Politika & Kriminal

HDZ-ov gradonačelnik Otoka ne staje sa senzacijama. Sad izbacuje ljude iz stranke, ali troškove plaća Grad

Izbačenim članovima poštom je slao obavijest o isključenju iz stranke, koristeći omotnice s logom Grada, a poštarinu je platio grad na čijem je čelu

Iako protiv Josipa Šarića, gradonačelnika Otoka koji je ujedno pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a (Krunoslava Katičića), USKOK – kako nam je službeno potvrđeno sredinom prošlog mjeseca – provodi izvide, između ostaloga jer je, kako se sumnja, iz gradske blagajne plaćao članarinu 14-orici otočkih HDZ-ovaca, on ne prestaje javni novac trošiti u stranačke svrhe.

Telegram je u posjedu nekoliko omotnica u kojima je Josip Šarić, u svojstvu predsjednika tamošnjeg HDZ-a, ovoga tjedna poštom slao izbačenim članovima HDZ-a obavijest o isključenju iz stranke, koristeći omotnice s logom Grada Otoka, a poštarinu je također platio grad na čijem je čelu.

Dopis koji je Šarić slao Telegram
Kuverta u kojoj je slao obavijest Telegram

Nije mu prvi put

”Poštovani, GO HDZ Otok utvrdio je da ste bez odobrenja stranke kojoj pripadate bili kandidat-član biračkog odbora imenovani od strane druge kandidacijske liste na lokalnim izborima 2021. godine. Sukladno odredbama članka 21. Statuta HDZ-a, obavještavamo Vas da Vam prestaje članstvo u HDZ-u te ste brisani iz baze članstva”, stoji u dopisu s potpisom Tomislava Šarića, tajnika gradskog odbora HDZ-a i stranačkim žigom, koje su poslane na adrese više, sad već bivših članova HDZ-a.

Ovo nije prvi put da Šarić koristi logistiku i proračun Grada Otoka u stranačke svrhe, no očito ni činjenica da ga u vezi s tim istražuje USKOK ne mijenja njegove dugogodišnje navike. Kao što je nedavno pisao tjednik Nacional, Šarić je, plaćajući izravno iz gradskog proračuna članarinu 14-orici članova HDZ-a, prelio 82.512 kuna javnog novca u stranačku blagajnu HDZ-a!

Stranci to ne smeta

No, stranci, na čijem je čelu premijer Andrej Plenković, takvo Šarićevo ponašanje nimalo ne smeta. On, Šarić, bio je jedan od brojnih gostiju na velikom tradicionalnom druženju vrha stranke, okupljanju saborskih zastupnika i ministara u poznatom zagrebačko restoranu Baltazar, prošle srijede. Tu praksu, okupljanje kreme vladajuće stranke prije godišnjih odmora, uveo je još Ivo Sanader, a održala se sve do danas.

Tako se Šarić i ove godine, unatoč tome što ga češlja USKOK, našao u društvu s pedesetak istaknutih članova, od Andreja Plenkovića, Gordana Jandrokovića, Branka Bačića, Josipa Đakića, Vladimira Šeksa, ministrima Josipom Aladrovićem, Vilijem Berošem, Tomislavom Ćorićem…, pa Davorom Filipovićem, Tomislavom Čuljkom i drugim istaknutim HDZ-ovcima.

Trošak službenih kartica

Kao što je Telegram u više navrata pisao, pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, otočki gradonačelnik Josip Škorić, poznat je po tome što puno brže iz džepa izvlači službenu kreditnu karticu Grada Otoka nego vlastiti novčanik.

Tako je Šarić, kojem je ovo već osmi mandat na čelu Grada Otoka, unatrag pet godina (što sada istražuje USKOK) na račun Grada Otoka na službenim karticama ”ispeglao” više od 700.000 kuna za smještaj u luksuznim hotelima, večerama i ručkovima u skupim restoranima, kupovanjima parfema, slavonskog kulena ili pak buteljama vrhunskog vina.

Bez obzira na sve to, Šarić i dalje vedri i oblači u HDZ-u (kao pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, koordinator je stranke u svih pet slavonskih županija), a u Gradu Otoku i dalje iz stranke izbacuje neistomišljenike, očito se ne bojeći da bi i sam mogao izletjeti iz HDZ-a, jer javnim novcem plaća troškove stranke, čineći joj tako nemale financijske uštede.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu