Politika & Kriminal

Doktorat HDZ-ova kandidata za Split neiscrpan je izvor senzacija. Novi moment? Posve izmišljen pojam

Jeste li ikada čuli za Wolfscale? Nismo ni mi, ali Vice Mihanović evidentno je

06.11.2020., Split - Predstavljanje kandidata za predsjednika splitskog HDZ-a Vice Mihanovica i potpredsjednika Stipe Cogelje, Domagoja Maroevica i Ivice Kusica. Vice Mihanovic
Photo: Milan Sabic/PIXSELL
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

Indexov novinar Vladimir Matijanić i dalje minuciozno raščlanjuje doktorat HDZ-ovog gradonačelničkog kandidata za Split Vice Mihanovića. Nakon otkrića da Mihanović u disertaciji na nekoliko desetaka mjesta nije citirao tuđe rečenice i da su neki pasusi napisani kao da ih je izbacio nasumičan generator riječi, Matijanić je pronašao novu besmislicu u Mihanovićevom doktoratu.

HDZ-ovac u disertaciji piše sljedeće: “U tankerskom brodarstvu vozarine se definiraju prema tablici Wolfscale tankerskih vozarina”. Ova rečenica nije označena kao nečiji citat, piše Matijanić, pa ispada da se radi o izvornoj Mihanovićevoj misli, odnosno djelu. Međutim, ispada da je tom rečenicom Mihanović prepričavao dio iz knjige Frane Mitrovića Ekonomika pomorstva. Spomenimo uzgred kako je u akademskim radovima i parafraziranje tuđeg teksta podložno zahtjevu za ispravnim citiranjem.

Mihanović u disertaciju uveo nepostojeći pojam

No, prava senzacija krije se u riječi Wolfscale. Naime, izvorni autor Mitrović u knjizi ne piše ni o kakvom Wolfscaleu, već o Worldscaleu. Mitrović piše ovako: “Osnovna je tablica tankerskih vozarina općenito Worldscale (W/S)”. Kako bi razjasnio o čemu je ovdje točno riječ, Indexov Matijanić obratio se Hrvatskoj brodogradnji Jadranbrodu s pitanjem jesu li upoznati s time da se vozarine u tankerskoj plovidbi određuju prema Wolfscale.

Odgovorili su mu, ukratko, kako pretpostavljaju da se referira na tablicu “koju godišnje objavljuje Worldscale (a ne Wolfscale) Association u Londonu i NY-u”, a koja se koristi za izračun konkretne cijene između brodara i brodovlasnika, odnosno za izračun tankerske vozarine. Mihanović je tako svojim pojmom Wolfscale u disertaciju uveo nepostojeći pojam, ni na koji način vezan s brodarstvom ili pak tankerima, odnosno tankerskim vozarinama. Pojam vezan, zapravo, ni uz što.

Doktorat branio pred kolegom s posla i iz HDZ-a

Vice Mihanović svoju je doktorsku disertaciju obranio 2018. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje odlaze doktorirati brojni politički moćnici. Telegram je, tragom Matijanićevog otkrića, objavio i kako je Mihanović svoju disertaciju branio pred povjerenstvom u kojem je sjedio njegov kolega splitski HDZ-ovac Joško Dvornik. Dvornik nije samo njegov stranački kolega, već i poslovni; Mihanović je ravnatelj Lučke uprave Split, a Dvornik je šef Upravnog vijeća Lučke uprave.

Mihanovićevim spornim doktoratom sada se bave tijela Sveučilišta u Osijeku. Ili, da budemo precizniji, pokušavaju se baviti. Naime, povjerenstvo za znanstvenu procjenu Mihanovićeva doktorata raspalo se svega nekoliko dana nakon imenovanja.

Od petero imenovanih profesora, četvero je odustalo, a ostala je samo Ivana Šandrk Nukić, profesorica s osječke Građevine. Matijanić navodi kako je Šandrk Nukić tijesno surađivala s Mihanovićevom mentoricom Ivanom Barković, a prema zapisima na društvenim mrežama koje je Indexov novinar pronašao, dvije su profesorice i privatno bliske.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu