Politika & Kriminal

Doktorica i šefica liječničkog sindikata: 'Gotovo nitko još nije dobio covid dodatak, Bugarska ga daje od ožujka'

Renata Čulinović Čaić, liječnica iz OB Čakovec, opisala je kaos koji vlada u zdravstvu

Renata Čulinović Čaić, liječnica iz OB Čakovec i predsjednica Hrvatskoga liječničkog sindikata, maloprije je gostovala na N1 televiziji gdje je potvrdila da većina zdravstvenih radnika koji rade s covid pacijentima još uvijek nije dobila obećane dodatke na plaću.

Pri samom početku intervjua, naglasila je da mora paziti što govori jer je “upozorena da izjave može davati samo ravatelj bolnice”. Nakon toga je opisala situaciju u čakovečkoj bolnici gdje je dio zdravstvenih radnika došlo u ispomoć, ali iz načina na koji su dovedeni vidi se kaos u kojem se hrvatsko zdravstvo nalazi.

“Došli su u ispomoć, ali bez definiranih rokova, detalja. Ne znaju koliko ostaju, puno toga nije definirano. To je problem”, rekla je Čulinović Čaić.

Imamo liječnike kojima se opet razviju simptomi

Objasnila je i zašto je dosadašnja praksa da se oboljeli zdravstveni radnici odmah vraćaju u puni pogon nakon što prebole koronavirus u nekim slučajevima vrlo problematična.

“Kao što znate, propisano je po sadašnjim standardima da nakon 10 dana radnik može doći na posao. Ipak, postoje bolesti nakon kojih se čovjek ne može staviti u puni pogon. Mi imamo slučajeve kad su se liječnici vratili 11. dan, ali nisu bili dovoljno oporavljeni. Ni tri tjedna kasnije vratili su im se simptomi, ali u težem obliku. Raditi ovaj posao sada je iznimno teško, a zdravstveni radnici moraju biti u punoj spremi”, objasnila je.

Odluka o dodacima donesena je nepripremljeno, nekorektno

Potvrdila je i da zdravstveni radnici koji rade s covid pacijentima još uvijek nisu dobili obećane dodatke. Komentirala je i način na koji je ta mjera dovedena, nabrzinu i nepripremljeno. Visina dodataka je također problem.

“Gotovo nitko nije dobio dodatak. Sinoć su mi slali kolege izvještaje iz bolnica diljem Hrvatske, nisam još stigla sve detaljno proučiti, ali ovo što sam uspjela vidjeti gotovo nitko nije dobio taj dodatak”, rekla je za N1.

Odluka je, kaže, donedena prekasno. “Kasno je donesena, na brzaka. U cijeloj Europi zdravstveni radnici dobivaju covid dodatak od proljeća, čak i u Bugarskoj koja, kao, stoji lošije od nas. Oni ga dobivaju od 16. ožujka, dodatak u protuvrijednosti 500 eura.
Način na koji je to provedeno kod nas, to nije pripremljeno i nekorektno je. Kod nekih taj dodatak dođe na 50-ak kuna, za liječnike neto iznos od oko 600 kuna”, rekla je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu