Danas, 19 godina od smrti Vlade Gotovca, dobar je trenutak za prisjetiti se njegovog čuvenog govora

Govor koji je uputio generalima JNA i danas je jedan od značajnijih u hrvatskoj povijesti

ZADNJA IZMJENA: pro 7, 2019
Foto: YouTube

Prije 19 godina, na današnji dan, umro je Vlado Gotovac, pjesnik, esejist, borac za slobodu i političar. Bio je prototip hrvatskog liberala, borac protiv jugoslavenskog režima tijekom 70-ih i oponent Franje Tuđmana tijekom 90-ih.

U SFRJ je robijao i gubio građanska prava jer je bio preveliki Hrvat, a u neovisnoj Hrvatskoj fizički i verbalno su ga napadali jer nije bio dovoljan Hrvat. Objavljivao je zbirke pjesama, eseje, priče, radiodrame i publicističke tekstove, ali u legendu je ušao zahvaljujući jednom govoru.

Poruka generalima

„Ja vas volim i ja se vama ponosim. I kada bih trebao birati da li ću s vama umrijeti ili s ovim strašilima živjeti, izabrao bih smrt”, rekao je ljudima koji su se 30. kolovoza 1991. godine okupili pred Komandom 5. vojne oblasti u Zagrebu. Skup su organizirale majke čiji su sinovi služili vojni rok u JNA i nisu se mogli vratiti kući, gdje je rat već započeo.

Gotovac je zapovjednicima JNA toga dana poslao poruku. „Kada bi generali imali obitelj, kada bi generali imali djecu, kada bi generali imali bližnje, onda nikada ne bi zasjeli u ovoj zgradi. Ali generali nemaju djecu ja vas uvjeravam, jer onaj koji tuđu djecu ubija nema djece. Jer onaj tko tuđe majke ucviljuje nema majke. Jer onaj tko ruši tuđe domove nema doma.

I oni moraju znati da na ovoj zemlji za njih nema ni majka ni djece ni doma. Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca. Sramit će ih se njihova djeca, jer nisu im bili očevi. Sramit će ih se njihove žene, jer su bili ubojice tuđe djece. Sramit će ih se njihove obitelji, jer su uništavali tuđe obitelji“, rekao im je. Ostatak govora možete poslušati u videu ispod.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program