Znanstvenici predstavili istraživanja o čaju. Neki vjeruju da može prevenirati karcinom i poboljšati opće zdravlje

To su samo neke od tema o kojima su stručnjaci iznijeli zanimljive opservacije na posljednjem simpoziju

Vodeći znanstvenici na području istraživanja čaja nedavno su održali šesti, ovog puta virtualni, simpozij o čaju i ljudskom zdravlju kako bi razgovarali o trenutnom znanju i nedostacima u razumijevanju dobrobiti čaja, javlja Medical News Today. Simpozij je organizirao Tea Council of the USA, odjel za odnose s javnošću industrije čaja čiji je glavni cilj potaknuti konzumaciju ovog napitka.

Još je prerano donositi konačne zaključke, no Medical News Today je naveo neke od glavnih točaka o kojima su stručnjaci raspravljali. Čaj je, nakon vode, drugi najkonzumiraniji napitak na svijetu. Četiri osnovne vrste čaja su bijeli, zeleni, oolong i crni. Sve se četiri vrste dobivaju iz iste biljke, camellia sinensis, ali se razlikuju po načinu obrade nakon berbe.

Učinci čaja

Čaj sadrži široku lepezu komponenti koje su biološki aktivne, uključujući flavonoide, L-teanin i kofein. Mnogi od blagotvornih učinaka čaja posljedica su visoke razine flavonoida, kao što su katehini koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Razlike u procesu proizvodnje čaja mogu utjecati na kemijski sastav i blagotvorno djelovanje određenih vrsta.

Zeleni čaj se, recimo, prži prije nego može oksidirati i stoga sadrži više razine katehina. Crnom čaju je dozvoljena oksidacija pa ima nižu razinu katehina. Ali crni čaj sadrži veće razine drugih flavonoida koji isto tako imaju antioksidativna svojstva.

Uz čaj do boljih kognitivnih funkcija

Brojne opservacijske studije sugeriraju da je konzumacija čaja povezana s poboljšanjem kognitivnih funkcija. Nekoliko malih studija utvrdilo je utvrdilo da konzumacija čaja može rezultirati kratkoročnim poboljšanjem pažnje. Jedna šalica čaja sadrži oko 35 do 60 mg kofeina što može, nakon konzumacije, doprinijeti povećanju pažnje i raspoloženja kod nekih ljudi. Čaj sadrži teanin za koji se smatra da pojačava pažnju i smanjuje tjeskobu i stres.

Znanstvenici misle da teanin i kofein potencijalno mogu proizvesti osjećaj smirenosti uz poboljšanje pozornosti. Zajednički unos obaju komponenata može rezultirati povećanjem pažnje jače nego svaka komponenta sama.

Rizik od demencije i kardiovaskularnih bolesti

Flavonoidi prisutni u čaju mogu imati zaštitni učinak na uobičajeni kognitivni pad i demenciju povezanu sa starenjem. “Vjeruje se da flavonoidi imaju važnu ulogu u prevenciji vaskularnih bolesti” rekao je dr. Jonathan Hodgson, profesor na Sveučilištu Western Australia, za MNT “što je utvrdilo nekoliko dugoročnih studija.”

“Studije su pokazale da je veći unos čaja, od jedne do 6 šalica dnevno, povezan s manjim rizikom demencije. Već umjerena količina čaja, od 2 do 4 šalice dnevno, smanjuje rizik i već se tom količinom može postići maksimalna korist”,tvrdi Hodgson. Veći unos flavonoida povezan je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i metaboličkih stanja, kao dijabetes.

Prema metaanalizi podataka iz 39 studija, dnevni unos svake dodatne šalice čaja bio je povezan s dva posto manjim rizikom od kardiovaskularnih događaja, četiri posto smanjenim rizikom od moždanog udara i četiri posto manjim rizikom od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti. Pozitivni učinci flavonoida na kardiometaboličko zdravlje povezani su s nižom upalom i oksidativnim stresom, poboljšanom regulacijom šećera u krvi i razinama lipida, zdravijim mikrobiomom crijeva i zaštitnim učincima na krvne žile.

Flavonoidi smanjuju rizik od pojave karcinoma

Konzumacija čaja mogla bi biti posebno korisna za one čija prehrana oskudijeva drugim izvorima flavonoida, cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem. Nakon kardiovaskularnih bolesti, karcinom je drugi glavni uzrok smrtnosti. Usvajanje zdravijeg načina života koji povećava razinu flavonoida moglo bi smanjiti rizik pojave karcinoma, iako su dokazi da čaj smanjuje rizik pojave karcinoma vrlo ograničeni, piše MNT.

“Ograničeni dokazi ukazuju na to da konzumacija čaja može smanjiti rizik određenih vrsta karcinoma kao karcinom žučnih puteva, dojke, endometrijski, jetre i oralni karcinom. A dokazi za druga mjesta u tijelu su još uvijek neuvjerljivi“, komentirao je dr. Zamora-Ros , profesor na IDIBELL Bellvitge Biomedical Research Institute. “Kod ljudi postoje ograničeni sugestivni dokazi koji ukazuju na antikancerogena svojstva čaja”, dodao je te istaknuo da je potrebno puno više istraživanja da bi se te prednosti potvrdile.

Utjecaj na virusne i bakterijske infekcije

Konzumacija čaja može poboljšati imunološko zdravlje, a studije ukazuju na potencijalnu ulogu zelenog čaja u prevenciji virusnih i bakterijskih infekcija. Brojne studije sugeriraju da bi zeleni čaj mogao smanjiti infekcije gripom. Dr. Dayong Wu sa Sveučilišta Tufts rekao je da zdravstvene prednosti konzumacije čaja na imunološki sustav mogu podijeliti u dvije kategorije.

“Prvo je zaštita od infekcije. Trenutna istraživanja pokazuju da katehini iz čaja mogu izravno djelovati na razne viruse i bakterije kako bi ih spriječili da se vežu pa im tako blokiraju ulazak u tijelo domaćina, inhibiraju replikaciju i ograničavaju širenje virusa i bakterija. Katehini čaja mogu pomoći odgovoru imunoloških stanica na čišćenje infekcije”, objasnio je.

Antioksidativna i protuupalna svojstva zelenog čaja mogu pomoći u sprječavanju oštećenja tkiva uzrokovanog prekomjernom upalom kao odgovorom na infekciju. S obzirom na protuupalna svojstva, zeleni čaj može pomoći u ublažavanju simptoma autoimunih bolesti, poput upalne bolesti crijeva i reumatoidnog artritisa.

Nužno više studija za procjenu utjecaja čaja na imunitet

Većina rezultata o dobrobitima čaja temelji se na staničnim kulturama i studijama na životinjama te je potrebno više studija koje procjenjuju utjecaj zelenog čaja na imunološke funkcije kod ljudi da bi se unijele promjene u smjernicama o prehrani. Čaj je povezan s nuspojavama kao što je smanjena apsorpcija željeza, povećana tjeskoba i nemir, uglavnom zahvaljujući kofeinu.

Stručnjaci ističu da postoje načini za konzumiranje korisnih flavonoida prisutnih u čaju bez kofeina, poput konzumacije povrća i voća. Profesor Feruzzi sa Sveučilišta Arkanzas smatra da je potrebno proširiti postojeće smjernice o zdravim napitcima kako bi čaj i kava bili uključeni kao izvor bioaktivnih komponenti poput flavonoida.