Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bivši HDZ-ov župan, sada savjetnik ministrice, posudio HDZ-ovom donatoru 1,9 milijuna kuna iz proračuna. Država ne vidi problem

Nekadašnji gradonačelnik Dubrovnika za istu stvar je dobio zatvorsku kaznu. Protiv Bože Galića prijava je odbačena

Član Središnjeg odbora HDZ-a i bivši vukovarsko-srijemski župan Božo Galić (69), koji je na toj funkciji proveo 16 godina, može mirno spavati: Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru 25. lipnja ove godine odbacilo je kaznenu prijavu, jer djelo za koje je bio prijavljen nije ono koje se progoni po službenoj dužnosti.

Da bi takav zaključak donijelo ODO-u u Vukovaru trebalo je godinu i pol dana. Galić sada, lišen straha od mogućeg kaznenog progona, sve svoje znanje, vještine i iskustvo može u potpunosti usmjeriti u obavljanje zadataka koji mu je, uz blagoslov premijera Andreja Plenkovića, povjeren sredinom lipnja kada je imenovan posebnim savjetnikom ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Uz zasluženu mirovinu, Galić tako za savjetničke usluge prima mjesečno još 6000 kuna neto.

Vlahušić za istu osuđen na zatvor

Galića je u prosincu 2019. kazneno prijavila Županijska organizacija Živog zida Vukovarsko-srijemske županije i to za isto kazneno djelo zbog kojeg je Andro Vlahušić, nekadašnji ministar zdravstva i bivši gradonačelnik Dubrovnika, u veljači 2015. pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, uvjetno na godinu dana. Dok je bio na funkciji vukovarsko-srijemskog župana Galić je učinio ono isto, nezakonito je javni novac posuđivao privatnoj tvrtki. U dva navrata, u ožujku 2018. i siječnju 2019., odobrio je privatnoj tvrtki Triko iz Iloka, dvije pozajmice u ukupnom iznosu od 1,9 milijuna kuna.

Vlasnik tvrtke Triko, koja je u međuvremenu završila u stečaju, Stanko Ivanek bio je jedan od izdašnijih financijera HDZ-a. Samo u 2012. HDZ-u je donirao 30.000 kuna. No, stranka mu nije ostala dužna: u rujnu 2016. tada ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat u tehničkoj Vladi Tihomira Oreškovića (kojoj je sredinom lipnja 2016. u Saboru izglasano nepovjerenje), skoknuo je do Iloka da bi donatoru HDZ-a uručio Odluku o kreditu od 10 milijuna kuna uz kamatu od 0,5 posto.

Ali, kako očito ni to nije pomoglo tekstilnoj tvrtki Triko, sljedećih će godina, kako smo rekli, u pomoć uskočiti tadašnji župan Božo Galić i to ne savjetima, već novcem, s onih 1,9 milijuna kuna javnog novca.

Posuđenih 1,9 milijuna kuna još nije vraćeno

Državna revizija u nalazu iz rujna 2019. podsjetila je Galića kako Zakonom o proračunu nije propisana mogućnost da županija iz proračunskih sredstava odobrava zajmove tvrtkama u privatnom vlasništvu. Bili su vrlo jasni: ”Državni ured za reviziju je mišljenja da se proračunska sredstva nisu trebala koristiti za navedene namjene.”

Kada je galantni bivši župan Božo Galić posuđivao novac tvrtki Triko, njeni vlasnici Stanko i Jasna Ivanek, uživali su u raskošnoj vili s bazenom, na površini od 358 metara četvornih u katastarskoj općini Skitača, na Labinskom poluotoku, kupljenoj u studenome 2009. Sudski vještak njenu će vrijednost procijeniti na 4.141.000 kuna.

Da su, dakle, supružnici Ivanek prodali tu nekretninu, mogli su sami svojoj tvrtki, umjesto županije, posuditi 1,9 milijuna kuna. No, lakše je bilo uzeti novac iz Vukovarsko-srijemske županije i izdati bjanko zadužnice, koje ni do danas nisu naplaćene. Vraćanje pozajmice Ivanek je jamčio svojom vilom, ali 1,9 milijuna kuna, posuđenih u ožujku 2018. i siječnju 2019., ni do danas nije uplaćeno na račun Vukovarsko-srijemske županije.

Županija tvrdi da su pokrenuli ovrhu

Ondje, kako se čini, barem po odgovoru Telegramu, nisu previše zabrinuti što im novac još nije vraćen. Kažu kako je nakon proteka roka za povrat pozajmica Vukovarsko-srijemska županija pokrenula ovršni postupak. Tvrde da su u ovršnom postupku nekretnine (vila s bazenom i dvorištem, ukupno 358 metara četvornih) prodane i kako je sud donio pravomoćno rješenje o dosudi nekretnina kupcu, te da će odrediti ročište za diobu kupovine, a onda donijeti rješenje o namirenju.

”S obzirom na iznos uplaćen na ime kupovine, po pravomoćnosti rješenja o namirenju Vukovarsko-srijemska županija namirit će u cijelosti svoje potraživanje zajedno s pripadajućom zateznom kamatom”, stoji u odgovoru Telegramu. Međutim, u Zemljišno knjižnom odjelu Labin Općinskog suda u Pazinu, Jasna i Stanko Ivanek i dalje se vode kao vlasnici vile. Zato smo od Vukovarsko-srijemske županije zatražili dostavu dokumenta iz kojeg bi bilo vidljivo da je vila s bazenom prodana. Tražili smo i sudsko rješenje o dosudi nekretnina kupcu, za koje tvrde da je postalo pravomoćno.

Odgovor koji je teško razumjeti

Dobili smo tek odgovor u kojem stoji kako je sudac Općinskog suda u Pazinu, Stalna služba Labin, dana 17. lipnja 2021. godine uputio Zemljišnoknjižnom odjelu Labin prijedlog za uknjižbu prava vlasništva i brisanje zabilježbe spora i zabilježbe ovrhe, nad nekretninom u vlasništvu obitelji Ivanek te kako je 26. srpnja 2021. Zemljišnoknjižnom odjelu Labin, temeljem pravomoćnog rješenja o dosudi, poslan prijedlog za uknjižbu prava vlasništva i brisanje zabilježbe spora i zabilježbe ovrhe. U tijeku je, kažu, izrada nacrta rješenja.

”S obzirom na navedeno, za očekivati je da će u što skorije vrijeme Zemljišnoknjižni odjel Labin izraditi rješenja i provesti upis prava vlasništva temeljem pravomoćnog rješenja o dosudi Općinskog suda Pazin, Stalna služba Labin”, stoji u odgovoru iz županije. Pa tko je razumio, razumio.

Ni županija nije podnijela prijavu protiv Galića

Zanimalo nas je, s obzirom na to da je Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odbacilo kaznenu prijavu, smatrajući kako Galićeva posudba novca nije kazneno djelo koje bi se progonilo po službenoj dužnosti, je li sama županija, s obzirom na to da je sada na mjestu župana Damir Dekanić (HDZ) podnijela kaznenu prijavu protiv svog bivšeg šefa. ”Vukovarsko-srijemska županija nije pokrenula nikakav postupak protiv bivšeg župana Bože Galića”, odgovorili su.

Za istu stvar – posudbu javnog novca – kao što smo rekli, bivši gradonačelnik Dubrovnika Vlahušić pravomoćno je osuđen. USKOK ga je teretio da je privatnoj tvrtki Dubrovačko primorje, u vlasništvu Pere Vićana, iz proračuna Grada Dubrovnika odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. Vićan je također presuđen, uvjetno, da je Vlahušića poticao na kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Stvar je dakle vrlo slična, no ipak razlika postoji: Vićan je Gradu Dubrovniku posuđeni novac vratio, a Ivanekova tvrtka Triko, Vukovarsko-srijemskoj županiji nije.

Posve različiti i selektivni kriteriji

Vukovarac Pavao Josić, bivši županijski i gradski vijećnik, koji je u ime Živog zida potpisao kaznenu prijavu protiv tadašnjeg župana Bože Galića, ogorčen je postupanjem Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru i odbacivanjem prijave. Ne samo zbog toga što u Hrvatskoj postoje posve različiti kriteriji kada je u pitanju kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, već i zbog toga što se na kriminal i korupciju i dalje gleda selektivno i blagonaklono.

”Korupcija predstavlja društveno neprihvatljivu pojavu koja izravno ugrožava ljudska prava, razara moral te ugrožava stabilnost i gospodarski napredak države. Osim što je u suprotnosti s pozitivnim zakonskim propisima, ona predstavlja i devijaciju temeljnih društvenih načela. Stoga, borba protiv korupcije predstavlja osnovni preduvjet za razvoj otvorenog i demokratskog društva”, kaže Josić koji osniva udrugu čiji će glavni cilj biti kontrola i motrenje transparentnosti javnih uprava.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više