Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Sandro Lendler

Omogućava STADA

Osim problema s mokrenjem, bolesti prostate izazivaju i seksualne smetnje. Urologinju smo pitali kako si pomoći

Specijalistica urologije Adelina Hrkać radi ozbiljna istraživanja o liječenju prostate i karcinoma mokraćnog mjehura. Razgovarali smo o muškom intimnom zdravlju

Omogućava STADA

Osim problema s mokrenjem, bolesti prostate izazivaju i seksualne smetnje. Urologinju smo pitali kako si pomoći

Specijalistica urologije Adelina Hrkać radi ozbiljna istraživanja o liječenju prostate i karcinoma mokraćnog mjehura. Razgovarali smo o muškom intimnom zdravlju

FOTO: Sandro Lendler

“Kada sam upisivala Medicinski fakultet, znala sam da želim kiruršku specijalizaciju. Internističke grane nisu dolazile u obzir, ni tada, ni kasnije kada sam završila fakultet. Kirurgija je interesantna jer je egzaktna, liječi bolesti u jednom aktu i nema laganja. Ako operacija nije bila uspješna, to je poprilično svima jasno, od operatera, njegovih kolega i drugog medicinskog osoblja do pacijenta i njegove rodbine. Ima nečeg divnog u spoznaji da si radom svojih ruku i uma u procesu operacije pomogao izliječiti bolest”, priča nam Adelina Hrkać, dr. med. spec. urologije s KB Sveti Duh u Zagrebu.

Kao mlada liječnica radila je u Domovima zdravlja, a prva praktična znanja stjecala je na Hvaru. To je iskustvo, kaže, bilo neprocjenjivo. Prisjetila se svojih prvih radnih dana.

“Započela sam s radom u ambulanti u Sućurju na Hvaru. Bila sam prestravljena. Došla sam raditi friško nakon položenog državnog ispita, bez dana iskustva u samostalnom radu, daleko od drugih kolega i bolnice. No, bila sam odlučna u tome da proživim taj izvorni način liječenja po uzoru na doktora Luigija iz Malog mista. Kroz takav rad čovjek stekne neprocjenjivo iskustvo. Primoran je liječiti ljude bez pomoći laboratorija, radioloških pretraga i konzilijarnih specijalističkih službi, već samo na temelju anamneze i kliničkog pregleda. Tu nije bilo propisivanja uputnica. Najvažnija pomagala bila su oči, uši i dodir. Iako, moram priznati, da su mi od goleme pomoći bile moje dvije drage medicinske sestre koje su rutinerski i uz puno samopouzdanja bile apsolutna podrška i pomoć meni, mladoj i neiskusnoj liječnici”, govori.

Kad nestane struje, dijagnoza se postavlja u mesnici

Prisjetila se jednog nadrealnog slučaja sa sretnim završetkom. “Budući da sam pokrivala i hitnu službu, pri čemu je sljedeća najbliža hitna služba bila u 50 kilometara udaljenoj Jelsi, bilo je tu i prometnih nezgoda, očevida, mrtvozorništva i hitnoća koje su zahtijevale aktivaciju helikopterske službe. Jednom prilikom sam snimala EKG bolesniku sa sumnjom na srčani udar u hladnjači mesnice, jer je u mjestu nestalo struje, a moj EKG aparat nije radio na baterije. Mesnica je bila jedino mjesto u Sućurju koje je imalo agregat. Bilo je nadrealno zbrinjavati teškog bolesnika među svinjskim i telećim polovicama, ali s dokazanim infarktom sam mogla pozvati helikopter koji je u najkraćem roku bolesnika transportirao u KBC Split gdje su mu postavljeni koronarni stentovi i spašen život. To su trenuci koje čovjek zauvijek pamti i kojih se prisjeća s radošću i ponosom.”

Specijalizaciju je završila u Kliničkoj bolnici “Sveti Duh”, na Zavodu za urologiju, gdje radi i danas, a iza nje je više stotina operacija, što samostalnih, što onih u kojima je asistirala kolegama kirurzima.

Upravo radi na uzbudljivom istraživanju

Urologinja Hrkać autorica je niza radova među kojima se svakako ističe onaj o teškoj sepsi koja nastaje kao komplikacija nakon radikalne prostatektomije, kirurškog liječenja raka prostate, a sada radi na jednom uzbudljivom istraživanju.

“Trenutno radim na istraživanju važnosti oksidativnog stresa, odnosno oštećenja stanica uzrokovanog stvaranjem toksičnih slobodnih radikala kod karcinoma mokraćnog mjehura, i to u kontekstu traženja uzroka i mehanizma razvoja, te dijagnostike i liječenja karcinoma mokraćnog mjehura u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i Odsjekom za molekularnu biologiju Sveučilišta u Osijeku čiji sam doktorand. Kod karcinoma mokraćnog mjehura, osobito smo motivirani pronaći molekularne markere koji bi nam pomogli razlučiti dvije stvari. Treba razlučiti koji karcinom će biti neminovno i neodgodivo ubojit i treba ga liječiti svim mogućim sredstvima, što uključuje multimodalno liječenje operativnim odstranjenjem mokraćnog mjehura, kemoterapijom, imunoterapijom i radioterapijom, a koji karcinom će imati relativno sporo progresivan tijek i može ga se držati pod kontrolom endoskopskim operacijama kojima se uklanja tumorsko tkivo uz čuvanje organa, odnosno mokraćnog mjehura te daljnjim aktivnim praćenjem”, pojašnjava.

Dodaje da je molekularna dijagnostika grana koja se rapidno razvija i prijeko je potrebna za bolje razumijevanje procesa unutar razvoja karcinoma te vjeruje da ćemo u budućnosti imati puno više individualizirane terapije sa značajno većim uspjehom liječenja i boljom kvalitetom života pacijenata.

Liječniku odlaze zbog problema s mokrenjem i seksom

S obzirom na to da rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da muškarci imaju kraće očekivano trajanje života od žena, te da na to veliki utjecaj imaju bolesti reproduktivnog zdravlja, s dr. Adelinom Hrkać razgovarali smo o muškom intimnom zdravlju te provjerili s kojim se problemima muškarci najčešće javljaju specijalistima urologije.

“Muškarci se najčešće javljaju urologu kada imaju teškoće s mokrenjem jer im to najviše narušava kvalitetu života. Doduše, nekad kada imaju izraženu nokturiju, noćno mokrenje, kažu da ih je žena prisilila da se jave liječniku jer od njih ne može spavati. Također se javljaju kada napipaju ili uoče razne nepravilnosti i kvržice na spolovilu ili unutar mošnji ili zbog bolova u predjelu urogenitalnih organa, primjerice u lumbalnim ložama, iznad stidne kosti ili u predjelu mošnji. Erektilna disfunkcija uglavnom nije eksplicitni razlog zbog kojeg se javljaju, ali svakako predstavlja jedan od temeljnih problema koji zabrinjavaju mušku populaciju, a posredno, i nezanemarivo, i žensku populaciju” govori.

Pritom nam odmah izdvaja simptome koje muškarci nipošto ne bi smjeli ignorirati. “Zabrinjavajući, odnosno alarmantni simptomi i znakovi su pojava krvi u urinu, bolovi, palpabilne, opipljive ili vidljive mase ili promjene na koži koje ne prolaze. U tim slučajevima ima apsolutno smisla ne odgađati liječnički pregled jer ti simptomi i znakovi mogu upućivati na postojanje maligne bolesti i traže neodgodivu dijagnostiku i liječenje”, upozorava.

Svi uzroci seksualne disfunkcije

Kada govorimo o oslabljenoj spolnoj moći, naša sugovornica kaže da se muškarci najčešće javljaju s problemom erekcije koja je preslaba ili nedovoljno dugo traje.

“Nekad je problem u preranoj ejakulaciji kod koje se zbog opadanja samopouzdanja, zato što odnos ne traje zadovoljavajuće dugo, kao prateći simptom javlja i erektilna disfunkcija”, pojašnjava te dodaje da se seksualna disfunkcija može javiti kao samostalan problem, osobito kod mlađih muškaraca, te je često i psihološke prirode.

“No, može biti i udružena s drugim bolestima urinarnog sustava poput anatomskih anomalija penisa, fimoze, suženja otvora prepucija s posljedičnom nemogućnošću prevlačenja kožice preko glavića penisa te karcinoma penisa. Može se javiti i nakon radikalne prostatektomije, odnosno operativnog odstranjenja prostate kod liječenja karcinoma prostate ili pak nakon zračenja zdjelice, ali i kod traume penisa ili zdjelice te u sklopu sistemskih bolesti poput šećerne bolesti, metaboličkog sindroma, raznih bolesti živčanog sustava, hormonalnih poremećaja i uzimanja određenih lijekova, primjerice nekih diuretika i antihipertenziva, psihotropnih lijekova, antiandrogena i tako dalje”, govori.

Karcinomi prostate su ponekad nepredvidivi

Budući da je rak prostate sve prisutniji u muškaraca, dr. Hrkać osvrnula se na sam srž problema. Pokušali smo odgonetnuti zašto su muške boljke, a osobito rak prostate koji je drugi najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj, uzeli toliko maha.

“Rak prostate bolest je koja se javlja proporcionalno dobi i što je životni vijek muškaraca duži i mogućnosti dijagnostike šire i dostupnije, to se više dijagnoza karcinoma prostate postavlja. Danas znamo da karcinom prostate koji se javi u poznoj dobi, najčešće neće biti uzrok smrti tih bolesnika, te u njihovom slučaju, sama dijagnoza karcinoma prostate nema značajnije kliničko značenje”, kaže te nastavlja:

“Ono što je problematično kod karcinoma prostate je to što se ne zna, kod mlađe muške populacije, pri čemu prvenstveno mislim na muškarce mlađe od 75 godina, koji karcinom prostate će imati sporo progresivan tijek i ne treba ga aktivno liječiti, a koji je agresivan i svakako zahtijeva aktivni tretman. Danas, sa suvremenim stručnim i znanstvenim saznanjima, određene histološke oblike karcinoma prostate možemo aktivno pratiti kroz ambulantu i liječiti samo ako pokazuju promijenjeno, agresivnije ponašanje ili progresiju bolesti”, otkriva naša sugovornica.

Zbog pandemije dijagnoze stižu prekasno

Kako briga o zdravlju kreće od pojedinca, specijalistica ima važne naputke. “Svakako je vrlo važno da se muškarci u dobi od 50 plus, odnosno 45 plus ako u obitelji imaju članove koji su liječili karcinom prostate, na godišnjoj razini jave urologu radi pregleda i određivanja PSA, baš kao što se žene javljaju ginekologu jednom godišnje radi PAPA testa u sklopu programa ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice. Budući da je karcinom prostate toliko učestao, vrlo je važan screening i rano otkrivanje jer je i tada liječenje najuspješnije”, napominje.

Pandemija je dodatno otežala taj proces. Točne posljedice se još ne znaju, ali se procjenjuje da će biti pogubne.

“Tijekom pandemije bili smo svjedoci tužne činjenice da su mnogi zanemarili i odgodili preventivne preglede, što zbog simptomatskih stanja i bolesti te straha od zaraze SARS-COV2 virusom, što je rezultiralo pojavom velikog broja pacijenata kojima je dijagnoza karcinoma prostate, ali i drugih malignih tumora, pa i nekih kroničnih stanja koja mogu rezultirati smrću u slučaju neliječenja, postavljena prekasno. Oni su svakako najveća kolateralna žrtva trenutne pandemije”, ističe liječnica.

Problemi s mokrenjem ne smiju se ignorirati

Pacijenti su inače, pa tako i muškarci, skloniji pomoć potražiti tek kada primijete neugodne simptome, a mnogi se liječniku jave tek kad je prekasno.

“Vjerujem da se, kao i kad je riječ o drugim zdravstvenim tegobama, neki pacijenti javljaju liječniku rano, kada tegobe tek započnu, a neki kasno kada su već nastupile komplikacije određenih bolesti i stanja. Kao što smo već rekli, obično se muškarci javljaju kada imaju teškoće s mokrenjem kao posljedicom benignog uvećanja prostate. Određeni postotak muškaraca urologu se javlja tek kada razvije retenciju urina, stanje u kojem ne nastupa mokrenje zbog čega se mokraća zadržava u mokraćnom mjehuru u velikim količinama koje se kod nekih broje u litrama. Kod benignog uvećanja prostate, a naročito kod sumnje na karcinom prostate, važno je ne odgađati pregled zbog relativiziranja tegoba ili u nekim slučajevima zbog srama i nelagode”, upozorava dr. Hrkać ističući da ranijom dijagnostikom i liječenjem čuvamo funkciju organa, te time i kvalitetu životu, pa u konačnici i sam život.

Ovo će doživjeti svaki muškarac koji dovoljno dugo poživi

S obzirom na to da su problemi s mokrenjem prvi simptomi benigne hiperplazije prostate, pitamo koliko je ovo stanje opasno.

“Benigna hiperplazija ili hipertrofija prostate ili adenom prostate dobroćudno je uvećanje prostate koje dovodi do opstrukcije izlaznog dijela mokraćnog sustava i posljedično otežanog mokrenja, slabijeg i isprekidanog mlaza mokraće, osjećaja nepotpunog izmokravanja praćenog iritativnim smetnjama, odnosno smetnjama pohrane urina kao što su učestalo mokrenje, noćno mokrenje i urgencija, odnosno iznenadni nagli nagon na mokrenje koji se teško suspreže”, govori te dodaje:

“Radi se o vrlo učestalom stanju. Javlja se kod oko 8 posto muškaraca u dobi između 31. i 40. godine, postotak raste na 50 posto u dobi između 51. i 60. godine, dok je kod 80-godišnjaka prisutna u čak 80 posto muške populacije. Važno je naglasiti da benigno uvećanje prostate nije karcinom prostate i nije prekanceroza iz koje će se jednog dana razviti karcinom prostate, te je nešto što će svaki muškarac koji dovoljno dugo poživi doživjeti.”

Uz lijekove, treba mijenjati i životne navike

Ističe kako na tržištu postoje učinkoviti biljni preparati te navodi kako se benigna hiperplazija prostate liječi. “U liječenju postoje razni medicinski proizvodi u vidu biljnih preparata koji se izdaju bez recepta, te kombinirane farmakoterapije koje se standardno propisuju kod izraženijih simptoma i većeg volumena prostate”, pojašnjava dodajući da će urolog na temelju anamneze, kliničkog pregleda te nakon UZV procjene veličine prostate i zaostalog urina nakon mokrenja, procijeniti koja bi bila optimalna terapija za konkretnog bolesnika.

Muškarci koji pate od čestog noćnog mokrenja moraju često ustajati noću zbog jakog podražaja na mokrenje što im narušava kvalitetu sna, a u konačnici i kvalitetu života.

“Svima se, bez obzira na težinu tegoba preporučuju promjene prehrambenih i životnih navika, bihevioralna terapija te po potrebi farmakoterapija. Ako ne dolazi do poboljšanja uz farmakoterapiju ili ako nastupe komplikacije benignog uvećanja prostate poput, primjerice, retencije urina, kamenaca u mokraćnog mjehuru i propadanja bubrežne funkcije, preporučuje se operativno liječenje. Tada se endoskopskim putem ili otvorenom operacijom uklanja hiperplastično tkivo prostate”, objašnjava naša sugovornica.

Sandro Lendler

Erektilna disfunkcija može biti znakom ozbiljnih bolesti

Kako se prostata prirodno povećava za vrijeme života, ona pritišće uretru i mjehur što može uzrokovati urinarne probleme. No, problemi s mokrenjem nisu jedini neugodni simptomi s kojima se susreću muškarci. Prisutnost simptoma donjeg urinarnog trakta može dovesti i do problema s potencijom.

“Starenjem, osim što dolazi do benignog uvećanja prostate, dolazi i do aterosklerotskih promjena, odnosno začepljenja krvnih žila zbog čega slabi erekcija, a samim time i potencija, odnosno spolna moć. S godinama se javljaju i drugi komorbiditeti poput šećerne bolesti, raznih neurodegenerativnih bolesti i metaboličkih poremećaja koji također dovode do erektilne disfunkcije”, govori liječnica.

Jedan dio poremećaja, dodaje, vezan je i za bolesti penisa, a dio je psihološke prirode. “Erektilna disfunkcija, osim što otežava jedan bitni segment života, može biti rani znak kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, stoga je važno ne zanemariti prve simptome i obratiti se urologu na vrijeme. Liječenje erektilne disfunkcije uhodani je koncept, s uspješnim metodama, zbog čega nema mjesta sramu i nelagodi. Tko god smatra da bi mogao unaprijediti svoju erektilnu funkciju, ohrabrujem ga da se obrati urologu koji je profesionalno usmjeren ka rješavanju njegovog problema, bez stigmatizacije i osude. Postoji niz farmakoloških i nefarmakoloških mogućnosti liječenja koje stoje na raspolaganju, od fitoterapije, preko farmakoterapije do u konačnici penilnih proteza”, pojašnjava spec. urologije Adelina Hrkać.

Moć biljnih preparata

Muškarci često oklijevaju razgovarati o ovom problemu. “Vrlo često pacijenti oklijevaju s priznavanjem da imaju problema s erektilnom funkcijom, zato mi urolozi, kada osjetimo da bi se moglo raditi o toj vrsti problematike, usmjerimo svoja pitanja, te pokušamo što direktno, što indirektno ponukati pacijente da nam se obrate sa svojim tegobama. Seksualna disfunkcija je nešto što svakako utječe na kvalitetu života i potpuno je legitimno zahtijevati pomoć u tom aspektu, kako farmakoterapijsku, tako i prema potrebi psihološku, te ako je indicirano i operativnu”, napominje.

A kako bi svaki pojedinac što bolje brinuo o svom zdravlju, urologinja nam otkriva što muškarci mogu učiniti po tom pitanju. “U 30-im  godinama muškarce svakako ohrabrujem da rade redovite samopreglede testisa, te da se jave svom liječniku obiteljske medicine, odnosno urologu ako primijete bilo kakve nepravilnosti. Tumor testisa najučestaliji je upravo u toj dobi, a gotovo je u potpunosti izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Također, zagovaram odgovorno spolno ponašanje i izbjegavanje rizičnih seksualnih kontakata bez upotrebe zaštite. Jedna od bolesti koju bih izdvojila u toj dobnoj skupini je svakako kronični prostatitis koji se manifestira bolovima i nelagodom u međici i smetnjama mokrenja sličnima kao kod benignog uvećanja prostate, a može biti povezan i sa seksualnom disfunkcijom. Muškarci te dobi najčešće nemaju uvećanu prostatu i nisu kandidati za farmakoterapiju benignog uvećana prostate, ali za njih na tržištu postoje razni biljni preparati”, kaže dodajući da su to preparati poput ekstrakta ploda Sabal palme, ekstrakta korijena koprive, ekstrakta sjemenki bundeve, zatim razni dodaci vitamina i minerala poput vitamina C, vitamina E, cinka, magnezija i selena.

“Sumarno, muškom zdravlju se, bez obzira na dob, treba i isplati posvetiti”, poručuje za kraj naša sugovornica.


Nova inovativna formula za zdravlje prostate

Kao učinkovita prirodna pomoć kod problema s prostatom na tržištu se izdvaja nova inovativna formula biljnog preparata Prostenal CONTROL koji ima povoljan učinak na seksualne funkcije. Preporučuje se odraslim muškarcima koji pate od problema s mokrenjem kao što su slabiji mokraćni mlaz ili češća urinacija te muškarcima koji imaju problem potencije koji može biti vezan uz probleme s prostatom. Njegova snaga temelji se na prirodnim sastojcima koji dokazano jednako učinkovit u liječenju simptoma Benigne hiperplazije prostate kao i alfa blokatori ili blokatori 5-alfa reduktaze.

Suprotno tim lijekovima, ekstrakt sabal palme kojeg sadrži Prostenal CONTROL pozitivno utječe na seksualnu funkciju. Autori spomenute studije smatraju kako je ekstrakt sabal palme prva linija liječenja kod pacijenata sa simptomima blage i umjerene BHP. Nedavno proveden klinički pokus u kojem su sudjelovali muškarci s blagom i umjerenom erektilnom disfunkcijom koji su uzimali Tribulus terrestris, također prisutan u ovom preparatu, pokazuje značajno povećanje seksualne funkcije uključujući zadovoljstvo snošajem, funkcijom orgazma i libidom. Preparat sadrži i ekstrakt koprive koja doprinosi normalnoj funkciji bubrega i mokraćnog sustava, cink koji doprinosi održanju koncentracije testosterona u krvi i održanju plodnosti te vitamin D3 koji je zadužen za normalnu funkciji imuniteta i B6 koji smanjuje umor i regulira hormonsku aktivnost.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom STADA


Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više