Jeste li čuli za kampilobakteriozu? Vreba u povrću, voću i mesu. Dovoljna je jedna kap soka sirovog mesa da se osoba zarazi

Prema izgledu se ne može zaključiti je li hrana onečišćena, zato što ima normalan okus i miris

FOTO: Dan Gold/Unsplash

Kampilobakterioza je zoonoza, bolest koju uzrokuje infekcija bakterijom Campylobacter, a koja se na čovjeka prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Campylobacter se smatra jednim od najčešćih bakterijskih uzročnika gastroenteritisa u svijetu, navode stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Campylobacteri su uglavnom bakterije spiralnog oblika, u obliku slova “S” ili zakrivljene, štapićaste bakterije. Trenutačno postoji 17 vrsta i 6 podvrsta koje se pripisuju rodu Campylobacter, među kojima su C. jejuni i C. coli najčešći uzročnici kampilobakterioza u ljudi. U nastavku teksta saznajte koji su najčešći simptomi i izvori zaraze Campylobacterom, te kako spriječiti infekciju. Dok je za zarazu salmonelom potreban velik broj bakterija, infektivna doza Campylobactera jejuni iznosi 500 stanica, a može je sadržavati već jedna kap soka inficiranog mesa.

Simptomi kampilobakterioze

Simptomi kampilobakterioze obično počinju 2 do 5 dana nakon infekcije i traju oko tjedan dana. Neki ljudi dožive komplikacije, poput sindroma iritabilnog crijeva, privremene paralize i artritisa. Kod ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom, poput onih s poremećajem krvi, s AIDS-om ili na kemoterapiji, Campylobacter se povremeno širi u krvotok i uzrokuje po život opasnu infekciju. Kao i infekcija salmonelom, kampilobakteriozu uglavnom prati proljev.

Simptomi infekcije kampilobakterom:

  • proljev (često krvav)
  • visoka temperatura
  • grčevi u trbuhu
  • mučnina
  • povraćanje
  • glavobolja

Izvori infekcije kampilobakterom

Kampilobakter se obično ne širi s jedne osobe na drugu. Epidemije su povezane s peradi, sirovim (nepasteriziranim) mliječnim proizvodima, plodovima mora, netretiranom vodom, proizvodima i štencima.

Izvori zaraze su raznoliki, ali kampilobakter se najčešće može pronaći u:

  • mesu (ponajviše piletini, puretini, svinjetini, junetini)
  • proizvodima od mesa
  • nepasteriziranom mlijeku
  • proizvodima od nepasteriziranog mlijeka
  • jajima

Kako se hrana i voda zaraze kampilobakterom?

Mnoge kokoši, purice, krave i druge životinje koje ne pokazuju znakove bolesti nose kampilobakter. Kampilobakter se može prenositi u crijevima, jetri i drugim organima životinja te se može prenijeti na druge jestive dijelove tijekom klanja. Mlijeko se može kontaminirati ako krava ima infekciju kampilobakterom u vimenu. Dobra je vijest da se pasterizacijom kampilobakter uništava.

Voće i povrće može biti kontaminirano ako je uzgajano u tlu ili navodnjavano vodom koja sadrži izmet krava, ptica ili drugih životinja. Također, životinjski izmet može zagaditi vodu jezera i potoka pa se ne preporučuje piti higijenski sumnjivu površinsku vodu iz rijeka, jezera i potoka. Pranje voća i povrća te dezinfekcija netretirane vode za piće pomaže u sprječavanju bolesti.

Dijagnosticiranje kampilobakterioze

Infekcija Campylobacterom se dijagnosticira kada se laboratorijskim testom otkrije bakterija Campylobacter, najčešće u stolici.

Liječenje kampilobakterioze

Većina ljudi se oporavi od infekcije Campylobacterom bez liječenja antibioticima. Liječenje se provodi simptomatski, pa zaražene osobe trebaju paziti na nadoknadu izgubljene tjelesne tekućine te više piti, sve dok traje proljev. Neki ljudi s teškim oblikom bolesti ili oni kod kojih postoji rizik od ozbiljne bolesti, možda će trebati liječenje antibioticima, a to su najčešće osobe s 65 ili više godina, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, poput onih s poremećajem krvi, s AIDS-om ili na kemoterapiji.

Kada se zbog kampilobaktera obratiti liječniku?

Ako se osjećate ozbiljno bolesno, posjetite liječnika što prije.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju:

  • imate temperaturu višu od 38,8°C
  • proljev dulje od 2 dana
  • krv u stolici
  • znakovi dehidracije (tamna mokraća, suha usta i koža, vrtoglavica)
  • jaka bol u crijevima ili rektumu
  • nemogućnost pijenja tekućine zbog mučnine ili povraćanja

Komplikacije kampilobakterioze

Većina ljudi s kampilobakteriozom potpuno se oporavi unutar tjedan dana, iako neki stolicom izlučuju bakteriju tjednima nakon oporavka. Infekcija kampilobakterom rijetko dovodi do dugotrajnih zdravstvenih problema. Neka su istraživanja pokazala da između 5 i 20 posto ljudi s Campylobacter infekcijom razvije sindrom iritabilnog crijeva na ograničeno vrijeme, a od 1 do 5 posto razvije artritis.

Prevencija kampilobakterioze

Slično salmonelozama, i kampilobakterioze se mogu izbjeći jednostavnim higijenskim mjerama.

  • perite ruke sapunom i čistom tekućom vodom najmanje 20 sekundi prije i nakon rukovanja hranom
  • redovito perite ruke sapunom i vodom nakon nužde
  • nakon upotrebe dobro operite pribor, daske za rezanje, posuđe i radne površine vrućom vodom i deterdžentom
  • ne perite sirovo meso prije kuhanja jer se pranjem klice mogu raspršiti na drugu hranu, posuđe i površine
  • držite sirovo meso odvojeno od ostale hrane kako sokovi iz mesa ne bi kapali po njima
  • izbjegavajte sirovo mlijeko i proizvode od sirovog mlijeka, pijte samo pasterizirano ili kuhano mlijeko
  • pažljivo perite voće i povrće, osobito ako se jedu sirovi; ako je moguće, povrće i voće treba oguliti
  • izbjegavajte led, osim ako nije napravljen od sigurne vode
  • kada je ispravnost vode za piće upitna, prokuhajte je, a ako to nije moguće, dezinficirajte je pouzdanim, sporo otpuštajućim sredstvom za dezinfekciju (obično dostupno u ljekarnama)
  • koristite zasebne daske i tanjure za rezanje namirnica i sirovog mesa, peradi, plodova mora i jaja
  • koristite termometar kako biste bili sigurni da je hrana dobro termički obrađena

Također, perite ruke nakon što ste dirali kućnog ljubimca ili čistili izmet kućnog ljubimca. Pobrinite se da vaše dijete ili bilo tko u vašoj okolini tko ima proljev redovito, dobro pere ruke.


Stručni izvori korišteni za ovaj članak:

World Health Organization

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Centers for Disease Control and Prevention

WebMd