Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bolnice se bore s manjkom osoblja, sve ih je više u izolaciji: 'Zabrinuti smo, moglo bi biti jako nezgodno'

U KBC Zagreb broj pozitivnih djelatnika u danu porastao je 76 posto

09.04.2020.,Split - U dom za starije i nemocne na Vukovarskoj ulici jutros je u pratnji stigao ravnatelj KBC Split Julije Mestrovic. 
Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Brzina širenja omikrona je ogromna, što počinje stvarati ozbiljan problem zdravstvenom sustavu zbog zabrinjavajućeg broja liječnika i medicinskih sestara koji su zbog bolesti ili obavezne izolacije izvan stroja, piše u četvrtak Jutarnji list. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u zdravstvenim ustanovama je pozitivno ili u samoizolaciji ukupno 800 medicinskih sestara i 353 liječnika.

KBC Split se pokriva bez 36 liječnika i čak 82 medicinske sestre, KBC Zagreb bez 29 liječnika i 68 medicinskih sestara, KBC Rijeka bez 17 liječnika i 37 medicinskih sestara. “U utorak smo imali 60 djelatnika, što u izolaciji, što u samoizolaciji, a jučer je ta brojka bila 106”, kaže ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica Davor Vagić.

U KBC-u Zagreb u utorak je izvan stroja bilo 186, a u srijedu 244 djelatnika, dok je u KB Dubrava u utorak u izolaciji i samoizolaciji bilo njih 65. “Još nismo u problemu, ali ako brojevi naših djelatnika koji su u izolaciji i samoizolaciji budu i dalje rasli, moglo bi biti jako nezgodno. Naravno da smo zbog toga zabrinuti. Naši pozitivni zaposlenici mahom su cijepljeni tako da imaju ili vrlo blage ili nikakve simptome, ali neovisno o tome su pozitivni i ne mogu doći na posao”, kaže Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

U KBC Zagreb broj pozitivnih djelatnika u danu porastao 76 posto

Takvog je stava i ravnatelj Vinogradske Vagić koji kaže da se iz dana u dan taj broj povećava, što u nekom trenutku može predstavljati problem. S druge strane, zadarska bolnica koja je brojčano manja od zagrebačkih KBC-ova, već je u problemu.

“Imamo 55 bolesnih djelatnika – 33 medicinske sestre su bolesne, svako sastavljanje smjene je prilično umijeće i napor. Mi smo već sada u problemu, a osim toga, nama još dolazi velik broj teško bolesnih pacijenata. Dobili smo i tri respiratora iz drugih bolnica kao pomoć”, kaže ravnatelj Željko Čulina.

U KBC-u Zagreb, kaže pomoćnik ravnatelja Milivoj Novak, situacija još nije alarmantna, ali porast od gotovo 76 posto pozitivnih djelatnika u samo jedan dan ne izgleda dobro. “Ti brojevi s obzirom na broj zaposlenih još nisu alarmantni, ali teško je predvidjeti razvoj situacije. No, vidimo da su brojevi iz dana u dan sve veći”, rekao je Novak Jutarnjem.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu