Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bivši direktor iz Hrvatske lutrije priznao kako su namještani natječaji: 'Uvjete je mogla zadovoljiti samo jedna tvrtka'

Željko Fadljević nakon priznanja krivnje pušten je iz istražnog zatvora

FOTO: Pixsell

Bivši direktor iz Hrvatske lutrije Željko Fadljević priznao je krivnju u aferi s namještanjem unosnih poslova te državne kompanije i tvrtke Fleksbit. Zbog toga je pušten da se u nastavku procesa brani sa slobode. Nakon uhićenja završio je u Remetincu jer je ocijenjeno kako postoji bojazan da bi mogao pokušati utjecati na svjedoke.

Sada je ipak pušten iz istražnog zatvora jer je priznao sve što mu je stavljeno na teret. Potvrdio je da je u dogovoru s poduzetnicima Goranom Puklinom, suprugom uhićene bivše tužiteljice Mirele Alerić Puklin i Tomislavom Gligorom, direktorom Flekbita, namještao poslove. On je sa svoje pozicije direktora Sektora logistike u Hrvatskoj lutriji kreirao natječaje za razne IT usluge, a iz propisanih uvjeta bilo je jasno da posao može dobiti samo Fleksbit.

Je li dijelio izvučeni novac?

Iako je USKOK na početku istrage tvrdio da su i Puklin i Fadljević bili tajni članovi tvrtke Fleksbit, te da su zajedno s Gligorom dijelili zaradu, iz dobro obavještenih izvora doznajemo, kako Fadljević taj dio inkriminacija nije priznao. Potvrdio je da je omogućio poslove Fleksbitu, no u podjeli novca nije sudjelovao.

Već smo javljali da su sumnjivi ugovori između Hrvatske lutrije i Fleksbita sklapani od proljeća 2018. godine. Tada su Fleksbitu i počeli rasti prihodi – s nekih četiri milijuna kuna u 2018. slijedeće godine se penju na 15,7 milijuna, a u 2020. na 22 milijuna kuna.

Tako su Puklin, Fadljević i Gligora dogovorili uvjete natječaja za nabavu “Usluga dodatnog razvoja platforme za sportsko klađenje” s početka 2018. godine. U natječaju je, priznao je Fadljević, bilo navedeno na ponuditelj mora imati na raspolaganju određene stručnjake. Radilo se baš o stručnjacima kakve je imao Fleksbit, što bi im tijekom natječaja donijelo dodatne bodove. Budući da su ionako bili jedini ponuditelj za ovaj posao, Hrvatska lutrija prihvaća njihovu ponudu i plaća im ovaj posao 1,8 milijuna kuna.

Koji su još natječaji sporni?

I u natječaju za “Uslugu dodatnog razvoja platforme za sportsko klađenje” iz 2019., prema Fadljevićevim riječima, uvjeti su namješteni na isti način. Propisao je da ponuditelj mora imati stručnjake s određenim certifikatima i godinama iskustva, a upravo takve imao je Fleksbit. Ponovno se posao sklapa s tom firmom a sve ugovore s Gligorom potpisivao je predsjednik uprave Hrvatske lutrije Mario Musa.

Tijekom 2019. raspisan je ponovno jedan natječaj za održavanje platforme za sportsko klađenje. Fadljević je potvrdio da je i tada, u dogovoru sa Puklinom i Gligorom, odredio uvjete koje može zadovoljiti jedino Fleksbit. Ugovor je bio vrijedan 1,8 milijuna kuna i Fleksbit ga je dobio.

Sporan je bio i ugovor za ‘Nabavu aplikativnog rješenja za HR procese’. Taj natječaj krenuo je u prosincu 2018. godine. Fadljević je uvjete dogovorio s Puklinom i Gligorom. Na natječaj se osim Fleksbita javlja i Proaxis. Za odbacivanje Proaxisove ponude argument je bilo upravo to što ova tvrtka nije posjedovala određene potvrde i licence koje su bile jedan od uvjeta. Fleksbitova ponuda ponovno je ocijenjena potpunom te je Hrvatska lutrija taj posao platila gotovo dva milijuna kuna.

Koliko je milijuna izvučeno?

Firma Proaxis natjecala se i za posao “Razvoja programskog rješenja za Registar ugovora”. Natječaj je Hrvatska lutrija objavila u studenom 2018. godine. Osim Proaxisa javio se i Fleksbit, te tvrtka Beta tau beta d.o.o. I taj ugovor dobio je Fleksbit jer Proaxis i Beta tau beta nisu imali stručnjake koji su bili precizirani natječajem. Ovaj posao plaćen je nešto manje od 240 tisuća kuna.

Kako smo već javljali, ukupno istražitelji spornim drže poslove vrijedne oko 8,3 milijuna kuna koje je Hrvatska lutrija platila Fleksbitu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više