Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Borasov skandal sve je gori. Jedna od studentica govorila o zlostavljanju pred kamerama RTL Direkta

RTL je razgovarao s jednom od žrtava profesora kojeg rektor Boras evidentno štiti

Zagrebačkog rektora danima trese iznimno neugodan skandal. Priča je počela u petak, kada smo objavili kako je Damir Boras dobio potpisanu izjavu o seksualnom uznemiravanju nekadašnje studentice Filozofskog fakulteta, no nije inicirao nikakav postupak protiv optuženog profesora, nego ga je uskoro nagradio počasnom titulom.

U međuvremenu smo objavili ispovijesti još tri studentice koje su istog profesora optužile za zlostavljanje, po vrlo sličnom obrascu, a večeras je jedna od žrtava govorila i pred kamerama RTL-ova Direkta.

“Skandal sa seksualnim uznemiravanjem studentica na zagrebačkom Sveučilištu došao je i do vrata samog rektora Damira Borasa. Doduše nema skandala na Sveučilištu koji nije došao do njegovih vrata, ali ovo je baš gadno i ružno”, kazao je u uvodu Zoran Šprajc.

Pokušaj poljupca pa ruka na koljenu

Žrtva, s kojom je u prilogu razgovarao Direktov novinar Petar Panjkota, opisivala je što je učinio profesor kojeg rektor Boras štiti.

“Ja sam nakon jednih konzultacija, koje su bile poduže, pozdravljala se s njim na zatvorenim vratima, i u tom trenutku je on mene primio s obje ruke za lice, povukao lagano prema sebi i poljubio me gurnuvši mi doslovce jezik u usta. Znam da sam odskočila, da sam bila u totalnom šoku, izletjela vani vičući da moram ići, da me čeka dečko”, ispričala je bivša studentica.

“Nisam ni namjeravala prijaviti ga, jer mi nije imalo smisla prijavljivati išta. Htjela sam vidjeti kako će se dalje ponašati. Kada sam došla na sljedeće konzultacije, rekla sam da me čeka dečko vani. Sjeli smo uz računalo, on se prema meni primaknuo to su bile stolica do stolice, stavio mi je ruku na koljena. Ja sam tada rekla da mislim da bi trebali ostati profesionalni, na što je on rekao ‘slažem se, ubuduće ćemo biti profesionalni’ i tada je zapravo sve to stalo”, prisjetila se bivša studentica.

Gostovanje Telegramove Dore Kršul

Rektor Boras danas nije bio dostupan za izjavu jer je na putu. Jučer se pak oglasio priopćenjem naslovljenom “Skandalozna proizvodnja skandala”, u kojem ustvari potvrđuje da, unatoč potpisanoj izjavi bivše studentice, nije inicirao nikakav postupak protiv profesora optuženog za zlostavljanje. Uz to, rektor se obrušio novinarku koja je razgovarala sa žrtvama tog profesora.

Riječ je o Telegramovoj Dori Kršul koja je izjavila kako je, od činjenice da ju je rektor nazvao “opsesivnom novinarkom”, puno više smeta to što se obrušio na žrtvu koja je prijavila zlostavljanje.

“Uzeo si je za pravo preispitivati zašto je uopće istupila, napisala svoju izjavu i tako dalje. To ponašanje nije primjereno rektoru sveučilišta u Zagrebu i zapravo je potpuno nedostojno te funkcije. Isto tako, šalje očajnu poruku ženama koje jesu žrtve zlostavljanja da im je zapravo bolje da šute. To je poruka rektora Borasa studenticama”, kazala je Dora Kršul.

‘Ne iznenađuje me zataškavanje’

Za Direkt je govorio i bivši rektor Aleksa Bjeliš. ”Ja sam se naslušao izjava tipa ‘nulta tolerancija’, ili ‘neka institucije rade svoj posao’, ili ‘nitko nije kriv dok nije osuđen’. Čim čujem takvu izjavu to je za mene alarmni znak da Sveučilište nije spremno suočiti se s problemom”, ustvrdio je bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Još oštrija prema čelnom čovjeku Sveučilišta bila je bivša ministrica. “Rektor ne radi ništa na zaštiti žrtava, a ovdje je očito, s obzirom na to koliko se već mladih žena javilo, da ih itekako treba zaštititi, i da konačno treba s riječi prijeći na djela”, izjavila je bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Studentica koja je svjedočila o zlostavljanju koje je doživjela kazala je kako je ne iznenađuju pokušaji zataškavanja. “Kako smo doznali, Sveučilištu su se na ovog profesora s Filozofskog studentice preko pravobranitelja požalile još 2016. Tada, kao ni kasnije, nikakav odgovor nisu dobile”, kazao je novinar Panjkota na kraju priloga.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više