Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Britanskom premijeru karijera ovisi o državnoj službenici i pobuni u vlastitoj stranci. Zamislite tako nešto kod nas

Izvješće o navodnim partijima u vrijeme lockdowna može pokrenuti događaje koji će dovesti do odlaska Borisa Johnsona

Malotko je donedavno čuo za Sue Gray. Ime ove Britanke uglavnom nije bilo interesantno medijima, a još manje je gospođa Gray bila uobičajena tema svakodnevnih ćakula. Šira javnost za nju naprosto nije ni znala. A onda se naglo sve promijenilo.

Mediji odjednom predano pišu o Sue Gray. Čime se bavila u dugoj karijeri. Kako je svojevremeno, u neobičnom karijernom zaokretu, vodila pub. Što o njoj misle političari. Koliki je ustvari njezin utjecaj. Žena, koju je urednik BBC-ja jednom opisao kao „najmoćniju osobu za koju nikad niste čuli“, zadnjih je tjedana u središtu pažnje. Sue Gray piše izvještaj koji bi Borisa Johnsona mogao stajati premijerske pozicije.

Isprika kraljici

Britanski premijer je pod silnim pritiskom. Njegov je položaj uzdrmao niz vrlo neugodnih medijskih otkrića. Dok je ostatak Engleske bio pod restrikcijama zbog pandemije koronavirusa, u Downing Streetu i drugim vladinim prostorima su se, navodno, održavala ležerna druženja. Na nekima od njih bio je i sam premijer.

Vlada je najprije sve negirala, pa su se pravdali radnim sastancima, a onda se Johnson ispričao u parlamentu. Ali, neugodnim medijskim otkrićima tu nije bio kraj. Nakon 73 godine braka, kraljica Elizabeta II morala se, zbog mjera koje su tada bile na snazi, sama oprostiti od princa Philipa. Dan prije njegovog pogreba, u vladinim prostorima bila su još dva druženja. Johnson na njima nije bio, no njegova se vlada ispričala kraljici.

Onda su mediji izvijestili da je tijekom prvog lockdowna, u lipnju 2020. godine, Johnson imao proslavu rođendana. Bila je to, prema izvješću ITV-ja, zabava iznenađenja u Downing Streetu, s oko 30 gostiju i tortom. Sve te navode i sumnje zadnjih je tjedana istraživala viša javna službenica Sue Gray.

Nepristrani do apsurda

Gospođa Gray je, dakle, karijerna službenica, a ne policajka ili istražiteljica, ali su njezini nalazi, javljaju mediji, već potaknuli policijsku istragu o tome je li u Downing Streetu i Whitehallu bilo događaja koji su kršili protupandemijske mjere. Ona je državna službenica višeg ranga, kojoj je pripala zadaća da ispita navode o postupanju državnih službenika, zaposlenika vlade i samog premijera i njegovih bliskih suradnika.

Nitko pritom ne dvoji da će, unatoč zahtjevom zadatku da razmotri sumnje u postupke vlastitih šefova i kolega, taj posao odraditi profesionalno. Iako je državna službenica, dakle radi za vladu, od nje se očekuje da bude neovisna i nepristrana. Jer državni službenik, ustvari, ne radi za vladu, nego za državu. I zato bi, naravno, trebalo biti svejedno tko sjedi u Downing Streetu, torijevac ili laburist. Ta karakteristika britanske administracije toliko je notorna, da je u nekim satiričnim serijama dovedena do apsurda.

Profesionalizacija službe

Sue Gray može raditi svoj posao jer je tako uređen sustav. Nije to nastalo preko noći, jednom političkom odlukom. Ali je baš to – politička odluka – ključno da bi država krenula u tom smjeru. Možda je upravo zato u Hrvatskoj u ovom trenutku sasvim nezamisliv razvoj događaja kakav trenutno iz daljine gledamo u Britaniji.

Profesionalizacija državne službe davno je obećanje raznih političkih garnitura koje su u ovoj zemlji bile na vlasti. Profesionalna državna služba pojednostavljeno znači da ljudi ne rade za trenutnu vladu, koja god ona bila, nego za državu. Državni službenici rade i napreduju, neovisno o tome tko sjedi u Banskim dvorima. Ali situacija u Hrvatskoj još uvijek je u oštrom kontrastu s obećanjima. O tome, kakva ironija, najbolje govori dokument koji nedavno napisala sama Vlada.

Ovako je u Hrvatskoj

„Profesionalizacija službenika, iako deklarativno prisutna, nije realizirana u očekivanoj mjeri, u smislu promoviranja kompetentnih kadrova, osobito na rukovodeće pozicije”, opisuje trenutno stanje u državnoj službi službeni dokument Ministarstva pravosuđa i uprave. Uvjeti napredovanja “nisu utemeljeni na objektivnim i transparentnim kriterijima, pravednoj ocjeni rada i postignutim rezultatima” i zato ih treba unaprijediti.

U javnoj upravi, napominju iz Ministarstva, već sad radi puno stručnjaka koji „suprotno javnom mnijenju, odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao u javnom interesu“. Ali isto tako ozbiljno tvrde da u državnoj administraciji bujaju (njihov izraz, ne naš) ustrojstvene jedinice “samo kako bi se stvorila rukovodeća radna mjesta, odnosno kako bi se stvorila mogućnost za raspored službenika na bolje plaćeno radno mjesto”. Kao da upravo ova Vlada ne upravlja državom već šestu godinu.

A sad zamislite HDZ

Tako je, eto, kod nas. A kako je u Britaniji? Izvješće više državne službenice o aferi “partygate” neće samo po sebi srušiti britanskog premijera, ali bi moglo pokrenuti lanac političkih događaja i tako dovesti u pitanje premijersku poziciju Borisa Johnsona.

Dio njegovih stranačkih kolega – ne samo oporba, nego zastupnici iz premijerove vlastite stranke – čekaju što će pokazati izvješće kako bi odlučili hoće li tražiti Johnsonovu odgovornost. I to je, iz hrvatske perspektive, frapantno: kao da, na primjer, dio saborskih zastupnika HDZ-a ozbiljno razmatra hoće li, ponukani nekakvim medijskim ili inim otkrićima, tražiti odgovornost predsjednika vlastite stranke.

Feticu po feticu

Skupina konzervativaca, zastupnika Johnsonove stranke, spremno je poslati formalna pisma u kojima će pozvati na izglasavanje nepovjerenja u Johnsonovo vodstvo, javljaju britanski mediji. Ali da ne bude zabune, britanska politika itekako je brutalna: prije tjedan dana jedan je konzervativni zastupnik javno optužio stranku da se stranačka disciplina u korist premijera pokušava utjerati problematičnim metodama.

Boris Johnson zasad čvrsto odbija odstupiti, što ustvari i nije nikakvo iznenađenje. Nije nimalo neočekivano da mu ne pada na pamet uslišiti zahtjeve za ostavkom koji zasad formalno dolaze iz oporbe. Nada se, uostalom, da će uspjeti primiriti pobunu unutar vlastite stranke ili barem spriječiti da se proširi do, za njega, opasnih razmjera, i izaći iz “partygatea”, makar i narušene reputacije.

Pod uvjetom, naravno, da u medije i javnost narednih dana ne nastave curiti nova neugodna otkrića. Feticu po feticu, reklo bi se kod nas.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu