Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Hrvatske vode ostale bez više od 70 milijuna kuna. Ovršila ih je firma kojoj 11 godina nisu htjeli platiti golem dug

Iznos se od 2010. udvostručio, a sada Hrvatske vode traže reviziju na Vrhovnom sudu RH

13.01.2020., Split - Tomislav Coric, ministar zastite okolisa i energetike RH, Zoran Durokovic, generalni direktor Hrvatskih voda i Tomislav Suta, direktor Vodovoda i kanalizacije Split potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta "Poboljsanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin”.
Blazenko Boban, Zoran Durokovic
Photo: Milan Sabic/PIXSELL
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

Iznos nešto veći od 70 milijuna kuna ovršen je s računa Hrvatskih voda nakon što je riječka tvrtka Ind-Eko pravomoćno dobila spor protiv te državne kompanije zbog duga iz 2010. godine.

Telegram je ovo dugovanje otkrio u sudskom sporu što ga je Ind-Eko pokrenuo jer im nisu plaćeni radovi na sanaciji vodocrpilišta kod Senja. Tamo se u rujnu 2010. prevrnula cisterna puna nafte, a radovi na sanaciji bili su vrijedni 32 milijuna kuna. Kako su čak četiri uprave Hrvatskih voda odbijale platiti fakture riječkoj firmi, dugovanje je s kamatama na kraju doseglo 70 milijuna. Iznos za sudske troškove narastao je na 1,6 milijuna kuna.

Skrivali milijunsko dugovanje

Nakon pravomoćne presude Telegram je još prošli mjesec pitao Hrvatske vode kako planiraju podmiriti dug, odnosno platiti Ind-Eku dosuđeni iznos. Nisu nam odgovorili sve do danas, iako smo u dva navrata ponovili upit budući da smo imali informaciju kako je Ind-Eko pokrenuo ovrhu.

Umjesto za Telegram, iz Hrvatskih voda su za 24sata potvrdili da je ovrha 71,2 milijuna kuna već realizirana. Radnici Hrvatskih voda otkrili su za 24sata i da su na posljednjoj plaći ostali bez naknade za prijevoz što povezuju upravo s ovom ovrhom.

Uprava ih, međutim, uvjerava kako će kreditom od 210 milijuna kuna premostiti aktualnu financijsku teškoću.

Pravdu traže na Vrhovnom sudu

Telegram je iz pravosudnih izvora uspio doznati da su uprava kompanije i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, koje u ovom sporu zastupa Republiku Hrvatsku kao umještača, zatražili reviziju pravomoćne presude od Vrhovnog suda RH. Naime, tijekom cijelog procesa tvrdili su kako sanaciju mora platiti onaj tko je onečišćenje izazvao a to je tvrtka Zoma nafta.

Eventualno, prema stavu Hrvatskih voda, odgovoran je bio Lukoil čiji su derivati bili u prevrnutoj cisterni. Ukoliko revizija bude dopuštena postupak će se nastaviti na Vrhovnom sudu, no time se nije mogla odgoditi ovrha.

Sudovi su pravomoćno utvrdili da su za plaćanje faktura bile odgovorne samo Hrvatske vode, koje, se naknadno mogu pokušati naplatiti od Lukoila. Naime, Hrvatske vode imaju ugovor o sanaciji s Ind-Ekom, a vrijednost radova potvrdili su i vještaci. Detalje sudskog spora možete pročitati ovdje.