Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Dekanica: 'Žrtve se nisu usudile razgovarati zbog osjećaja krivnje, a ne straha'

Kaže da će učiniti sve da od studenata makne ljude koje treba maknuti

FOTO: screenshot N1

Dekanica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, Franka Perković Gamulin, gostovala je u Točki na tjedan, emisiji N1. Komentirala je val studentica, potaknutih domaćim Me Too pokretom, koje su prijavile profesore za seksualno zlostavljanje.

Od srijede su na Akademiju pristigle 22 prijave za seksualno uznemiravanje, većinom od bivših studentica i studenata. Dekanica kaže kako je optuženo 5 trenutno zaposlenih, troje umirovljenih i jedan pokojni profesor. Optuženo je i dvoje vanjskih suradnika koji više ne rade na Akademiji.

‘Nisam u poziciji da prozivam druge’

Što se težine prijava tiče, Perković Gamulin objasnila je kako nije pravnica pa joj je teško prijave klasificirati. “Radit će se u nekim slučajevima od bludnih radnji težeg karaktera, uznemiravanja, neprihvatljivog diskursa od strane nastavnika.”

Istaknula je i kako su opasnije radne i društvene sredine u kojima se ne govori o temi seksualnog nasilja te to ostaje među nasilnikom i žrtvom. “Prozvani smo, ja sam prozvana i nisam u poziciji da prozivam bilo koga drugog. Ali sam u poziciji da pozovem druge dekane i dekanice. Mi smo mislili da su naši mehanizmi sjajni, ali nisu”, govori i dodaje:

“Kolege se javljaju i ispituju kako smo otvorili kanale, kolege iz Beograda tražili da im pošaljemo svoje materijale… Ovakvih prigovora nismo imali, tajnica koja radi na Akademiji 27 godina nikada nije dobila sličnu prijavu”.

‘Žrtve šute zbog osjećaja krivnje, ne straha’

Dekanica je objasnila i zašto mnoge žene dosad nisu progovarale: “To govori da je pokrenut jedan dugo potreban val u kojem su se otvorile neke teme o kojima se žrtve nisu usudile razgovarati, zbog osjećaja krivnje, ne straha”, rekla je dekanica.

Dodala je i kako se žrtve nisu osjećale slobodno da se jave kroz kanale koji su bili uspostavljeni. Sada su osnovali radnu skupinu i otvorili anketu koja jamči potpunu anonimnost. “Takvo tijelo ćemo institucionalizirati.”

Rekla je i kako se prijave većinom odnose na nastavnike starijih i najstarijih generacija. “DORH-u ćemo uputiti sve slučajeve, i anonimne i potpisane. Zaista se nadam da će razumjeti koliko je važno da iz sustava obrazovanja uklonimo ljude koji tu ne smiju biti. Koliko razumijem, postoji pravni temelj. Čini mi se da se tu radi o jednoj sivoj zoni. Nadam se da će unutar sive zone DORH razumjeti gdje leži njihova odgovornost”, kaže dekanica Akademije.

Otkaz je krajnja konzekvenca

Dekanica uvjerava da će učiniti sve što može: “Sve ću učiniti i ne vidim razlog da mi ne uspije, da ljude koje treba maknuti, da ih sklonim od studenata”, rekla je pa istaknula kako je otkaz krajnja konzekvenca.

“Uvijek ima naznaka nepravilnosti, ali većina nas nije vjerovala da stvari idu tako daleko. S naznakama nepravilnosti ne možete puno ako ne postoji prijava… Moj posao je da zaštitim studentice i studente, možda ga nisam dovoljno dobro obavila. Ljudi su dosta iznenađeni, jasno je svima o kojim bi se možda kolegama moglo raditi. Postoji čvrsti konsenzus da se to sada riješi”, rekla je Franka Perković Gamulin.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više