese oblikovati oko 25 do 30 kuglica. Uvaljati ih u kakao prah pomiješan s vanilin šećerom i cimetom. Staviti ih u male papirnate košarice i poslužiti.

SPAR

Sadržaj nastao u suradnji sa SPAR-om.