Politika & Kriminal

Doznajemo: USKOK istražuje rastrošnog HDZ-ovog gradonačelnika. Službenim karticama plaćao parfeme, hotele, kulene...

Josipa Šarića, inače i pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, navodno se tereti da je na račun Otoka potrošio više od 700.000 kn

FOTO: Goran Ferbezar/PIXSELL/Telegram

USKOK provodi izvide o mogućoj zloupotrebi položaja i ovlasti Josipa Šarića, gradonačelnika Otoka, saborskog zastupnika i pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, potvrđeno je Telegramu. ”Druge informacije vam nismo u mogućnosti dati budući da je, sukladno zakonskim odredbama, postupanje tijekom izvida tajno”, stoji u odgovoru Telegramu koji je potpisala Nataša Đurović, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Prema neslužbenim informacijama, Šariću se na teret stavljaju vrlo ozbiljne optužbe da je na račun Grada Otoka unatrag pet godina potrošio više od 700.000 kuna plaćajući različite račune. Od smještaja u luksuznim hotelima, čašćenjima u skupim restoranima ili kupovanja poklona u parfumerijama. Sve to plaćao je službenim karticama Grada Otoka o čemu je Telegram u više navrata pisao.

Kako smo tada izračunali, Šarić je mjesečno, uz svoju gradonačelničku neto plaću od oko 10.500 kuna, na službenim karticama u prosjeku mjesečno trošio još dvadesetak tisuća kuna. Zanimljivo, svi ti troškovi na financijskim karticama Grada Otoka vođeni su pod stavkom ”izaslanstvo”.

Slučaj bez presedana

Pokrene li USKOK protiv Šarića i istragu, a to je kako neslužbeno saznajemo gotovo sigurno, bit će to novi težak udarac za HDZ i Andreja Plenkovića. I to iz dva razloga: prvo, Josip Šarić pomoćnik je glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića. Drugo: Šarić je, kako je sredinom svibnja pisao tjednik Nacional, iz gradske blagajne plaćao članarinu 14-orici članova tamošnjeg HDZ-a, što je slučaj bez presedana. Za te svrhe, kako je pisao Nacional, Šarić je prelio 82.512 kuna javnog novca u stranačku blagajnu HDZ-a!

Šarić je nemilice trošio javni novac i, kako je Telegram pisao još u studenom prošle godine, tisuće i tisuće kuna javnog novca s računa Grada Otoka potrošeno je u zagrebačkim restoranima Okus mora, Uvik isto, Modra stina, Purger, pa u gostionici Tip-top, zatim u Vinodolu, Bullu, Trnju, Mex Cantini, Arganti, Bobanu… Koga je Šarić ugošćavao u Zagrebu nije poznato, ali računi su bili mnogobrojni i pozamašni.

Odsjedao u hotelima i po pet-šest puta mjesečno

Mada je Šarić gradonačelnik vrlo malog grada koji službeno ima 6000 stanovnika, a stvarno značajno manje, mjesečno bi i po pet-šest puta odsjedalo u hotelima Residence, Antunović, Panorama, Sheraton, ili pak u Tuheljskim Toplicama… Njegovo najomiljenije mjesto za noćenje bio je Hotel Residence gdje su potrošene tisuće i tisuće kuna javnog novca. Karticom su plaćani i računi pića potrošenih u hotelskom mini-baru.

Jednako rastrošan, kao što je Telegram već pisao, Šarić je bio i u Otoku, gdje se na račun Grada naveliko kupovalo kulenove, vrhunska vina, suhomesnate proizvode, kravate, parfeme, robu široke potrošnje… Tako je samo u jednom danu u Iločkim podrumima za kupnju vina i jela u restoranu Principovac na račun Grada Otoka Šarić potrošio ukupno 6910 kuna!

HDZ-ovci upozoravali na Šarićevo ponašanje

Iako je 2020. godine Grad Otok dobio priznanje Instituta za javne financije koje se dodjeljuje za proračunsku transparentnost, redovito je ignorirao Telegramove upite o trošenju javnog novca i davao bi ih na kapaljke tek nakon intervencije Povjerenika za informiranje, no i tada tek djelomično. Šarić se posve oglušio na zahtjev Telegrama od 20. travnja ove godine da temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama dostavi preslike financijskih kartica Grada Otoka za 2019. i 2020. godinu. Odgovor nam nije stigao ni nakon gotovo dva mjeseca.

Više članova otočkog HDZ-a, među kojima su najglasniji bili donedavni vukovarsko-srijemski dožupan Josip Dabro i predsjednik Mladeži HDZ-a Otoka Igor Krznar, upozoravali su Središnjicu stanke na Šarićevo ponašanje, no bez ikakvog rezultata. Epilog sukoba bilo je Dabrino napuštanje stranke, dok je na Šarićevu inicijativu Sud časti HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Igora Krznara izbacio iz HDZ-a.

Bez obzira na afere, uvjerljivo osvojio osmi mandat

Koliko je jak Šarićev utjecaj u HDZ-u i koliko snažnu potporu Središnjice ima najbolje se vidi iz činjenice da je pred svibanjske lokalne izbore, u znak podrške Šariću, u Otok stigao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica da bi svečano potpisao odluku o osnivanju Stalne službe Općinskog suda u Otoku, iako je ne tako davno Općinski sud ukinut u obližnjem gradu Iloku, također u Vukovarsko srijemskoj županiji.

Na nedavnim lokalnim izborima Šarić je ponovno izabran za gradonačelnika Otoka i to u prvom krugu; osvojio je 62 posto glasova i osmi mandat. Otokom vlada već 29. godinu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu