Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Donosi Viatris

Donosi Viatris Muči vas bol u zglobovima? Ovo su tri ključna koraka koji će ublažiti neugodne smetnje

Tupa bol i ukočenost u zglobu prvi su znakovi osteoartritisa

FOTO: Viatris

Osteoartritis je kronična degenerativna bolest koja može oštetiti bilo koji zglob u tijelu, ali najčešće zahvaća zglobove šake,  kukova i koljena. Prema posljednjim dostupnim podacima, broj slučajeva osteoartritisa u svijetu porastao je sa 247,51 milijuna u 1990. na 527,81 milijun u 2019. godini, što je rast od oko 110 posto u nepuna tri desetljeća.

Zbog sličnosti u nazivu, osteoartritis se često poistovjećuje s reumatoidnim artritisom, no riječ je o dvije potpuno različite bolesti. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest čiji uzrok nije poznat, koja se obično javlja između 20. i 40. godine te je tipično simetrična, što znači da zahvaća iste zglobove na obje strane tijela, dok kod osteoartritisa to nije slučaj.

Pojednostavljeno, kod osteoartritisa s vremenom dolazi do potpunog propadanja hrskavice zgloba, tkiva koje štiti zglob i omogućuje njegovu pokretljivost. Kada se hrskavica istroši, jedna se kost doslovno “trlja” o drugu. Pritom dolazi do promjena u kostima, a u konačnici i do upale ovojnice zgloba. Dugoročno, bol i disfunkcija zgloba mogu ometati svakodnevne aktivnosti i radnu sposobnost, te u konačnici značajno narušiti kvalitetu života osobe.

Simptomi osteoartritisa

Simptomi osteoartritisa često se razvijaju polako, tijekom 10 do 15 godina, i s vremenom se pogoršavaju izazivajući intenzivnu bol, smanjenu pokretljivost te na kraju i radnu nesposobnost, zbog čega je osteoartritis jedan od vodećih uzročnika invaliditeta u starijoj populaciji.

Osteoartritis prate ovi simptomi:

 • bol: u početku se osobe žale na tupu bol, no s vremenom zahvaćeni zglobovi mogu boljeti tijekom kretanja, primjerice prilikom spuštanja niz stepenice
 • ukočenost zglobova: javlja se obično nakon buđenja ili nakon dulje neaktivnosti
 • gubitak fleksibilnosti: s vremenom dolazi do nemogućnosti pomicanja zgloba u cijelom opsegu pokreta
 • škripanje u zglobovima: tijekom kretanja u zglobu se mogu javiti zvučne senzacije nalik škripanju
 • oticanje zahvaćenog zgloba: uzrokuje ga upala mekog tkiva oko zgloba

Važnost rane dijagnoze

S obzirom na to da se bol te posljedično i otežano kretanje, smatraju neizbježnim posljedicama starenja, mnoge osobe dugo toleriraju bol i ne odlaze liječniku kako bi utvrdile njezin pravi uzrok. Budući da se simptomi razvijaju postepeno, važno je da osobe ili njihovi bližnji nakon što primijete ove simptome odmah potraže pomoć liječnika zato što se simptomi osteoartritisa mogu uspješno liječiti u ranoj fazi bolesti.

S liječenjem osteoartritisa važno je početi čim prije zato što neliječena bolest dovodi do smanjene tjelesne aktivnosti, bolova koji ometaju san, umora, opće onesposobljenosti, pa i depresije. Također, što se kasnije bolest otkrije, raste rizik od ireverzibilne faze osteoartritisa kod koje je jedino rješenje – zamjena bolesnog zgloba endoprotezom.

Rizični faktori za razvoj osteoartritisa

Uz spol i dob, niz je čimbenika koji povećavaju rizik od razvoja osteoartritisa. Nakon 50. godine života, rizik od osteoartritisa raste sa svakim desetljećem života, a iako je bolest podjednako prisutna u oba spola, u žena češće zahvaća male zglobove šaka.

Rizični faktori za razvoj osteoartritisa su: 

 • pretilost: prekomjerna tjelesna težina pridonosi osteoartritisu na nekoliko načina – dodatno opterećuje zglobove, osobito kukove i koljena koji “nose” cijelo tijelo.
 • ozljede zglobova: ozljede, poput onih koje nastanu tijekom bavljenja sportom ili nesreće, mogu povećati rizik od osteoartritisa. Čak i ozljede koje su se dogodile prije mnogo godina i naizgled su zaliječene mogu povećati rizik od osteoartritisa.
 • stalna opterećenja zglobova: kod određenih zanimanja i sportova koji uključuju ponavljajuće pokrete prisutno je konstantno opterećenje istih zglobova u tijelu na kojima se s vremenom može razviti osteoartritis.
 • deformiteti: kod osoba s urođenim deformitetom zglobova povećan je rizik od osteoartritisa.
Viatris

Ključni koraci za manje boli

Kako bi se ublažila bol i postigla što bolja samostalnost u svakodnevnim aktivnostima osteoartritis je potrebno čim prije prepoznati i liječiti kako bi se ublažili simptomi te usporio razvoj bolesti. S obzirom na to da su ciljevi liječenja ublažavanje bolova te povećanje opsega kretnji, kao prvi korak se preporučuje postizanje adekvatne tjelesne težine zato što svaki kilogram viška dodatno opterećuje zglobove i potiče neugodne simptome. Pri izračunu idealne tjelesne težine dobro je voditi se izračunom vlastitog indeksa tjelesne mase (ITM).

Indeks tjelesne mase se računa tako da se tjelesna masa u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima pa formula za izračunavanje indeksa tjelesne mase glasi ITM=kg/m2. Na primjeru osobe koja ima 110 kilograma, a visoka je 185 centimetara. Za izračun indeksa tjelesne mase potrebno je podijeliti 110 s kvadratom visine (1.85 x 1.85), pri čemu dobivamo vrijednost od 32,1, što znači da osoba ima pretilost 1. stupnja.

Provjerite svoj ITM:

 • ITM manji od 18,5: pothranjenost
 • ITM od 18,5 do 24,9: normalna tjelesna težina
 • ITM od 25,0 do 29,9: prekomjerna tjelesna težina
 • ITM veći od 30,0: pretilost
 • ITM od 30,0 do 34,9: pretilost 1. stupnja
 • ITM od 35,0 do 39,9: pretilost 2. stupnja
 • ITM veći od 40,0: pretilost 3. stupnja

Ako se pokaže da je potrebno korigirati tjelesnu težinu, sve promjene u prehrani potrebno je uvoditi u dogovoru s nadležnim liječnikom.

Ublažavanje boli u zglobovima

Zbog  čimbenika koji utječu na razvoj bolesti zglobova, kontinuirano se ulažu veliki napori u razvoj učinkovitih tretmana i lijekova s ciljem usporavanja daljnjeg propadanja hrskavice i ublažavanja simptoma. U ranoj fazi bolesti mogu se koristiti i lijekovi poput kristaličnog glukozaminsulfata koji je Europsko društvo za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa (ESCEO) još 2016. godine uvrstilo u smjernice za liječenje osteoartritisa.

Kao prvi korak u liječenju osteoartritisa koljena, uz kontinuiranu primjenu lijekova poput kristaličnog glukozaminsulfata, ESCEO preporučuje i povremenu primjenu paracetamola. Kliničke studije su pokazale da kristalični glukozaminsulfat suzbija bol snažnije od paracetamola, a jednako dobro kao nesteroidni antireumatici, te da istovremeno poboljšava i funkcionalnost zahvaćenog zgloba.

Iako na tržištu postoje brojni pripravci koji sadrže glukozamin, važno je znati da je jedino kristalični glukozaminsulfat, koji je bez recepta već nekoliko godina dostupan i u Hrvatskoj, registriran kao lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem.

Važnost vježbanja

Kako bi se povećao opseg kretnji, pa tako i ublažila bol, iznimno je važno i vježbanje, osobito ako osoba pritom treba korigirati tjelesnu težinu. Dapače, istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju osteoartritis mogu i trebaju vježbati, a tjelovježba se smatra najučinkovitijom nefarmakološkom metodom za smanjenje boli i poboljšanje kretanja kod osoba s osteoartritisom.

Osobama s osteoartritisom općenito se preporučuje svaki dan provoditi aerobni trening srednjeg intenziteta koji traje barem 30 minuta, a za jačanje glavnih mišićnih skupina najmanje dva puta tjedno provoditi trening snage srednjeg do jakog intenziteta. No, prije uvođenja bilo koje tjelesne aktivnosti potrebno je posavjetovati se s nadležnim liječnikom, fizijatrom ili fizioterapeutom, kako se stanje ne bi dodatno narušilo.

Zašto je vježbanje važno osobama s osteoartritisom? Ciljanim vježbama pod stručnim nadzorom mogu se ojačati mišići koji podupiru zglob te tako održavati i poboljšati fleksibilnost i pokretljivost zglobova, ali i ublažiti bol prilikom kretanja. Primjerice, za ublažavanje ukočenosti i održavanje pokretljivosti zglobova obično se provode vježbe istezanja, dok su se iznimno korisnima pokazale i vježbe ravnoteže koje također jačaju mišiće, ali i sprečavaju padove pa samim time i radnu nesposobnost.

Viatris

Kristalični glukozaminsulfat dostupan je bez recepta u svim ljekarnama pod nazivom Arthryl®. Prije upotrebe pažljivo pročitajte upute o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Viatris.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više