Bolnice duguju veledrogerijama više od 4 milijarde kuna, ovaj tjedan sastanak

Beroš je za ovaj tjedan najavio razgovor u Ministarstvu financija s predstavnicima veledrogerijama

ZADNJA IZMJENA: ruj 29, 2020
Foto: Screenshot RTL

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je za ovaj tjedan predviđen razgovor u Ministarstvu financija s predstavnicima veledrogerija o dugu koji potražuju za lijekove te istaknuo kako je za to potrebno naći sustavno rješenje.

“Razgovarali smo prije dva tjedna, a ovaj je tjedan predviđen razgovor u Ministarstvu financija s predstavnicima veledrogerija jer moramo naći sistemski način rješavanja tog pitanja a ne samo ‘vatrogasnim mjerama’ s vremena na vrijeme gasiti ovaj problem”, izjavio je Beroš nakon užeg kabineta Vlade.

Dug opet premašio četiri milijarde kuna

Veledrogerije su prošloga tjedna upozorile kako je unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno premašio četiri milijarde kuna, a dug raste mjesečno za više od 220 milijuna kuna.

“Dug postoji, on je generiran puno ranije i prenosi se iz godine u godinu. Dva puta smo ove godine razgovarali o vraćanju dijela duga. U razgovore je potrebno uključiti Ministarstvo financija, ali ono što sam obećao ministru financija i predsjedniku Vlade jest da ćemo unutar zdravstvenog sustava razmotriti opcije koje će dovesti do racionalizacije poslovanja i financijski održivog sustava”, rekao je Beroš.

Beroš: ‘Nedovoljno brze promjene’

S obzirom na ulaganja u zdravstveni sustav po stanovniku, građanima se nudi, kaže, izuzetno kvalitetna zdravstvena zaštita i širok opseg prava koji se neće smanjivati, ali treba naći model koji će omogućiti financijski održiv zdravstveni sustav.

“Da je to lako – već bi se način našao daleko ranije, ali mislim da je odgovor u reorganizaciji samog sustava. Imamo bolnički sustav koji je naslijeđen iz prošlih vremena, odraz je drugačijeg načina liječenja, međutim, moderna medicina postaje nešto drugo. Mijenja se način liječenja, vrijeme boravka bolesnika u bolnicama. Imamo dnevne bolnice, dnevne kirurgije i potrebno se prilagoditi i ubrzati, te promjene su započele ali nisu dovoljno brze”.

Beroš je rekao i kako vlada u ovom trenutku ne razmišlja povećavati financijsko opterećenje građana već naći rješenja koja će sustav učiniti financijski održivim.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program