Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal DORH objavio nove detalje jezivog zločina u Varaždinu. Osumnjičenima za ubojstvo prijeti 40 godina zatvora

Doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv Asje G. (24), Ivana G. (20), Ivora V. (29) i Dominika Ž. (25)

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u petak je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Asje G. (24), Ivana G. (20), Ivora V. (29) i Dominika Ž. (25), za koje se sumnja da su počinili kazneno djelo teškog ubojstva. Za to kazneno djelo propisana je kazna od najmanje 10 do najviše 40 godina zatvora.

Riječ je o slučaju 35-godišnjeg profesora ubijenog 29. svibnja oko 4 sata u Varaždinu. Iz državnog odvjetništva javljaju kako se osnovano sumnja da je prvo 29-godišnji Ivor V. više puta snažno drvenom palicom udario profesora Čengića po glavi i oborio ga na tlo, a da su ga potom, kad je pao, svi okrivljenici nastavili udarati rukama i nogama po glavi i tijelu, a potom ga pokrili kartonskom ambalažom i smećem, razbili njegov mobitel, uzeli mu ključeve i uništili njegovu osobnu iskaznicu.

Htjeli su se osvetiti

Osumnjičeni za ubojstvo priznali su istražiteljima da profesora ga pretukli, doznao je Telegram ranije ovog tjedna iz izvora bliskih policiji. Uvjeravaju, međutim, da im nije bila namjera ubiti Čengića. Htjeli su mu se osvetiti zato što su se ranije tijekom večeri posvađali u klubu Kulturana.

Čengić je tamo u petak navečer pio, da bi u jednom trenutku pozvao policiju prijavivši da ugostiteljski objekt krši epidemiološke mjere. Zbog toga su ga izbacili iz lokala, no on nije otišao kući već se vratio i snimao klub pun gostiju. Iako tada policijska patrola stiže do lokala, vrlo brzo i odlazi, te ubrzo slijedi napad na profesora.

Detalji prijave protiv napadača

Istražitelji tvrde da je Ivor V. u subotu oko četiri sata izudarao Čengića drvenom palicom, te ga oborio na tlo. Zatim su ga, sumnja se, i ostali nastavili tući udarajući ga rukama i nogama po glavi.

Navodno su prije nego što su pobjegli kartonskom ambalažom prekrili profesorovo tijelo, dok su mu mobitel uništili. Dan kasnije Čengić je od zadobivenih ozljeda preminuo.

Tko je udarao profesora palicom?

Nakon što ih je policija predala tužiteljstvu samo je prvoosumnjičeni Ivor V. iznio obranu u nazočnosti odvjetnika. I u tom iskazu priznao je da je tukao profesora koji ih je ranije tijekom večeri pijan provocirao u klubu. No, nije želio priznati da je u napadu koristio drvenu palicu. Kaže da ni nema bilo kakvu palicu.

U svom je iskazu još uvjeravao i kako udarci koje je on zadao Čengiću nisu bili toliko jaki da bi u konačnici doveli do smrtnog ishoda. Ostalih troje osumnjičenika nakon prvotnog priznanja u policiji, na ispitivanju u državnom odvjetništvu odlučili su se, doznajemo neslužbeno, braniti šutnjom.

Ključno za rasvjetljavanje ovog zločina, osim iskaza preostalih očevidaca, bit će i vještačenje kojim će se analizirati svi udarci koje je nesretni profesor zadobio. Vještak će morati precizno reći koji je udarac bio koban, te tko ga je i čime nanio Čengiću. Telegram je prije nekoliko dana izvijestio o sličnom slučaju koji nije riješen 10 godina upravo zato što hrvatsko pravosuđe nije uspjelo ustanoviti tko je, od više napadača, zadao ključan udarac od kojeg je nakon premlaćivanja još 2011. preminuo 22-godišnji Tomislav Pergar iz Vukanovca

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više