Politika & Kriminal

Doznali smo tko je svjedok koji je USKOK-u ispričao kako ga je Kuščević nagovarao da laže za njega

Bivši ministar optužen je za sprječavanje dokazivanja jer je svjedoku nudio novac u zamjenu za neistinit iskaz

FOTO: PIXSELL

To što tijekom istrage nije bio u istražnom zatvoru, bivši ministar Lovro Kuščević, iskoristio je kako bi, prema tvrdnjama USKOK-a, pokušao ometati kazneni postupak, odnosno utjecati na svjedoke. Zato mu se optužnicom koja je sada podignuta protiv njega na teret stavlja i sprječavanje dokazivanja. Naime, kako smo već pisali ovaj tjedan, tražio je od jednog svjedoka da sve svali na Kuščevićevog pokojnog tasta.

Prema optužnici, Kušćević je doznao da će taj svjedok biti pozvan na ispitivanje u USKOK. Trebao je govoriti o odnosima svoje i Kuščevićeve firme, te Kuščevićevim dugovanjima.

Kako je Kuščević gomilao dugove?

Kako doznajemo, otac tog svjedoka bio je vlasnik poslovnog prostora u Supetru. U njemu se svojevremeno nalazila Kušćevićeva firma, odnosno njegov salon namještaja. Kuščević najam, prema riječima naši sugovornika, nije plaćao, pa je, tvrde isti izvori, to dugovanje naraslo na nekoliko stotina tisuća kuna.

Vlasnika je, govore nam njegovi prijatelji, taj dug opterećivao, te im se, kako su nam potvrdili, često znao požaliti da je upravo zbog Kuščevića i njegovo poslovanje ugroženo. “Pričao mi je kako mu je Kuščević pod dug nudio kuhinje iz svog salona, no to nije bilo dovoljno da pokrije cijeli iznos”, prisjeća se poznanik vlasnika poslovnog prostora.

Zbog dugova je već završio na sudu

O Kuščevićevom salonu namještaja i dugovima, Telegram je prvi pisao još u lipnju 2019. godine. Otkrili smo tada da je firma imala 1,3 milijuna duga. U taj iznos ubrajalo se i 24.550 kuna potraživanja bračnog para iz Splita i to zbog kuhinje koju su kupili ali im je Kuščević nikada nije isporučio.

Platili su račun u veljači 2009., a kada kuhinju nisu dobili, od Kuščevića su tražili povrat novca. Firma na to nije pristala, kao ni na bilo kakve druge dogovore. U nekom su trenutku supružnici iz Splita čak bili spremni prihvatiti da im se isporuči izložbeni primjerak kuhinje, ali i to na kraju propada.

Kako je na kraju postalo jasno da su ostali i bez novca i bez kuhinje, odlučuju tužiti tvrtku Kuščević d.o.o. Tužbu podnose 11. kolovoza 2010. godine. Na sudu se iz ministrove firme nitko ne pojavljuje, te pravomoćno gube spor. Iako su ih supružnici u tom času mogli ovršiti, Kuščević je u međuvremenu, kako mu se sada na teret stavlja i USKOK-ovom optužnicom, izvukao iz firme vrijednu imovinu, pa je obrisana neplaćenih dugova.

Kako nitko nije ništa primijetio?

Zanimljivo je da je brisanje firme provedeno na Trgovačkom sudu u Splitu gdje je stečajni postupak proveden zbog blokade računa Kuščević d.o.o. Taj je sud najprije u listopadu 2011. pokrenuo stečajni postupak nad Kuščevićevim poduzećem. Zaključeno je kako se on zbog nedostatka imovine može provesti u skraćenom obliku.

No, tada se javlja Ministarstvo financija koje ipak pronalazi dokaze u imovini firme bivšeg načelnika Nerežišća. U svibnju 2012. sve se zato zaustavlja, no već u studenom iste godine sud ipak odlučuje zaključiti stečaj firme Kuščević d.o.o. Nepodmirenih dugovanja ostaje zbog nedostatne imovine. U onom času, međutim, iako je bilo dostupne dokumentacije, nitko nije posumnjao da je iz firme namjerno izvučena vrijedna imovina, odnosno prodan poslovni prostor u njezinom vlasništvu.

Kako je tražio svjedoka da laže?

Dužan je Kušćević tako ostao i vlasniku poslovnog prostora u kojem je salon bio. O tome je njegov sin trebao svjedočiti u sklopu USKOK-ove istrage. Međutim, Kuščević je doznao da su ga istražitelji pozvali na ispitivanje.

Bio je studeni prošle godine kada je Kuščević, prema tvrdnjama USKOK-a, dočekao sina pokojnog vlasnika poslovnog prostora i tražio ga da istražiteljima ne kaže istinu. Inzistirao je da izjavi kako je njegov pokojni otac kao vlasnik firme od Kuščevićevog pokojnog tasta koji je bio direktor Kuščević d.o.o. primio 100 tisuća kuna zakupnine.

Tražio ga je i da sve svali na njegovog tasta, te da ustvrdi kako njegova supruga Zorana Kuščević nije imala nikakvog utjecaja na poslovanje firme Kuščević d.o.o. Za uzvrat mu je obećao doista podmiriti 100 tisuća kuna onog starog duga, ali se i “odužiti njemu i obitelji”. Svjedok je to odbio.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu