Gastro vodič

Imamo recepte za prefine božićne kolače koje su nam spremale bake

Starinski recepti za blagdanske kolače vrlo su jednostavni, a oduševit će sve ukućane

FOTO: shutterstock

Božićno vrijeme nezamislivo je bez mirisnih kolača koje su nam prema starim receptima pripremale naše bake ili mame. Bez medenjaka, fritula i vanilin kiflica mnogima je i danas nezamislivo ovo doba godine. Za sve koji ove godine sami ili uz pomoć svojih ukućana odluče pripremiti omiljene kolače imamo recepte.

Vanilin kiflice

Bez ovih prhkih, mekih božićnih kolačića koji se smatraju pravim klasikom nezamislivi su blagdani.

Sastojci za vanilin kiflice:

  • 250 g brašna
  • 210 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za uvaljati kiflice

Priprema

1. Pripremiti brašno, šećer, vanilin šećer i maslac. Hladan maslac narezati na komadiće, dodati mu brašno i ostale sastojke.

2. Pećnicu zagrijati na 160°C. U međuvremenu oblikujte kiflice. Ruke ne smiju biti mokre kako bi tijelo što duže ostalo čvrsto. Najbolje je da tijesto položite na radnu površinu i samo prstima rolate i oblikujete kiflice.

3. Kada su oblikovane peku se 8 – 10 minuta. Pazite da ne počnu rumeniti jer će imati okus kao da su izgorile. Još vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu.

shutterstock

Čupavci

Tamna čokolada i meki biskvit kombinacija je kojoj je teško odoljeti. Za njih kažu da u trenu nestaju s tanjura.

Sastojci za čupavce:

Biskvit

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g brašna
  • pola vrećice rum šećera
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • prstohvat soli

Umak

  • 2,5 dcl mlijeka
  • 200 g tamne čokolade
  • 4 žlice šećera
  • 150 g maslaca
  • rum po želji
  • kokosovo brašno

Priprema

1. U zdjeli jaja i šećer miksajte dok se smjesa ne udvostruči. Umiješajte ulje i mlijeko. Dodajte suhe sastojke, brašno, sol i prašak za pecivo. Miješajte sve dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu. Pecite na pek papiru u unaprijed zagrijanoj pećnici na 170°C sve dok ne počne poprimati zlatno žutu boju. Provjerite čačkalicom da li je pečeno.

2. Dok se biskvit peče radi se umak u koji će se umočiti biskvit. U lončić se stavljaju mlijeko, šećer, maslac i čokolada koji se uz povremeno miješanje zagrijavaju do točke vrenja.

3. Još topao biskvit nareže se na pravokutnike 3×4 cm. Svaki komadić umače se u topao umak pa potom uvalja u kokosovo brašno. Jako je važno da i biskvit i umak budu topli jer tako biskvit upija više umaka koji će mu dati sočnost.

shutterstock

Londoneri

Kolač kojeg mnogi smatraju pomalo staromodnim i jednostavnim neizostavan je dio mnogih blagdanskih stolova. Možda zbog malog broja namirnica, a možda zbog tradicije.

Sastojci za londonere:

Tijesto

  • 10 dkg margarina
  • 20 dkg brašna
  • 3 žumanjka
  • 2 žlice šećera
  • malo soli
  • malo praška za pecivo
  • 1 žlica vrhnja

Nadjev

  • 3 bjelanjka
  • 20 dkg mljevenih oraha ili badema
  • 15 dkg šećera
  • 3 rebra čokolade za kuhanje
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica limuna
  • malo ruma
  • 3 velike žlice marmelade od marelica
  • 10 dkg krupno nasjeckanih oraha

Priprema

1. Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku pola sata.

2. Tijesto razvaljati i staviti u pleh koji je prethodno namazan ili obložen papirom za pečenje. Namazati tijesto marmeladom.

3. Za nadjev istući bjelanjke, u njih dodati mljevene orahe, šećer, otopljenu čokoladu, vanilin šećer, malo ruma i ribanu koricu limuna. Dobivenu smjesu staviti na tijesto.

4. 10 dkg oraha narezati na krupnije komade i posipati po kolaču.

5. Peći na 180°C oko 20 minuta.

shutterstock

Žarbo kocke

Ovaj starinski kolač može se raditi u kombinaciji s orasima ili makom, kod nas češće s orasima.

Sastojci za žarbo kocke:

Tijesto

  • 60 dkg glatkog brašna
  • 10 dkg šećera u prahu
  • 35 dkg maslaca
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 jaje
  • pola vrećice praška za pecivo
  • vanilin šećer
  • ribana limunova korica

Nadjev

  • 25 dkg mljevenih oraha
  • 25 dkg smeđeg šećera
  • vanilin šećer
  • rum za poškropiti po nadjevu
  • 40 dkg džema od višanja

Priprema

1. Dobro izmiješati brašno, šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu i prašak za pecivo. Dodati maslac sobne temperature izrezan na komadiće, jaje i mlijeko. Rukama izraditi tijesto i ostaviti ga na 15 minuta u frižideru da se odmori.

2. Dok se tijesto odmara priprema se nadjev. Mljevene orahe, šećer i vanilin šećer pomiješati zajedno.

3. Izvaditi tijesto iz frižidera, razdijeliti ga na tri dijela te razvaljati prvo tijesto prema veličini protvana.

4. Protvan obložimo papirom za pečenje, položimo prvi dio tijesta, izbodemo ga vilicom, premažemo s džemom i posipamo s polovicom smjese od oraha i šećera, poškropimo s rumom i poklopimo s drugim dijelom razvaljanog tijesta. Opet premažemo džemom, posipamo orasima i poklopimo s trećim dijelom tijesta. Na kraju kolač izbodemo još jednom vilicom i s rukama ga dobro pritišćemo odozgora kako bi mogao izaći zrak koji se našao između oraha i tijesta.

5. Kolač stavimo peći u ugrijanu pećnicu na 180°C oko 40-ak minuta. Pečeni kolač ohladimo i po želji prelijemo čokoladnom glazurom ili posipamo s mljevenim šećerom.

shutterstock

Linzeri

U izradi linzer keksića u obliku zvijezda, srca ili cvjetića mogu vam se pridružiti i najmlađi članovi obitelji.

Sastojci za linzere

  • 500 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • 20 dkg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • sok jednog limuna
  • pekmez od maline ili marelice za spajanje
  • šećer u prahu za posip

Priprema

1. Staviti brašno i prašak za pecivo u dublju posudu, napraviti udubljenje u koje stavljate jaja, šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Dodati narezani margarin sobne temperature. Umijesiti glatko tijesto, staviti u vrećicu, zavezati te ostaviti u frižideru na sat, dva.

2. Tijesto izvaditi iz frižidera, tanko ga razvaljati, raznim kalupima izrezivati linzere, koliko onih s rupicama toliko i onih bez njih. Poslagati na protvan na kojem je papir za pečenje. Peći 10 minuta na 180°C.

3. Kad se malo ohlade staviti ih na jedan papir, ove s rupicama posuti šećerom u prahu, a one druge premazati pekmezom. Spajati kolačiće.

shutterstock

Šape s orasima

Za izradu ovog tradicionalnog kolača bilo bi dobro da si nabavite starinske kalupe za šape. Ovaj kolač će vas definitivno vratiti u djetinjstvo.

Sastojci za šape s orasima:

  • 3 šalice oštrog brašna
  • 1/4 praška za pecivo
  • 1 šalica šećera
  • 2 šalice mljevenih oraha
  • 1 šalica svinjske masti
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice meda
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

1. Mljevene orahe izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin šećer, pa umijesite tijesto i ostavite da odstoji oko pola sata na hladnom mjestu.

2. Kalupe u obliku medvjeđih šapa namažite svinjskom masti, pospite brašnom i punite pripremljenim tijestom, ali ne do vrha te lagano pritisnite kako bi otisak kalupa došao do izražaja.

3. Napunjene kalupe stavite na lim i pecite na temperaturi od 180°C oko 15 minuta, dok tijesto ne porumeni.

shutterstock

Medenjaci

Jedni od najpopularnijih božićnih kolačića su svakako medenjaci. Pri izradi se osim oblikom možete poigrati i njihovim ukrašavanjem.

Sastojci za medenjake

  • 25 dkg šećera
  • 3 jaja
  • 25 dkg cvjetnog meda
  • 10 dkg margarina
  • 70 dkg glatkog brašna
  • 2-3 žličice sode bikarbone

Priprema

1. Šećer, jaja, margarin i med pjenasto umiksati, dodati brašno pomiješano sa začinima i soda bikarbonom i umijesiti glatko tijesto.

2. Staviti tijesto oko pola sata u frižider i nakon toga oblikovati kuglice veličine oraha, staviti u protvan, dovoljno ih međusobno razmaknuti da se kod pečenja ne slijepe. Peći oko 15 minuta na 180 – 200°C dok ne poprime zlatnožutu boju.

shutterstock

Fritule

Slatka delicija bez koje su nezamislivi božićni blagdani u Primorju i Dalmaciji su svakako fritule. Možemo reći kako svaka domaćica ima neki svoj recept, a mi vam donosimo ovaj.

Sastojci za fritule

  • 4 dcl jogurta
  • 2 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • malo soli
  • 2 žlice šećera
  • 20 žlica glatkog brašna
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 1 žlica rakije
  • ulje za prženje

Priprema

1. Umiješati sve sastojke sve dok se ne dobije glatka smjesa. Ako vam je smjesa rijetka (da se razlijeva iz žlice) slobodno dodajte još koju žlicu brašna.

2. Vaditi žličicom (i drugom si pomagati odvajati, ili prstom) smjesu i pržiti u vrućem ulju. Ulje ne smije biti prevruće.

3. Kad porumene okrenuti na drugu stranu i pustiti ih da se isprže do kraja. Vaditi u zdjelu u kojoj ste na dno stavili papirnati ručnik ili salvetu kako bi se upio višak ulja.

4. Na kraju posipati šećerom u prahu.

shutterstock

Paprenjaci

Hrvatski keksi s medom i crnim paprom najčešće se peku zimi i za Božić. Pripremaju se i ukrašavaju u raznim oblicima.

Sastojci za paprenjake

  • 450 g oštrog brašna
  • 150 g šećera
  • 150 g oraha
  • 180 g masti
  • 3 žumanjka
  • 1 jaje
  • crni mljeveni papar
  • mljeveni cimet
  • klinčić
  • 2 žlice cvjetnog meda
  • mljeveni muškatni oraščić

Priprema

1. U brašnu razdrobite mast, dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med, cimet, malo klinčića u prahu, muškatnog oraščića i papra. Sve to umijesite u prhko tijesto.

2. Ostavite ga stajati oko 1-2 sata na hladnome mjestu. Zatim ga razvaljajte na dasci i režite kekse specijalnim drvenim kalupom za paprenjake. Složite ih na namašćen pleh i pecite oko 25 minuta na temperaturi od 200°C.

shutterstock

Raspucanci

Izvana hrskavi, a iznutra mekani ovi su keksi najjednostavniji za pripravu. Čak i za one kojima pečenje kolača nije jača strana.

Sastojci za raspucance:

  • 210 g oštrog brašna
  • 220 g čokolade za kuhanje
  • 55 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • pola žličice praška za pecivo
  • malo ruma
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

Priprema

1. U većoj posudi pomiješati brašno i sol. Rastopiti čokoladu s maslacem na pari. Istući jaja sa šećerom i rumom dok smjesa ne posvijetli i šećer se rastopi. Umiješati rastopljenu čokoladu u smjesu s jajima. Ručno umiješati dio po dio brašna dok se sve ne poveže. Uliti smjesu u posudu, prekriti je folijom i ostaviti u hladnjaku najmanje četiri sata. Smjesa mora biti jako tvrda.

2. Zagrijati pećnicu na 170°C. Izvaditi smjesu iz hladnjaka i žličicom grabiti male kuglice smjese (promjera 2,5 cm). Oblikovati kuglice rukama, uvaljati ih u šećer u prahu i slagati ih s dosta razmaka na pleh s papirom za pečenje. Peći na sredini pećnice 10-ak minuta.

3. Pečene keksiće ohladiti i pospremiti u zatvorenu posudu.

Zvjezdice od oraha

Ove zvjezdice s bijelom glazurom bit će pravi ukras na vašem svečanom stolu. Kod priprave je važno pripaziti da snijeg ne požuti.

Sastojci za zvjezdice od oraha:

Tijesto

  • 200 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g oraha
  • 350 g brašna
  • 2 žumanjka

Za ukras

  • 1 jaje za premazivanje
  • 100 g šećera u prahu
  • sok jednog limuna
  • orasi za ukras

Priprema

1. Od brašna, šećera, oraha, margarina i žumanjaka izradite prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite na hladnom dva sata.

2. Lim za pečenje obložite masnim papirom. Tijesto razvaljajte i pomoću dva oblika za izrezivanje zvjezdica različitih veličina izrežite jednaku količinu jednih i drugih. Malene zvjezdice premažite umućenim jajetom i obložite komadićima oraha. Složite na lim i pecite 15 minuta na 170°C.

3. Od šećera u prahu i limunovog soka pripremite glazuru. Premažite veće zvjezdice. Dok je glazura još mekana na njih nalijepite manje zvjezdice.

shutterstock