Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Telegram Promo

Telegram Promo Održane edukativne radionice ”Zdrava koža 365 dana” u okviru krovne kampanje Poliklinike Avive za građane

Influencerica Sonja Kovač otkrila je kako je zaštita s SPF-om 50 njezina tajna u očuvanju mladenačkog izgleda

Hrvatska bilježi godišnji porast oboljenja od melanoma, jednog od najzločudnijih tumora kože, od čak 3,5 posto, pa smo premašili godišnji broj od 900 novo oboljelih, čime smo pri vrhu u EU. Uz pravilnu zaštitu od sunca i njegu kože, jedinu pravu prevenciju težih oblika oboljenja kože omogućuju redoviti pregled i moderna dijagnostika uz pomoć digitalnog dermatoskopa, zaključak je edukativne radionice ”Zdrava koža 365 dana” održane u okviru krovne kampanje Poliklinike Avive za građane pod nazivom ”Avivin zdravljak”.

Među prvima koje su poslušale vrijedne savjete stručnog tima dermatologa i otkrile prednosti nove metode pregleda kože bila je influencerica Sonja Kovač koja je ujedno podijelila tajne svog mladenačkog izgleda kože te na koji način održava svoju aristokratsku put.

Na pitanje kako održava mladenački izgled Sonja je odgovorila: „Održavanje mog mladenačkog izgleda jest korištenje SPF-a 50. Nosim ga gotovo cijele godine od 3. do 11. mjeseca, pogotovo jer puno putujem, to mi je bitno. Meni je nepojmljivo ne stavljati zaštitni faktor, sada je u trendu imati aristokratsku put, a to pokušavam objasniti onima koji ne koriste zaštitu od sunca. Pažljiva sam oko pregleda svojih i madeža svojih bližnjih jer smatram da je prevencija najbolji način sačuvanja zdravlja. Na jednom sam putovanju imala iskustvo gdje su nas odmah po dolasku upozorili na to da moramo konstantno stavljati zaštitni faktor na tijelo s obzirom da je ta lokacija bila odmah na ekvatoru gdje su zrake sunca najopasnije i uistinu se to moglo osjetiti.“

Nakon odslušanog panela i podataka koje su iznijele dermatologinje dodala je: „Nikada nisam imala sumnjivu promjenu na koži, no da je to bio slučaj odmah bih potražila pomoć stručnjaka. Danas sam na ovom panelu uvidjela grešku koju sam radila, a to je da je jako bitno koristiti zaštitni faktor 12 mjeseci u godini, što ću od sada i ja raditi jer smo ovdje mogli vidjeti pravi primjer utjecaja sunca na našu kožu.“

Poliklinika Aviva, članica Arsano Medical Group, najveća grupacija privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, ponudila je pacijentima mogućnost pregleda digitalnim dermatoskopom koji snima madeže, ali i sve ostale promjene na koži. Posebnost ove metode je u praćenju i spremanju fotografija koje redovitim praćenjem dermatologu ukazuju promjene na koži koje mogu biti problematične, i to na vrijeme kada te promjene još nisu opasne za naše zdravlje. Također jedna od najčešćih, ali i najvažnijih preporuka je zaštita od sunca radi prevencije nastanka karcinoma. Iako su u igri i genetska predispozicija kao i fototip kože kod pojedinih osoba, ono što svaki čovjek može napraviti za sebe jest zaštititi se od sunca na pravilan način. Na panelu se pojasnilo koje sve vrste zraka postoje te kako one utječu na nas, ali i da su prisutne u vremenskim uvjetima koji ne izgledaju opasno.

“Iako svi volimo sunčevo svjetlo, ono ima svoju tamnu stranu. To je njegova radijacija i zračenje koje čini spektar infracrvenih, vidljivih zraka i UV zrake. UVA i UVB zrake djeluju kancerogeno na kožu kao i na ubrzano starenje kože. Ako se želimo adekvatno zaštititi od sunca, to nije samo nanositi zaštitni faktor, već i izbjegavati sunce od 11 do 16 sati ako se radi o ljetnim mjesecima, nositi što više mehaničke zaštite kao što su kape ili šeširi, biti što više u hladu čak i kada je oblačno. Što se tiče krema sa zaštitnim faktorom, bitno je da se primjenjuju uvijek i svugdje. Ako je vani oblačno ili ako ste u hladu ne znači da ste zaštićeni. Preko 95% zraka prolazi kroz oblake, a tu je i refleksija; snijeg, pijesak, more te nas na taj način UV zrake pogađaju dva puta.”, pojasnila je Jelena Maljić, dr. med., spec. dermatologije i venerologije.

Poliklinika Aviva, preseljenjem u nove, veće prostore u Zagrebu u Trpinjsku ulicu 7, potvrdila je poziciju najveće privatne poliklinike na jednoj lokaciji u Hrvatskoj. Novi prostori omogućili su dodatno širenje spektra zdravstvenih usluga, zapošljavanje novih stručnjaka i investicije u tehnologiju. Uz novi uređaj za magnetsku rezonancu koji je tehnološki najnapredniji u Hrvatskoj, Aviva je uvela i dnevnu bolnicu što je iskorak u privatnim poliklinikama, te uvela nove odjele poput anesteziologije, pedijatrije i dentalne medicine, a kako bi napravili iskorak u preventivnoj medicini, prvi na tržištu uvode dentalni pregled kao standardni dio sistematskog pregleda.

Nova radionica nas očekuje već u srijedu, 24. svibnja u 18 sati kada će se pričati o demenciji, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na web stranici Poliklinike Aviva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više