Čistoća je naprosto senzacionalna; čovjeku su odvoz smeća računali po krivom zakonu, tužili ga jer nije platio, pa izgubili na sudu

Budući da su izgubili spor, neće im biti plaćeno ni 1.188 kuna sudskih troškova

ZADNJA IZMJENA: sij. 16, 2018
Foto: PIXSELL/Telegram

Sutkinja iz Krapine ukinula je ovršno rješenje za neplaćeni odvoz smeća što ga je od Čistoće dobio vlasnik stana iz Zagreba. Primijetila je, naime, da se Čistoća pozvala na potpuno krivi zakon, a jednostavnom matematikom utvrdila je kako iznos na računu jednostavno nije točan. Naravno, Čistoća je izgubila taj spor. Nova je to sudska blamaža ove gradske komunalne tvrtke o čijim je problemima s usklađivanjem sa zakonom Telegram u više navrata pisao.

U najnovijoj podužoj nepravomoćnoj presudi sutkinja Romana Mališ odbila je Čistoći, koju zastupa odvjetnički ured Marijana Hanžekovića, i zahtjev za 1.188 kuna troškova ovršnog postupka, koliko je traženo zbog 419,60 kuna neplaćenog odvoza smeća.

Radilo se o računima između kolovoza 2015. i siječnja 2016. godine što ih Zagrepčanin, koji ima stan na Trešnjevci, navodno nije platio. Naglašavamo navodno jer je tijekom postupka tvrdio kako ne zna ni za kakav dug Čistoći. Kaže da račune nikada nije ni dobio.

Čistoća se pozvala ne krivi zakon

Čistoća je pak navela da mu je odvozila smeće, a on je bio dužan to platiti prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Da računi nisu plaćeni proizlazilo je iz poslovnih knjiga Čistoće što su sutkinji i prezentirane.

No, ona je odmah na početku postupka utvrdila da se Čistoća potpuno pogrešno poziva na Zakon o komunalnom gospodarstvu jer je u vrijeme kada ovi računi nisu plaćeni već na snazi bio Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Počeo se primjenjivati još krajem srpnja 2013., a u roku od 12 mjeseci Vlada Republike Hrvatske trebala je donijeti uredbu prema kojoj bi se obračunavao odvoz otpada. Međutim, Uredba je donijeta tek 25. svibnja prošle godine, a počela je vrijediti od 1. studenog.

Sutkinja se malo osvrnula i na Vladu

“Ma što mislili o ažurnosti Vlade RH u pogledu donošenja ove Uredbe, Čistoća je do tada trebala primjenjivati Cjenik usluga za sakupljanje i odvoz komunalnog otpada iz 2009. Prema njemu se odvoz obračunava prema kvadraturi prostora i broju odvoza tjedno”, napisala je sutkinja Mališ. Tada se bacila na sasvim konkretno računanje.

Naime, prema Cjeniku što ga je Čistoća priložila u postupku protiv dužnika s Trešnjevke stoji da je cijena od 1. kolovoza 2009. godine s PDV-om za domaćinstva, prema kvadraturi iznosila 1,09 kuna za tri odvoza tjedno, 1,01 kunu za dva odvoza tjedno i 0,90 kuna za jedan odvoz tjedno.

Evo i računice iz sudske presude

Čistoća je dužniku za srpanj, kolovoz, rujan i listopad 2015. ispostavila račune za odvoz smeća komunalnog otpada u iznosu od po 70,60 kuna, a za studeni i prosinac 2015. u iznosu od po 68,60 kuna.

Na istim računima obračunate su i komunalna naknada u iznosu od 53,27 kuna te naknada za uređenje voda od po 12,84 kuna. Zagrepčanin koji je tužen ima stan od 64,18 kvadrata, a smeće mu odvoze dva puta tjedno. Sutkinja je izračunala da prema cjeniku ispada da mu je naplaćeno 0,90 kuna po metru kvadratnom, a u drugom računu 0,93 kune po metru kvadratnom.

Budući da tih iznosa u Cjeniku nema, Čistoća je izgubila spor. “Kako Čistoća visinu tražbine nije niti obrazložila, pa niti dokazala, rješenje o ovrsi je ukinuto”, zaključila je na kraju presude sutkinja Mališ.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
10 članaka Više o autoru