Politika & Kriminal

Doznajemo: osumnjičeni za napad na ljude u Uzdolju opet izlaze na slobodu

Protiv 15 mladića prije dva dana podignuta je optužnica zbog zločina iz mržnje

06.09.2019., Sibenik - Privodjenje druge grupe optuzenih za napad u Uzdolju kod Knina. Maskirani napadaci napali su, 21. kolovoza, ljude u kaficu Petko koji su gledali utakmicu doigravajna Lige prvaka izmedju Young Boysa i Crvene zvezde. Photo: PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Optužno vijeće Općinskog suda u Šibeniku nije prihvatilo zahtjev tužiteljstva da se mladićima optuženima za napad na Srbe u kafiću u Uzdolju u kolovozu ove godine produlji istražni zatvor.

Iako se tužiteljstvo na ovu odluku može žaliti, to ne odgađa njezino stupanje na snagu što znači da će optuženici za ovaj nasilni zločin počinjen iz mržnje biti pušteni na slobodu. Potvrdio je to za Telegram odvjetnik Edvard Sušac, branitelj jednog od okrivljenika.

Maksimalno tri mjeseca istražnog zatvora

Vijeće je, objašnjava Sušac, prihvatilo argumente obrane prema kojima je trajanje istražnog zatvora u ovom predmetu već dovoljno dugo. Naime, prema zakonskim odredbama istražni zatvor za kaznena djela za koja se može izreći do tri godina zatvora, kao u ovom slučaju, može trajati maksimalno tri mjeseca.

Sa suda dodaju kako su umjesto istražnog zatvora okrivljenima izrečene mjere opreza. Dobili su tako zabranu odlaska i boravka u mjestu Uzdolje, te obvezu redovnog javljanja u nadležnu policijsku upravu prema mjestu prebivališta, svakog drugog ponedjeljka počevši od 16. prosinca ove godine. Svi su, kažu na sudu, dobili upozorenje da se moraju pridržavati ovih mjera jer će u protivnom biti vraćeni u istražni zatvor.

Mladići, mahom pripadnici Torcide, koji se tereti za premlaćivanje gostiju kafića u Uzdolju koji su gledala utakmicu Crvene Zvezde i Young Boysa, već se u istražnom zatvoru nalaze gotovo dva mjeseca.

Prije dva dana je podignuta optužnica

Bili su neko vrijeme na slobodi, nakon uhićenja i nakon što je odlukom izvanraspravnog vijeća prihvaćena žalba tužiteljstva nakon što ih je sudac istrage pustio na slobodu.

Protiv 15 okrivljenika prije dva dana podignuta je optužnica. Svima im se na teret stavlja nasilničko ponašanje, nanošenje ozljeda i oštećenje stvari, i to sve počinjeno iz mržnje.

Mučnih detalja optužnice možete se prisjetiti OVDJE.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu