Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bacili su se i na djecu: političke stranke 2022. organiziraju pripreme za državnu maturu

U Splitu je najživopisnije; tko se tamo odazove, dobije pohvalnicu doktora Vice

Pripreme za maturu toliko su raširene među hrvatskim maturantima da su postale normativna praksa. Oko 56 posto njih svake godine poseže za ovim, kolokvijalno nazvanim, obrazovanjem u sjeni, nalazi Institut za društvena istraživanja u Zagrebu u istraživanju objavljenom protekloga tjedna. Iako obrazovna politika deklarativno tvrdi da pripreme kao takve nisu nužne, država ih financira za djecu branitelja, a kako otkriva Telegram, pripreme se održavaju i u organizaciji lokalnih ogranaka političkih stranaka.

Stranačke pripreme za maturu godinama provodi splitski HDZ, a HDZ-ova Mladež proteklih ih je godina prema javno dostupnim informacijama organizirala u ograncima u Jastrebarskom i Osječko-baranjskoj županiji. S druge strane političkog pola, SDP Slatina, te SDP-ov Forum mladih Zagreb kao i Novi Zagreb Istok također imaju zapise o provođenju priprema za državnu maturu. Stranačke pripreme, pritom, posebno životno i slikovito govore o podbačaju tih istih političkih stranaka u kreiranju obrazovnih politika u Hrvatskoj.

Zahvalnica doktora Vice

Splitski HDZ na svojim se stranicama hvali kako godinama organiziraju pripreme za državnu maturu. Na njih, u jednom od svojih pisama, poziva šefica HDZ-ovog splitskog gradskog odbora za obrazovanje Zrinka Mužinić Bikić. Trenutačno je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika HDZ-ovom nestranačkom kandidatu Đogašu, no bitnije za priču, gospođa je ravnateljica Osnovne škole ‘Srinjine’ i profesorica psihologije pa tim više čudi kada poziva djecu na pripreme. Podtekst takve poruke jest da formalno obrazovanje u školi jednostavno nije dovoljno.

Posebno je lepršav zapis iz prošle godine kada profesorima koji su uspješno odradili pripreme s učenicima, zahvalnice u splitskom HDZ-u dijeli opjevani doktor znanosti Vice Mihanović. HDZ-ove splitske pripreme prilagođavaju se i epidemiološkim uvjetima pa se ovisno o njima održavaju online ili uživo. Ove su godine splitski maturanti mogli na HDZ-ove pripreme iz Hrvatskog, Matematike, Engleskog i Talijanskog jezika te Povijesti, Geografije i Kemije.

‘Sjajna HDZ-ova ponuda’

U Osječko-baranjskoj županiji posebno su medijski bile popraćene pripreme za maturu 2016. godine u organizaciji tamošnje Mladeži HDZ-a. Lokalna televizija ozbiljno izvještava: “Zbog zahtjevnog gradiva i obimnih materijala, maturanti nerijetko plaćaju instrukcije i poduke, čega troškovi mogu narasti na četveroznamenkaste brojke. Besplatna ponuda iz HDZ-a utoliko bolje zvuči”. Bile je to treća uzastopna godina priprema u organizaciji OBŽ Mladeži, a broj polaznika varirao im je između 150 i 200.

U Jastrebarskom 2015. godine tamošnja Mladež također upriličuje pripreme. U javnoj objavi naglašavaju da to čine jer mnogi roditelji ne mogu platiti skupe instrukcije ili pripreme. “Odlučili smo našim mladima darovati ono što nema cijenu, a to je upravo znanje”, poručili su tada iz Mladeži-podružnica Jaska.

“Imajući na umu teško socijalno stanje u gradu i veliku nezaposlenost”, pripreme je 2013. organizirao slatinski SDP i to u jeku predizborne kampanje za lokalne izbore. Dapače, tadašnji kandidat za gradonačelnika kaže kako će pripreme financirati novcem namijenjenim za kampanju. U njih se uključilo 50 maturanata. 2015. pripreme u Zagrebu organizira tamošnji Forum mladih, a isto je organizirao i FM Novi Zagreb Istok.

Nadrealna obrazovna stvarnost

Znanstvena istraživanja o pripremama za maturu govore da one, kao i privatne instrukcije, mogu biti ozbiljan generator obrazovnih i drugih nejednakosti u Republici Hrvatskoj. Neki roditelji ne mogu platiti skupe pripreme pa u taj prostor, vidimo, ulijeću i političke stranke. Sve se to zbiva na tragu istraživačkih nalaza da su pripreme među maturantima postale apsolutni normativ; svi će na njih ići, čak i ako procjenjuju da im nisu nužne. Sve ovo posljedica je, pak, sustava prepunog rupa.

Dok se god obrazovna politika ozbiljnije ne posveti saniranju tih rupa, imat ćemo sulude situacije u kojima roditelji – koji si to mogu priuštiti – izdvajaju sumanute svote za plaćene pripreme, dijelu klinaca pripreme će i dalje plaćati država kroz braniteljske beneficije, a za dio njih će ih organizirati političke stranke. U posebno nadrealnom finalu, na stranačke će pripreme maturante i dalje pozivati – ravnatelji škola.