Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Debakl Hrvatskih voda; godinama se natezali na sudu, sad umjesto 30 moraju platiti 70 milijuna kuna

Hrvatske vode pravomoćno su izgubile spor s riječkom firmom Ind-Eko

FOTO: Igor Kralj/Pixsell

Visoki trgovački sud RH potvrdio je presudu prema kojoj Hrvatske vode moraju platiti čak 70 milijuna kuna tvrtki koja je prije punih 11 godina, u rujnu 2010., sanirala vodocrpilište kod Senja nakon što se tamo prevrnula cisterna. Pitka voda bila je ugrožena, te je riječka tvrtka Ind-Eko mjesecima doslovno spašavala vodocrpilište. Radovi su bili vrijedni oko 32 milijuna kuna. Čak četiri uprave Hrvatskih voda odbijale su platiti obavljenu sanaciju. No sada će, nakon pravomoćne presude, morati platiti duplo veći iznos, te još 1,6 milijuna kuna sudskih troškova.

O ovom slučaju Telegram je prvi pisao, nedugo nakon što je Trgovački sud u Zagrebu donio nepravomoćnu presudu prihvativši tužbu protiv Hrvatskih voda. Već nakon te prve sudske odluke iznos je s kamatama značajno porastao. Kako se cijeli sudski postupak morao dvaput ponavljati cifra je do kraja dosegla 70 milijuna kuna. U pitanju je neshvatljiva nonšalancija državne kompanije koja je sada prouzročila ogromnu štetu svom proračunu. Svih ovih godina, dok je se sporio s upravama Hrvatskih voda, štetu je trpio i riječki poduzetnik Ilija Šmitran.

Angažman na sanaciji vodocrpilišta

Ova afera seže u rujan 2010. godine. Tada se na cesti između Senja i Vratnika, kod mjesta Tukanići, u vodozaštitnom području prevrnula cisterna Zoma nafte. Iz nje je isteklo oko 30 tisuća litara nafte. Onečišćen je izvor iz kojeg se vodom opskrbljuju Senj i cijela njegova rivijera. Hitna sanacija bila je nužna.

Ind-Eko angažiran je na tim radovima. U pitanju je firma koja je na domaćem tržištu među vodećima za sanacije nakon ekoloških nesreća. Uz još neke kooperante bila je i na popisu onih s kojima su Hrvatske vode imale okvirni godišnji sporazum prema kojem su se financirali obavljeni poslovi.

Uslijedilo je pola godine danonoćnih radova. Međutim, nakon svega Hrvatske vode, koje je u to vrijeme vodio kontroverzni Jadranko Husarić, osuđen pravomoćno zbog primanja mita za namještanje poslova, odbile su platiti isporučene fakture teške 32 milijuna kuna. Tvrdili su da trošak sanacije mora platiti onaj tko je onečišćenje i izazvao, dakle ili Zoma nafta ili Lukoil čiji su derivati bili u prevrnutoj cisterni. Čak su, u dogovoru s vodopravnom inspektoricom, dogovorili da se račun ispostavi upravo Zoma nafti.

Tko mora platiti obavljene radove?

No i Lukoil i Zoma nafta, koja je u međuvremenu otišla u stečaj, ne podmiruju račune. Iz Lukoila čak javno izražavaju svoje iznenađenje tim manevrom države.

Predstavnici Ind-Eka također su vrlo jasni: “Mi smo izvršili sanaciju po nalozima i sukladno planovima sanacije koji su donijele i odobrile Hrvatske vode. Sve je pratio njihov nadzor i sve dogovore imali smo s Hrvatskim vodama”. Nakon što su dobili odbijenicu Hrvatskih voda a prijetilo je da im potraživanje padne u zastaru, pokreću ovršni postupak.

Husarić zbog akcije USKOK-a napušta Hrvatske vode, pa ovu državnu firmu 2012. preuzima Ivica Plišić. Imenuje ga ondašnja Vlada Zorana Milanovića. Za Plišićevog mandata Hrvatske vode ulažu prigovor protiv rješenja o ovrsi. Sve zbog toga završava na sudu.

Što su zaključili hrvatski sudovi?

Unatoč upornom protivljenju države Trgovački sud u Zagrebu 2018. donosi prvu presudu u korist firme Ind-Eko. Tijekom procesa analiziran je cijeli poslovni odnos s Hrvatskim vodama, kao i radovi obavljeni na sanaciji vodocrpilišta iznad Senja. Nepravomoćnom presudom državnoj firmi je naloženo da podmiri onih 32 milijuna kuna troška, s kamatama i sudskim troškovima.

Visoki trgovački sud nakon žalbe vraća postupak na ponovno suđenje i to zbog činjenice da je presuda bila utemeljena na iskazu vještaka kojeg su angažirale Hrvatske vode. Sugerirano je da sud sam odabere vještaka, kako njegova nepristranost ne bi bila dovedena u pitanje.

Tijekom ponovljenog suđenja Hrvatske vode ustraju na stavu da sanaciju mora platiti onaj tko je vodocrpilište i onečistio. U to vrijeme na čelu im je već bio aktualni generalni direktor Zoran Đuroković.

Hrvatske vode sve moraju platiti

I novi vještak dolazi do iste cifre kao i njegov kolega iz prvog postupka. Potvrđuje da je sanacija ovog incidenta bila doista složen logistički zahvat u okviru kojeg je na lokaciju trebalo dopremiti potreban broj specijalnih vozila i tehnike.

Trebalo je zbrinuti onečišćeni potrošni materijal kao opasni otpad, osigurati potreban broj djelatnika i njihov smjenski rad 24 sata, jer se ovakvi poslovi ne mogu prekidati prije konačnog završetka. Sve stavke, utvrdio je vještak, bile su pravilno obračunate. Sve zapisnike o provedenim radovima potpisali su i predstavnici Ind-Eko i Hrvatskih voda.

Zbog toga je i Visoki trgovački sud RH zaključio da Hrvatske vode sada ipak moraju podmiriti fakture iz 2010. godine. Podsjećamo, one su s 32 milijuna kuna narasle na 70 milijuna kuna, a tu je i 1,6 milijuna kuna sudskih troškova.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu