5 razloga zašto će se Milijan Brkić, ako su navodi iz Nacionalovih dokumenata istiniti, vrlo teško izvući

Što nam sve govore danas objavljeni, potencijalno iznimno kompromitirajući dokumenti iz policijske istrage

ZADNJA IZMJENA: lis 2, 2018
Foto: PIXSELL

Nekoliko dana nakon što je objavljeno da je kum Milijana Brkića dojavio autoru lažnih SMS-ova kako je pod policijskom istragom i savjetovao mu da se riješi kompromitirajućih dokaza, odnosno opreme zbog skorog pretresa, stiglo je novo nelagodno otkriće. Ako je dokumentacija koju je Nacional objavio autentična, a riječ je o mediju koji bi se teško poskliznuo na fabrikacije, priča je iznimno kompromitirajuća; već zbog činjenice da policija nije detaljno istražila gospodina Brkića nakon ozbiljnih optužbi koje proizlaze iz iskaza aktera afere s elitnom prostitucijom.

Dokumenti objavljeni u Nacionalu sugeriraju kako je Milijan Brkić kao zamjenik glavnog ravnatelja policije dojavljivao policijska saznanja osobama koje se tajno istraživalo. Osim što navedeno predstavlja ozbiljno kazneno djelo, u slučaju da je autentično, potvrdilo bi tezu kako gospodin Brkić godinama opstruira rad policije. Telegram je, kroz šest točaka, rekonstruirao zašto će se teško izvući ako su objavljeni navodi točni.

1. Pokušaj kontrole štete

U današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista objavljene su izjave osoba navedenih kao “izvori bliski Milijanu Brkiću” koji tvrde da su navodi iz Nacionalove dokumentacije neistiniti. Potkrijepili su to tezom kako bi Ranko Ostojić, koji je postao ministar unutarnjih poslova otprilike pola godine nakon što su nastala ova policijska izvješća, “iskoristio te informacije da su točne”. Telegram je razgovarao s glavnim urednikom Nacionala kojeg smo zamolili za komentar.

“Milijan Brkić dobio je mogućnost da se u Nacionalu izjasni oko svega. Kao i svaki put dosad, on je odlučio ostati nedostupan iz samo njemu poznatih razloga. Na sve ovo drugo, konkretno mislim na ovo što njegovi bliski izvori ili on pričaju, imaju legitimno pravo. Neka institucije ovoga puta doista odrade svoj posao pa ćemo vidjeti o čemu se zapravo radi. I Zdravko Mamić je nevin, proganjan i pravednik iz njegove vlastite perspektive. Njemu također sve podvaljuju, ako njega pitate. Suštinski je on nešto treće, bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Dakle, Milijan Brkić može pričati što god želi. Drugo je sasvim pitanje što piše u papirima, a treće je pitanje, nevezano uz ovaj pravosudni dio, što ovo znači za njegovu političku karijeru. Ova afera je za njega politički i pravosudno neugodna”, komentirao je Berislav Jelinić za Telegram.

I Ranko Ostojić istupio je na ovu temu. Za N1 je kazao kako se “radi o policijsko-državnoodvjetničkim odlukama donesenim prije nego je postao ministar”. Dodao je kako smatra da odgovore treba dati DORH, a ne naknadni ministri. “Ja sam četiri godine branio zakonske odredbe da se ministar ne smije miješati u policijske izvide i poslove DORH-a”.

2. Pozicija gospodina Brkića u doba navodnog počinjenja kaznenog djela

Nacionalovo otkriće odnosi se na 2011. godinu, kada je Milijan Brkić bio zamjenik glavnog ravnatelja policije, ministar unutarnjih poslova bio je Tomislav Karamarko, a premijerka Jadranka Kosor. Policija je u to doba istraživala razgranati lanac elitne prostitucije, za koji su na kraju optuženi samo vlasnik salona za masažu u Domu sportova Nebojša Perunović Pančo i njegova pomoćnica Sara Sikirić. Na kraju su sankcije ispale prilično smiješne; prvooptuženi Perunović dobio je uvjetnu kaznu zatvora od pet godina i oduzimanje 100.000 kuna, a njegova pomoćnica Sara Sikirić dvije godine uvjetno uz oduzimanje 25.000 kuna.

Suđenje je, usput, počelo u srpnju 2011. godine. Zatvoreno je za javnost jer je sud udovoljio argumentu kako će na raspravi izlaziti detalji iz privatnih života mnogih poznatih osoba. Odvjetnik prvooptuženog Nebojše Perunovića naveo je kako će među svjedocima biti brojni ministri, gradonačelnici, sportaši i celebrityji. Perunović i Sikirić priznali su krivnju pa je slučaj zaključen vrlo brzo, već u ljeto 2011. godine, za vrijeme ljetne sudske stanke, a javnost nikada nije doznala većinu detalja ove afere.

3. Policija, u doba kad je bio zamjenik šefa, nije ga ni ispitala

Istražujući aferu elitne prostitucije, kriminalisti su u službena izvješća unijeli iskaze svjedoka koji su tvrdili da gospodin Brkić kontaktira aktere istrage i dojavljuje im kako su pod mjerama. No u dosjeu nema nikakvog dokumenta koji bi ukazivao na to da su ga istražitelji pozvali na obavijesni razgovor niti da su poduzeli bilo kakvu drugu istražnu radnju protiv njega.

4. Eksplicitni iskazi koji terete gospodina Brkića

Dokumenti koje je policija predala vrlo su zanimljivi. Sara Sikirić priznala je da je znala kako je pod istragom, a iz iskaza ispitanih proizašla je osnovana sumnja kako je za curenje informacija odgovoran zamjenik glavnog ravnatelja policije. Na primjer, u službenom izvješću objavljenom 25. srpnja 2011. godine piše: “U obavijesnim razgovorima došlo se do saznanja da je zamjenik Glavnog ravnatelja policije, g. Milijan Brkić, na neutvrđenom mjestu neutvrđenog dana između 3. i 20. lipnja 2011. godine, dostavio N.S. podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i M.T.K.

Dokument je potpisao Božo Barbarić, tadašnji načelnik riječkog Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Dokument je dostavio i tadašnjem načelniku Uprave kriminalističke policije Vitomiru Bijeliću. Izvještaj je naslovljen ovako: PREDMET: Kompromitacija posebnih izvida.

Policija je detaljno ispitala pet osoba iz čijih je iskaza rekonstruirala da im je upravo Milijan Brkić dojavljivao tajne informacije. Dokumentacija je puna eksplicitnih iskaza poput: “ispitani je kazao da ga je Brkić pozvao u svoj ured i rekao da su snimljene poruke i da se pazi”; “ispitani je kazao da mu je Milijan Brkić prije tri do četiri mjeseca rekao da je komunicirao s osobom koju policija prati” i tako dalje.

5. Već je u nelagodnoj poziciji zbog detalja iz afere SMS

Berislava Jelinića zamolili smo i za kratak komentar kako će se, prema njegovom mišljenju, ova objava odraziti na karijeru gospodina Brkića. “Ne bih htio prejudicirati hoće li to biti njegov politički kraj, ali bih, kao što su neki njegovi politički kolege već rekli, sugerirao da institucije ovoga puta doista odrade svoj posao. Već i prije ovoga otkrića, Brkića je dosta neugodno takla ova afera s lažnim SMS-ovima.

U političkom smislu, sama činjenica da se druži s takvim ljudima za njega je duboko kompromitirajuća. Jedan od tih ljudi je osumnjičeni falsifikator koji je zato i pritvoren, drugi mu je druknuo da se protiv njega provode kriminalistička istraživanja. Sve to je neugodno za Milijana Brkića i bez ovoga sada. Ja zbog toga ne bih imao puno dilema o političkoj budućnosti Brkića, ali pustimo njega da se ponaša sukladno vlastitoj savjesti i neka sam procijeni što treba napraviti, kao i to ima li on političku perspektivu, bilo u HDZ-u, bilo izvan njega”, kazao je glavni urednik Nacionala.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program