Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dečko iz Međimurja umalo se utopio na maturalcu, tata krivi školu

Dječak je skočio u bazen iako je bio neplivač te se umalo utopio

Modern backyard of a swimming pool with hous,Image: 466216754, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Na maturalnom putovanju učenika međimurske Osnovne škole Kuršanec, koje se od ponedjeljka odvijalo u Orebiću, 14-godišnji učenik umalo se utopio. Tvrdi to njegov otac Dejan Oršuš koji učitelje optužuje za nemar jer, kako je kazao, s djecom od kojih su neka poput njegovog sina bila neplivači “nije bio nitko od učitelja”. Oršuš je za eMedjimurje ispričao da su djeca po dolasku u hotel krenula na kupanje u bazen bez pratnje. Prema njegovim navodima, dio učitelja je otišao na odmor dok ih je dio bio na terasi, a neka su se djeca počela, tvrdi, utapati.

“Romska djeca su uglavnom neplivači. Kako su ispričali, najprije su se utapati počele dvije djevojčice, pa je za njima skočio i moj sin i onda sam potonuo… Uspio se kratko izvući na površinu, mahao je rukama i djeca oko bazena su počela vikati, alarmirali su spasitelje i oni su ga izvukli, već je tonuo. Po njega je došao helikopter i prevezao ga u Opću bolnicu Dubrovnik gdje su se, kasnije smo to doznali od liječnika, borili za njegov život”, ispričao je tata koji tvrdi da ga o događaju nije izvijestila ni razrednica ni ravnateljica te da je o njemu doznao od drugih roditelja. Također tvrdi kako je tek kad je nazvao dubrovačku bolnicu doznao za stanje svog sina koji se još uvijek oporavlja.

Ravnateljičina strana priče

No, svoju stranu priče za eMedjimurje iznijela je i ravnateljica Darja Borković koja odbacuje optužbe i ističe da djeca nisu bila bez nadzora.

“Učenik je bez obzira na sva upozorenja skočio u bazen i nakon dva zamaha krenuo tonuti, a mi smo ga spasili – mi učitelji i djelatnici pansiona. Učitelji nisu sjedili na kavi niti su odmarali, to mogu potvrditi djelatnici pansiona, svi odreda smo bili s učenicima kod bazena. Naravno da smo odmah reagirali, spasilac je skočio za njim. Stigla je hitna pomoć koja ga je, zajedno s razrednicom, kolima prevezla do mjesta gdje ga je pokupio policijski helikopter i prevezao u Opću bolnicu Dubrovnik”, opisuje pak Borković.

Dječak je, potvrđeno joj je danas iz Bolnice, premješten s odjela intenzivne na pedijatriju, osjeća se dobro, hoda i jede normalno. “Jučer sam ga posjetila, razgovarala sam s liječnikom, odnijela sam mu mobitel da može komunicirati s roditeljima i da si prikrati vrijeme. Dječak je svjestan što je učinio, rekao je da je mislio da će moći i on plivati”, zaključila je Borković.