Nova studija povezuje visoke razine vitamina B3 s većim rizikom od infarkta i moždanog udara

Niacin se dodaje brašnu, pekarskim proizvodima i žitaricama

FOTO: Pexels/Jonathan Borba

Prema najnovijem istraživanju, visoke razine niacina, vitamina B koji se nalazi u mnogim namirnicama i dodaje žitaricama i kruhu, mogu povećati rizik srčanih bolesti, piše Prevention.

Studija, objavljena u časopisu Nature Medicine, otkrila je da više razine niacina mogu izazvati upalu i oštetiti krvne žile.

Tvar 4PY, koja se proizvodi ako u tijelu ima previše niacina, snažno je povezana s pacijentima koji su imali srčani udar ili neki drugi srčani događaj, navodi se u studiji. Otkriveno je i da tvar 4PY izravno pokreće vaskularnu upalu koja oštećuje krvne žile i može dovesti do ateroskleroze.

Uloga niacina

Niacin, poznat i kao vitamin B3, topiv je u vodi, a taj mikronutrijent dobivamo iz vanjskih izvora, iz hrane ili dodataka prehrani. Niacin se dodaje brašnu, pekarskim proizvodima i obogaćenim žitaricama kako bi se smanjio rizik razvoja bolesti zbog nedostatka hranjivih tvari.

Ima ključnu ulogu u razgradnji masnih kiselina, popravku DNK, staničnoj signalizaciji i antioksidativnoj obrani, a razgrađuje se i u niacinamid koji ima brojne funkcije zaštite kože.

Veći rizik od srčanog i moždanog udara

Postoje lijekovi koji sadrže niacin, a koji se koriste za liječenje visokog kolesterola. Tijekom posljednjih godina njihova upotreba je dovedena u pitanje jer istraživanja nisu potkrijepila njihovu ulogu u snižavanju kolesterola. Danas postoji i puno drugih pristupa snižavanju kolesterola i smanjenju rizika kardiovaskularnih bolesti.

Nova studija ide i korak dalje, sugerirajući da niacin zapravo povećava rizik srčanog i moždanog udara.

Temeljem ovih rezultata, prerano je davati upute o izbjegavanju niacina, kažu stručnjaci za Prevention, ali za sada bi trebalo prestati uzimati dodatke niacina. Treba se jedino potruditi ne ići u krajnost te bi trebalo unositi vitamine pravilnom i raznolikom hranom.