Politika & Kriminal

Britanski parlament odbio novi referendum, od EU-a će tražiti odgodu Brexita

Velika Britanija bi trebala napustiti EU 29. ožujka, no to se evidentno neće dogoditi

Britanski zastupnici upravo su velikom većinom odbili mogućnost održavanja novog referenduma o Brexitu. Prijedlog pokretanja novog referenduma, koji je predložio dio oporbe – nova Neovisna grupa i proeuropski konzervativci okupljeni u kampanji Glas naroda, odbijen je s 334 glasa protiv i 85 glasova za.

Britanski parlament izglasao je i da će od Europske unije tražiti odgodu Brexita koji se trebao dogoditi 29. ožujka. Za odluku o odgodi Brexita glasalo je 412 zastupnika, dok ih je 202 bilo protiv.

Drama oko Brexita kao beskrajni dan

Drama oko Brexita traje sad već više od tri mjeseca, otkako je 10. prosinca britanska premijerka Theresa May, svjesna da će doživjeti teški poraz, odgodila prvo glasovanje o sporazumu o razlazu s EU-om u parlamentu. Dva dana nakon toga preživjela je pokušaj unutarstranačkog svrgavanja – protivnici njezinog pristupa Brexitu pokušali su je maknuti s čela stranke, ali za to nisu dobili podršku većine konzervativnih zastupnika.

Sredinom siječnja May je doživjela povijesni poraz u parlamentu. Sporazum s EU-om odbijen je s 230 glasova razlike. Ne pamti se kada se zadnji puta dogodilo da neka britanska vlada izgubi glasovanje o svom prijedlogu s toliko glasova razlike. Dan kasnije vlada Therese May preživjela je glasovanje o nepovjerenju.

Krajem veljače premijerka je ponovno odgodila parlamentarnu odluku o sporazumu, obećavši da će se glasovanje održati najkasnije do 12. ožujka. Sporazum je, međutim, ponovno neslavno prošao: ovog utorka protiv je glasovao 391 zastupnik, prema 242 koja su bila za. U srijedu je na red došlo novo glasovanje, ovoga puta o tome treba li Britanija napustiti Europsku uniju bez sporazuma. Tu opciju, kao što se i očekivalo, zastupnici nisu podržali. I tako su se, eto, našli u trećem krugu glasovanja (trećem samo u ovom tjednu) kada su odlučivali treba li vlada tražiti odgodu Brexita.

Tusk spreman na dulju odgodu

Tijekom dana glavno je pitanje bilo koliko će duga ta odgoda biti. Hoće li biti riječ samo o “tehničkoj” odgodi, do kraja lipnja. Britanska vlada predložila je, naime, da se Brexit, planiran za 29. ožujka, odgodi do 30. lipnja, ali pod uvjetom da zastupnici do 20. ožujka ipak podrže sporazum o razvodu. Dan kasnije, 21. ožujka, sastaju se premijeri i predsjednici zemalja članica EU-a na redovitom summitu na kojem će raspravljati i o Brexitu.

May je još u srijedu zastupnike upozorila da bi, ako ne prihvate plan njezine vlade, Britanija mogla biti suočena s duljom odgodom izlaska iz Unije i da bi u tom slučaju Britanci vjerojatno morali i na izbore za Europski parlament. Izbori se održavaju krajem svibnja. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nema, čini se, ništa protiv dulje odgode Brexita ako je taj zahtjev opravdan.

Odgoda Brexita – ali za što?

“Tijekom konzultacija uoči europskog summita, pozvat ću 27 država članica EU-a da budu spremne pristati na dugu odgodu ako Ujedinjeno Kraljevstvo to smatra potrebnim kako bi preispitalo svoju strategiju za Brexit i ako uspije postići konsenzus o njoj”, objavio je Tusk na Twitteru nekoliko sati prije glasovanja u britanskom parlamentu.

U Europskoj komisiji, pak, nisu htjeli komentirati moguću odgodu, vjerojatnost odgode niti trajanje. “Prvo moramo vidjeti obrazloženi britanski zahtjev, a onda će to pitanje biti u rukama čelnika EU 27”, poručili su. Odluku o prolongiranju datuma britanskog izlaska iz EU-a preostalih 27 članica mora donijeti jednoglasno. Od Britanije se očekuje da uz zahtjev za odgodu, objasni i za što traži dodatno vrijeme, odnosno kako to vrijeme namjerava iskoristiti da bi se riješio problem Brexita.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu