FOTO: Shutterstock

Uz ovih 7 slastica blagdanske pripreme proći će s dozom užitka i veselja

Slatki zalogaj u kojem mogu uživati sve generacije olakšat će svaki posao

Top odabir

Uz ovih 7 slastica blagdanske pripreme proći će s dozom užitka i veselja

Slatki zalogaj u kojem mogu uživati sve generacije olakšat će svaki posao

FOTO: Shutterstock

Ukrašavanje doma i vrta, postavljanje lampica, zamatanje darova, planiranje blagdanskog jelovnika i pisanje pisama Djedu Mrazu samo su neke od neizostavnih aktivnosti koje obavljamo u pripremama za najdraži nam blagdan – Božić. Ipak, jedna od aktivnosti kojoj se posebno veselimo je pečenje božićnih kolačića. Svi ljubitelji slatkog zalogaja znaju da su božićni keksići ujedno omiljeni saveznici u svim drugim aktivnostima jer se uz njih svaki posao lakše obavlja, a pauze i odmor su slasniji nego ikada.

Baš zato, kako bismo se za ove blagdane pripremili na vrijeme i naoružali primamljivim slasticama, u nastavku vam donosimo prijedloge za sedam jednostavnih deserata u kojima će uživati sve generacije, a u njihovoj pripremi mogu vam pomoći čak i mališani. Dodatna prednost svakako je i to što svaku od ovih slastica možete podijeliti sa svojim najmilijima te tako i njima uljepšati ove posebne trenutke kroz godinu.

1. Snježne kuglice s kokosom

Kaboompics

Sastojci:

  • pola litre mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 7 žlica brašna
  • 8 žlica šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 500 g kokosa
  • 1 margarin za kolače
  • 200 g šećera u prahu
  • 180 g cijelih lješnjaka

Priprema: U pola količine mlijeka pomiješati puding, brašno i šećer te dobro izraditi pjenjačom, a ostatak mlijeka sipati u posudu za kuhanje te staviti da se zagrije na laganoj vatri. Kada mlijeko prokuha, u njega uliti smjesu od pudinga i ostalih sastojaka. Kuhati kremu na laganoj vatri uz miješanje nekoliko minuta dok se ne zgusne. Nakon kuhanja kremu ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati 350 grama kokosa te margarin izrađen sa šećerom u prahu. Od dobivene smjese dlanovima formirati kuglice, u sredinu svake kuglice staviti jedan lješnjak te ih na kraju uvaljati u preostali dio kokosa.

2. Milka Sensations Dark

Aleksandar Selak

Sastojci:

  • komadići mliječne čokolade s alpskim mlijekom
  • punjenje s mliječnom čokoladom
  • prhko tijesto

Opis: Milka Sensations čokoladni keks s komadićima mliječne čokolade s alpskim mlijekom i nježnim punjenjem s mliječnom čokoladom potrebno je samo izvaditi iz pakiranja kako bi svi ljubitelji čokoladnog okusa i kombinacije tekstura maksimalno uživali. Za još bolji okus, savjet je da se kekse ugrije u mikrovalnoj pećnici.

3. Aromatični medenjaci

Unsplash

Sastojci:

  • 180 g smeđeg šećera
  • 500 g glatkog brašna
  • 90 g meda
  • 180 g maslaca
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 4 žličice mljevenog cimeta
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 2 jaja

Sastojci za glazuru za ukrašavanje:

  • 250 g bijele čokolade
  • 4 žlice suncokretovog ulja
  • 3 žlice mlijeka

Priprema: Šećer, med i maslac zagrijati na laganoj vatri sve dok se ne otope, uz kontinuirano miješanje kako smjesa ne bi zagorjela. Suhe začine, sodu bikarbonu i brašno pomiješati u velikoj zdjeli. U sredini suhih sastojaka napraviti udubinu, dodati smjesu otopljenih sastojaka i dva jaja. Dobro promiješati i zamijesiti tijesto. Tijesto bi trebalo biti mekano, no stvrdnut će se hlađenjem pa nije potrebno brinuti.

Na posudu staviti prianjajuću foliju te tijesto staviti u hladnjak na minimalno sat vremena. Tijesto razvaljati do debljine jednog prsta te kalupima po želji rezati keksiće. Peći ih u pećnici na 160 °C od 10 do 15 minuta, sve dok ne potamne. Pečene keksiće ukrasiti glazurom od bijele čokolade ili šećerom u prahu. Za pripremu glazure potrebno je samo otopiti bijelu čokoladu s mlijekom i uljem na laganoj vatri sve dok se sastojci ne sjedine.

4. Milka Choco Brownie

Aleksandar Selak

Sastojci:

  • čokoladni biskvit
  • mliječna čokolada
  • komadići mliječne čokolade s alpskim mlijekom

Opis: Milka Choco Brownie mekani je čokoladni biskvit s mliječnom čokoladom i komadićima mliječne čokolade s alpskim mlijekom. Ovaj neodoljivi okus Milka mliječne čokolade u mekanom biskvitu probudit će sva osjetila te ugodno oduševiti svakog iznenadnog gosta ili pomoćnika koji sudjeluje u blagdanskim poslovima. Ni u ovom slučaju pripreme nema, potrebno je samo čokoladni biskvit izvaditi iz pakiranja i uživati u neodoljivom okusu.

5. Prhke vanili kiflice

Pinterest

Sastojci:

  • 4 šalice glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 šalice maslaca narezanog na male kockice
  • 1 i pol’ šalica šećera u prahu
  • 2 šalice mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica ruma po želji
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema: Od svih sastojaka umijesiti tijesto te ga ostaviti u hladnjaku pola sata do sat vremena. Potom premijesiti tijesto na pobrašnjenoj podlozi te formirati prstima male kuglice. Kuglice potom među dlanovima formirati u oblik valjka koji je potrebno presavinuti u oblik kiflice ili ga pak staviti u kalup tepsiju za kiflice, ako ju imate. Dobivene kiflice peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C između 15 i 20 minuta. Kiflice ne smiju previše potamniti – to će značiti da su prepečene te neće biti meke i prhke. Pečene kiflice ostaviti da se malo ohlade te ih potom uvaljati u šećer u prahu.

6. Milka Sensations White

Aleksandar Selak

Sastojci:

  • komadići mliječne čokolade s alpskim mlijekom
  • punjenje s mliječnom čokoladom
  • prhko tijesto

Opis: Milka Sensations keks s komadićima mliječne čokolade s alpskim mlijekom i nježnim punjenjem s mliječnom čokoladom prava je senzacija teksture i okusa. Za uživanje u ovoj slastici potrebne pripreme su minimalne, a sve što je potrebno je skinuti omot i zagrijati kekse u mikrovalnoj pećnici za još bolji okus.

7. Kuglof s kandiranim voćem

Unsplash

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 dcl jogurta
  • 2 dcl ulja
  • 380 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 šaka kandiranog voća po želji
  • 1 šaka sitno sjeckanih komadića mliječne čokolade
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 4 žličice soka cijeđene naranče

Priprema: Izmiksati jaja i šećer dok se ne dobije pjenasta smjesa. U dvije zasebne posude pomiješati ostale sastojke – u jednu suhe, u drugu tekuće sastojke. Naizmjenično ih dodavati u smjesu od jaja, lagano miksajući. Kada se sve lijepo sjedini, u smjesu dodati kandirano voće, sitno sjeckane komadiće mliječne čokolade, ekstrakt vanilije te sok cijeđene naranče. Sve sastojke sjediniti ručno uz pomoć žlice ili pjenjače. Kalup za kuglof prethodno nauljiti i malo pobrašniti.

Smjesu izliti u kalup te peći na 170 °C oko 40 do 50 minuta. Kalup prekriti papirom za pečenje ili aluminijskom folijom kako gornja strana kuglofa ne bi zagorjela. Kako biste provjerili je li kuglof pečen iznutra, možete ga probosti nožem. Ako na nožu ne ostanu ljepljivi tragovi smjese – kuglof je gotov. Pečeni kuglof ostaviti da se kratko ohladi te ga izvaditi iz kalupa. Ukrasiti ga po želji čokoladnom glazurom ili šećerom u prahu i komadićima voća.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Mondelez International.