Čuli ste da nadomjestci omega-3 masnih kiselina smanjuju rizik srčanog i moždanog udara? Nova studija to demantira

Studija je četiri godine pratila 78 tisuća ljudi i nisu vidjeli promjene

FOTO: Wikimedia

Nova studija, objavljena jučer u časopisu JAMA Cardiology, kaže da uzimanje nadomjestaka s omega- 3 masnim kiselinama, ne smanjuje rizik srčanog ili moždanog udara. Prijašnje je istraživanje utvrdilo je da ljudi koji redovito jedu ribu koja ima visoke razine omega-3 masnih kiselina, imaju manji rizik da umru od srčanih bolesti. Ali, studije koje su pratile uzimanje nadomjestaka omega-3 masnih kiselina za smanjenje rizika srčanog ili moždanog udara, dale su podijeljene rezultate. Neke su utvrdile da uzimanje ovih nadomjestaka smanjuje rizik srčanih bolesti dok druge kažu da koristi nema.

Novo istraživanje analiziralo je rezultate 10 studija koje su obuhvatile 78 tisuća ljudi, koji su imali srčani ili moždani udar ili su imali visoki rizik ovih stanja. Nakon četiri godine praćenja, sudionici koji su uzimali nadomjestke imali su iste šanse da dobiju srčani ili moždani udar ili umru od komplikacija bolesti srca kao i oni koji ih nisu pili.

Treba još vidjeti kakav je utjecaj većih doza

Rezultati su isti bez obzira na spol, povijest srčanih bolesti, razine kolesterola ili korištenje statina koji snižava kolesterol. Rezultati su u suprotnosti s preporukama Američke udruge za srce koja savjetuje uzimanje nadomjestaka omega-3 masnih kiselina osobama s koronarnim bolestima.

Ipak, znanstvenici napominju da su sudionici u studijama uzimali 1000 mg nadomjestka dnevno, tako da je potrebno još istraživanja da se vidi može li od većih doza biti koristi.